Sistemul bancar din Roamania

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAP. I. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SISTEMULUI BANCAR 3
DIN ROMANIA 3
1. SISTEMUL BANCAR DIN ROMANIA 3
1.1. TRANSFORMARI IN PRIVINTA FUNCTIILOR SI ROLULUI SISTEMULUI BANCAR ROMANESC, FUNDAMENT AL ORGANIZARII SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA. 4
CAP.II CREDITUL BANCAR PE TERMEN SCURT , MECANISM 7
ESENTIAL PENTRU GESTIONAREA EFICIENTA A 7
RISCULUI SI A COSTULUI CREDITULUI BANCAR PE 7
TERMEN SCURT 7
2.1. CONTINUTUL SI FUNCTIILE CREDITULUI BANCAR 7
2.2. CREDITE BANCARE PE TERMEN SCURT 8
2.3. COSTUL CREDITULUI BANCAR PE TERMEN SCURT 9
2.4. RISCUL IN ACTIVITATEA BANCARA 10
BIBLIOGRAFIE 11

Extras din proiect:

CAP. I. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SISTEMULUI BANCAR

DIN ROMANIA

1. SISTEMUL BANCAR DIN ROMANIA

Sistemul bancar din Romania s-a constituit odata cu infiintarea Bancii Nationale a Romaniei (1880). Apoi au aparut banci mari si mijlocii avand capitaluri importante si posibilitatile de obtinere a creditelor, atat de la B.N.R, cat si de la mari banci din strainatate.

In perioada interbelica, sistemul bancar s-a dezvoltat ca urmare a patrunderii capitalului strain. Au aparut astfel Banca Italo - Romana , Anglo - Romana, Franco - Romana , etc.

Dupa al doilea razboi mondial au aparut banci cu capital de stat care mobilizau mijloacele banesti disponibile din economia nationala si le dirijau sub forma de credite in sectoarele economiei la care erau arondate.

Structura sistemului bancar romanesc inainte de 1990 era in mare parte similar cu cea a celorlalte economii din Europa Centrala si de Est, totusi in anumite privinte era mai rigida si a avut un rol pasiv in economie. Sistemul bancar romanesc dinainte de reforma consta din Banca Nationala a Romaniei, care juca rolul atat de Banca Centrala cat si comerciala si din Bancile specializate pentru investitii , comert exterior, agricultura si economii.

Dupa 1990 sistemul bancar este considerat ca fiind cel mai fragil mecanism al unei economii, in sensul ca resimte cel mai puternic socurile induse in economie. Sistemul bancar romanesc, desi afectat de falimentul catorva banci private, s-a dovedit a avea cea mai buna evolutie, prestatia Bancii Nationale influentand hotarator atat bancile comerciale cat si evolutia economiei in ansamblu Reforma sistemului bancar romanesc a inceput in 1991 prin crearea unui sistem pe doua nivele, in care Banca Nationala isi pierde caracterul de banca comerciala (prin desprinderea din BNR a BCR) si, domeniul se deschide noilor operatori bancari. In perioada scursa din 1990, in pofida unor sincope ale catorva banci, receptate negativ de catre populatie, sistemul bancar romanesc este vizibil mai stabil si mai bine reglementat decat restul economiei in ansamblul prin: prezenta unor banci straine alaturi de bancile cu capital mixt roman-strain , cerinte de capital minim stabilit de BNR, crearea Bursei de Valori, reglementari prudentiale cum ar fi maximul imprumutului pe un singur client, plasamentele in societatii nebancare, cumpararea pachetelor de actiuni ce depasesc 5 % din capital; asigurarea depozitelor populatiei la banci, cerinte de rezerve minime obligatorii, constituirea fondului de rezerva si a provizioanelor specifice de risc deductibile fiscal, infiintarea sistemului de decontari interbancare prin intermediul Casei de Compensatie, reglementari in domeniul valutar.

Bibliografie:

Rotaru, Constantin - Sistemul bancar romanesc, Ed. Expert, Bucuresti, 2000

Ionescu, Lucian - Bancile si operatiunile bancare , I.B.R., Ed. Economica, Bucuresti 1996

Cerna, Silviu - Sistemul monetar si politica monetara, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1996

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul bancar din Roamania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 827 cuvinte
Nr caractere:
25 353 caractere
Marime:
32.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Sistemul bancar din Roamania, banci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!