Home Banking

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1.Prezentarea Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A.

Denumirea, sediul, durata şi obiectivul de activitate

BANCA ROMÂNĂ PENTRU DEZVOLTARE se cons tituie ca societate pe acţiuni, organizată în conformitate cu legi le în vigoare în România şi funcţionează ca persoană juridică română, potrivit prevederilor Legii privind activitatea bancară si prezentului Statut.

În acest Statut JBANCA ROMÂNĂ PENTRU DEZVOLTARE - SA" este denumită BANCA.

BANCA are sediul central în municipiul Bucureşti si îşi desfăşoară activitatea prin sucursale, filiale, agenţii şi re prezentanţe în ţară şi străinătate.

înfiinţarea de noi sucursale, filiale, agenţii, reprezentanţe şi alte unităţi se face cu aprobarea Adunării Generale a Acţi onarilor, în condiţiile prevăzute de lege.

Durata de activitate a BĂNCII va fi de 99 de ani, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României a documentelor de înfiinţare.

Obiectul de activitate al BĂNCII îl constituie:

Atragerea de fonduri băneşti în lei şi în valută de la persoane juridice şi fizice, din ţară şi străinătate, sub formă de depozite sau instrumente nenegociabile, plătibile la vedere sau la termen, acordarea de credite pe termen scurt, mediu şi lung, precum şi efectuarea altor operaţiuni si servicii bancare.

4.2. Efectuarea de operaţiuni şi servicii bancare pentru proiectele de investiţii economice şi financiare ce se realizează, integral sau parţial, din fonduri de la buget şi din împrumuturi în valută de la băncile de dezvoltare internaţionale, instituţii financiare şi de la alte bănci.

Capital, fonduri şi alte resurse financiare

Capitalul social subscris al BĂNCII este de 7.000.000.000 lei, împărţit în 700.000 acţiuni nominative în valoare nominală de 10.000 lei fiecare, putându-se emite şi titluri cumulative de 5, 10, 30, 50, 100 şi 1000 acţiuni.

Capitalul social este subscris şi vărsat integral şi va putea fi majorat în condiţiile legii şi ale prevederilor prezentului Statut.

Acţiunile conferă deţinătorilor drepturi şi obligaţii egale. Banca recunoaşte un singur proprietar pentru fiecare acţiune. Acţionarii răspund numai în limita valorii nominale a fiecărei acţiuni.

Dreptul de proprietate asupra acţiunilor se transmite prin declaraţia făcută în registrul acţiunilor BĂNCII, subscrisă de cedent şi de cesionar sau de mandatarii lor şi prin menţiunea făcută pe acţiune.

Subscriitorii şi cesionarii ulteriori sunt răspunzători solidar de plata integrală a acţiunilor, timp de 3 ani, socotiţi de la data când s-a făcut menţiunea de transmitere în registrul acţionarilor.

Când acţionarii nu au efectuat plata vărsămintelor ce datorează, Consiliul de Administraţie al BĂNCII va decide as upra modalităţii de rezolvare, potrivit prevederilor legale.

Orice acţiune dă dreptul la un vot în Adunarea Generală a Acţionarilor. Exerciţiul dreptului de vot este sus pendat pentru acţionarii care nu sunt la curent cu vărsămintele ajunse la scadenţă.

Acţiunile sunt indivizibile.

Când o acţiune nominativă devine proprietatea mai multor persoane, BANCA nu este obligată să înscrie transmiterea atâta timp cât acele persoane nu vor desemna un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultând din acţiune.

Atâta timp cât o acţiune este proprietatea indiviză a mai multor persoane, acestea sunt răspunzătoare în mod solidar pen tru efectuarea vărsămintelor datorate.

BANCA nu va putea dobândi propriile sale acţiuni, nici acorda împrumuturi sau avansuri asupra lor, în afară de cazul în care Adunarea Generală a Acţionarilor hotărăşte astfel, cu votul acţionarilor care reprezintă două treimi din capitalul social.

Situaţia acţiunilor trebuie să fie publicată odată cu bilanţul anual şi, în mod deosebit, să arate dacă acţiunile au fost integral plătite şi numărul acţiunilor pentru care s-a cerut, fără rezultat, efectuarea vărsămintelor.

Majorarea capitalului social se poate face prin emiterea de noi acţiuni în condiţiile legii, la perioade şi în cuantumul stabilit de Adunarea Generală extraordinară a Acţionarilor la propunerea Consiliului de Administraţie. Nu se pot emite acţiuni noi de o valoare mai mică decât valoarea nomi nală iniţială.

Persoanele fizice sau juridice din ţară pot cumpăra acţiuni în lei şi/sau valută. Persoanele fizice sau juridice din străinătate pot cumpăra acţiuni numai în valutele agreate de BANCA la cursul de la data efectuării operaţiunii.

Hotărârea adunării pentru mărirea capitalului se va pu blica în Monitorul Oficial, acordându-se pentru exerciţiul dreptului de preferinţă un termen de cel puţin o lună, cu începere din ziua publicării.

Hotărârea adunării privind mărirea capitalului are efect numai în măsura în care a fost adusă la îndeplinire în termen de un an de la data sa.

Reducerea capitalului social va putea fi făcută numai după trecerea a două luni din ziua în care hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Orice creditor al Băncii, anterior hotărârii va putea face opoziţie la instanţă, în termenul arătat la aliniatul 1.

Opoziţia suspendă executarea hotărârii, până la retragerea sau respingerea ei, printr-o sentinţă definitivă a instanţei.

Când BANCA a emis obligaţiuni, nu se va putea proceda la reducerea capitalului prin restituiri făcute acţionarilor din sumele rambursate în contul acţiunilor, decât în proporţie egală cu valoarea operaţiunilor rambursate.

