Modalități și instrumente de plată

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

2.Modalitati si instrumente de plata

Prin intermediul Bancii Romanesti se pot efectua tranzactii comerciale in LEI si in valuta, in conditiile unei comisionari extrem de avantajoase.

Operatiunile de plati se realizeaza prin utilizarea unor instrumente adecvate, al caror circuit si termene de decontare sunt reglementate de catre BNR : cec, ordin de plata, cambie, bilet la ordin.

Banca Romaneasca ofera clientilor sai persoane juridice urmatoarele modalitati si instrumente de plata :

Cunoasterea regimului valutar din Romania este o necesitate (Regulamentul valutar 3/1997 al Bancii Nationale a Romaniei), chiar daca bancile asigura controlul valutar. in functie de tipul operatiunii valutare, relatia cu banca este mult mai fluida daca ai cunostinte despre participarea la piata valutara, autorizatiile necesare, modul de completare al Dispozitiei de Plata Valutara Externa sau al Cererii de Deschidere a Acreditivului.

in anumite conditii, unele din modalitatile si instrumentele de plata pot constitui suport pentru finantarea exportatorilor sau importatorilor pe termen scurt sau mediu. Banca Romaneasca, prin directiile specializate din Centrala si lucratorii desemnati din sucursale (relationship managers), informeaza clientii persoane juridice asupra oportunitatilor si posibilitatilor de a obtine sprijin financiar.

1.Ordinul de plata

Este un transfer de fonduri in valuta, de regula neconditionat, la care participanti sunt ordonatorul, beneficiarul si bancile lor "de casa", precum si una sau mai multe banci prin care se va efectua transferul. Ordinul de plata poate fi modificat si chiar stopat in perioada de timp de la emitere si pana la data de valuta, insa practica bancara internationala il considera irevocabil din momentul intrarii acestuia pe o cale de comunicatie (transmisie electronica - ex. SWIFT, telex, postala).

Banca Romaneasca executa de regula platile ordonate de clienti catre partenerii externi cu data de valuta (de plata) in doua zile lucratoare de la momentul asigurarii fondurilor in contul de blocaj. Ordinele de plata primite se executa, de regula, la data de valuta, ori la data receptionarii acestora (ex. cazurile in care data valutei este anterioara datei la care ordinul de plata a fost primit/receptionat).

Pentru a inlatura eventualele erori, ne permitem sa iti sugeram furnizarea catre banca a tuturor detaliilor pentru localizarea relatiei de cont a partenerului. Tot astfel, solicita lucratorului bancii toate elementele necesare ordonarii unui transfer de fonduri in favoarea ta (cod SWIFT, banca corespondenta de acoperire pentru moneda platii, IBAN - International Bank Account Number).

2.Cec-ul la ordin

Cec-ul este un ordin scris, neconditionat, dat unei banci (pe un formular tipizat) de a plati in favoarea unei persoane fizice sau juridice o suma de bani.

Partile implicate in plata prin cec sunt:

1 - tragatorul (emitentul) - DRAWER- cel care emite, ordona plata unei sume de bani; in relatiile comerciale, el poate fi importatorul care prin emiterea unui cec achita c/valoarea marfurilor cumparate.

2 - trasul - DRAWEE - intotdeauna este o banca, banca la care tragatorul are cont deschis sau banca care urmeaza sa efectueze plata.

3 - beneficiarul - PAYEE - este persoana (fizica sau juridica) indicata de tragator, in favoarea careia banca urmeaza sa efectueze plata, tragatorul putandu-se indica pe el insusi in cazul in care are nevoie de bani lichizi.

Banca Romaneasca iti pune la dispozitie cecuri bancare in USD, CAD si EUR, trase asupra sa, ce pot fi utilizate pentru a achita partenerilor c/valoarea unor marfuri, diverse taxe sau plata abonamentelor la publicatiile straine. Sugeram utilizarea lor pentru sume modice si numai pentru situatiile in care partenerii accepta perioade de timp necesare circuitului postal si de decontare relativ mari.

Atentie!

La exporturile tale accepta plata prin Cec cu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitati si instrumente de plata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 336 cuvinte
Nr caractere:
7 552 caractere
Marime:
14.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
plati, tehnici, banci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!