Crocodilii si importanta lor in ecosistem

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Crocodilul

Crocodilii (subfamilia Crocodylinae), sunt o subfamilie de reptile mari acvatice, care traiesc la tropice in Africa, Asia, America de Nord, America de Sud si Australia. Corpul crocodilului este acoperit cu placi osoase, iar sistemul de circulatie a pastrat unele caractere comune cu pasarile. Unele specii de crocodili mai pot fi intalnite in apa sarata a marilor din jurul unor insule. Crocodilii sunt buni inotatori, iar cand vaneaza stau ascunsi sub apa pana la nivelul ochilor si narilor. Atunci cand prada se apropie destul de mult, crocodilul o ataca fulgerator, tintuind-o sub apa pana cand aceasta se ineaca, apoi devorand-o.

Caracteristici

Forma corpului crocodililor din prezent este adaptata la mediul de viata in care traiesc: astfel corpul este turtit dorsoventral si se termina cu o coada latita si musculoasa care ajuta la inot sau pe post de carma. Gura este larga, prevazuta cu o dentitie puternica de forma conica. Crocodilii au o lungime a corpului, in functie de specie, intre 1,20 si 7 m lungime. Au fost gasite, prin sapaturi, fosile de crocodili care aveau lungimea de 12 m. Aceste animale cresc toata viata, insa cu inaintarea in varsta procesul de crestere devine mai lent, astfel incat crocodilii batrani cresc cu numai cativa centimetri pe an.

Craniul crocodililor este alungit, ochii in timpul evolutiei au ajuns sa fie dispusi dorsal, iar la varful botului se afla orificiile ovale largi ale narilor, care sunt legate de faringe astfel incat animalul sa poata respira fara probleme chiar si cu gura plina. Botul crocodililor are lungimi diferite in functie de modul de hranire; astfel gavialul care se hraneste numai cu peste are un bot alungit si subtire.

Narile si orificiile urechilor se inchid in apa. Vazul ii ajuta pe crocodili la depistarea hranei. Gura este larga, iar pe maxilare se afla dinti conici, inegali, fixati in scobituri ale maxilarelor numite alveole. Corpul este turtit dorso-ventral, acoperit cu placi carnoase, dublate de placi osoase, nesudate intre ele in regiunea dorsala. Coada este si ea comprimata lateral. Are 5 degete libere la membrele anterioare si 4 degete unite prin membrana la membrele posterioare. Ele servesc la deplasarea in apa si pe uscat. Iese pe uscat pentru a se odihni.

Marimea crocodililor variaza considerabil de la specie la specie. Crocodilii prezinta un dimorfism sexual pronuntat, masculii crescand mult mai mari si mai rapid decat femelele. In pofida dimensiunilor mari, crocodilii se nasc foarte mici, avand circa 20 cm in lungime.

Femelele depun oua, protejate de o membrana, in nisip sau in gropi sapate in pamantul afanat, pazindu-le pana la eclozare. Cand puii ies din oua, femela vine si ii cara in gura pana la apa, unde sunt mai in siguranta. Ea ramane cu ei pana cand isi pot purta siguri de grija, dand dovada de un instinct matern puternic.

Diferenta dintre speciile de crocodilieni

Desi par asemanatori, crocodilii, aligatorii si gavialii apartin unor familii biologice separate. Gavialul, cu botul sau ingust, este mai usor de distins, in timp ce diferentele morfologice sunt mai greu de observat in cazul crocodililor si al aligatorilor. Cele mai evidente diferente externe sunt vizibile la cap, crocodilii avand capete mai inguste si mai lungi, in forma de V, decat un bot in forma de U, comparativ cu aligatorii si caimanii. O alta trasatura evidenta este ca falcile superioare si inferioare ale crocodililor au aceeasi latime, iar dintii din maxilarul inferior cad de-a lungul marginii sau in afara maxilarului superior atunci cand gura este inchisa; prin urmare, toti dintii sunt vizibili, spre deosebire de un aligator, care poseda in maxilarul superior adancituri in care se incadreaza dintii inferiori. De asemenea, atunci cand gura crocodilului este inchisa, al patrulea mare dinte din maxilarul inferior se potriveste intr-o constrictie in maxilarul superior. Pentru specimene greu de distins, dintele reliefat este cea mai fiabila caracteristica pentru a defini familia speciilor. Crocodilii au mai multe chingi pe degetele picioarelor din spate si pot tolera mai bine apa sarata datorita glandelor de sare specializate pentru filtrarea sarurilor, care sunt prezente, dar nu functioneaza la aligatori. O alta trasatura care separa crocodili de ceilalti crocodilieni este nivelul lor mult mai mare de agresivitate.

Rolul crocodililor in ecosistem

Crocodilii au sange rece si au o temperatura a corpului similara cu cea a aerului, pamantului sau apei din jur. Din moment ce le lipseste un termostat reptilian, ei cauta un habitat cu apa calda si cu o temperatura a aerului ridicata pe tot parcursul anului. Desi crocodilii sunt foarte periculosi, joaca un rol important in mediile umede de viata. Ei ajuta la mentinerea echilibrului vietii in ecosistemele de apa dulce si in estuare. Ei sunt pradatori cheie in varful lantului trofic si mananca o gama larga de animale. Ei sunt, de asemenea, prada, atunci cand sunt mai mici, pentru alte animale, cum ar fi porcii salbatici, iguane, broaste testoase, unele specii de pesti rapitori, vulturul marii si chiar si alti crocodili. Fiind pradator si prada, crocodilul joaca un rol important in mentinerea unui ecosistem umed si atunci cand un habitat umed este sanatos, pescuitul este considerat si el sanatos.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 841 cuvinte
Nr caractere:
13 493 caractere
Marime:
36.61 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Biologie
Data publicare:
08.12.2019
Structură de fișiere:
  • Crocodilii si importanta lor in ecosistem.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Introducere Mediul inconjurator este alcatuit din 3 componente : componenta abiotica (substrat,...
OCROTIREA MEDIULUI INCONJURATOR- PROBLEMA VITALA A LUMII CONTEMPORANE 1.1. Dreptul - instrument...
Mediul de viata Mediul de viata mai poate fi considerat drept totalitatea sistemelor vii si...
CAP.1. ECOLOGIA SI PROTECTIA MEDIULUI CA STIINTA 1.1. DEFINITIA ECOLOGIEI Prima definitie a...
Argument Turismul este ansamblul relatiilor si faptelor constituite din deplasarea si sejurul...
Sus!