Pentru desfăşurarea activităţii sale, BANCA cons tituie fondul de rezervă, fondul de risc, fondul de dezvoltare, precum si alte fonduri.

Fondurile BĂNCII se constituie, potrivit reglementărilor legale, din profitul anual şi pot fi utilizate pentru finanţarea unor acţiuni economice, financiare, valutare şi de altă natură, în care BANCA este interesată, precum si pentru acoperirea eventualelor pierderi.

Banca utilizează pe lângă capitalul social şi fondurile proprii constituite şi alte resurse financiare în lei şi în valută şi anume: disponibilităţile existente în conturile clien ţilor; depozitele din ţară şi străinătate; obligaţiunile şi alte titluri de credit emise de BANCA în condiţiile legii, precum şi alte resurse financiare atrase.

Operaţiunile BĂNCII

BANCA efectuează operaţiuni bancare şi finan ciare în ţară si străinătate, în lei şi în valută, pentru contul său propriu, al clienţilor BĂNCII - persoane juridice sau fizice - în numele unor instituţii sau în colaborare cu acestea, astfel:

a) efectuează operaţiuni de depozite la vedere şi la ter men, în cont, cu numerar şi cu titluri, constând în atragerea resurselor băneşti de la persoane juridice şi fizice, în vederea păstrării şi fructificării lor. Depozitele pot fi purtătoare de dobândă;

b) păstrează disponibilităţile băneşti ale clienţilor şi efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar sau fără numerar, prin conturile deschise clienţilor la această BANCĂ;

c) contractează împrumuturi de la bănci şi alte organisme financiare din ţară şi străinătate;

d) acordă agenţilor economici şi persoanelor fizice credite pe termen scurt pe durate ce nu depăşesc 12 luni; credite pe termen mediu cu rambursare până la 5 ani şi credite pe termen lung, cu rambursare de peste 5 ani.

La acordarea creditelor BANCA urmăreşte ca solicitantul să prezinte credibilitate pentru rambursarea lor la scadenţă, în acest scop, BANCA poate cere solicitanţilor garantarea creditului cu bunuri mobile sau imobile;

e) prestează servicii privind expertizarea tehnică, eco nomică şi financiară a proiectelor, urmărirea utilizării fondurilor potrivit destinaţiei aprobate şi a prevederilor din documentaţii, analiza efectelor depuse de executanţi, precum şi alte servicii pentru investiţiile statului care se realizează din fonduri de la buget în baza mandatului primit;

f) elaborează şi expertizează studii de fezabilitate, acordă consultaţii şi asistenţă privind gestiunile financiare şi efectuează evaluarea patrimoniului pentru clienţii băncii şi pentru orice alţi solicitanţi, pe bază de convenţii încheiate cu aceştia;

g) se execută transferuri, operaţiuni de clearing şi alte operaţiuni de virament, pe cont propriu sau în contul terţilor;

h) primeşte titluri în gaj sau în păstrare;

i) efectuează, potrivit legii şi în limita mijloacelor de care dispune, operaţiuni valutare; operaţiuni cu metale preţioase, cu obiecte confecţionate din acestea şi cu alte valori cu grad mare de lichiditate; operaţiuni de plasament, subscriere, gestionare, păstrare şi comerţ cu titluri; garanţii, mandatari, precum şi alte activităţi legale care pot fi asumate pe cont propriu sau în contul clienţilor;

j) efectuează operaţii de arbitrajare pe pieţele valutare; BANCA poate compensa din beneficiile realizate din aceste operaţiuni eventualele influenţe nefavorabile;

k) participă la consorţii de garanţii şi la credite consorţiale interne şi internaţionale;

l) efectuează servicii de depozitare pentru obiecte de valoare, proprietatea unor persoane juridice sau fizice;

m)efectuează operaţiuni privind executarea de casă a bugetului, în limita mandatului primit;

n) încheie aranjamente de corespondent cu bănci si ins tituţii financiare străine şi convenţii privind activităţi financiar-bancare şi efectuează alte operaţiuni legate de afacerile bancare şi financiare, în ţară şi străinătate;

o) participă cu capital la instituţii financiare si bancare, şi la alţi agenţi economici, din ţară şi străinătate, în condiţiile prevăzute de lege;

p) participă, ca membru, în organisme financiar-bancare internaţionale sau regionale, la operaţiuni economice financiare şi bancare în cadrul unor acorduri, convenţii şi înţelegeri încheiate de autorităţile române pe plan internaţional;

r) efectuează tranzacţii şi imobile necesare desfăşurării activităţii BĂNCII şi pentru personalul propriu, precum şi tran zacţii cu imobile şi alte bunuri imobiliare în executarea crean-ţelor BĂNCII;

s) efectuează orice alte activităţi bancare şi financiare per mise de reglementările legale în vigoare.

Creditele se acordă de BANCA pe baza contrac tului de împrumut care are valoare de înscris autentic şi consti tuie titlu executoriu.

În exercitarea atribuţiilor sale, BANCA elabo rează norme şi instrucţiuni privind creditarea, garanţiile asigu rătorii şi recuperarea creanţelor BĂNCII, încasările şi plăţile, operaţiunile valutare, celelalte servicii bancare şi drepturile de control.

BANCA primeşte de la clienţii săi bilanţurile contabile şi contul de profit şi pierderi, situaţia angajamentelor de plată şi orice alte informaţii şi date referitoare la lichiditatea, solvabilitatea si rentabilitatea acestora. De asemenea, BANCA are dreptul să verifice situaţia economică şi financiară a clien tului, de la acordarea creditului şi până la rambursarea integrală a acestuia.

Adunarea Generală a Acţionarilor

Adunarea Generală reprezintă totalitatea acţio narilor BĂNCII.

Fiecare acţionar are dreptul să participe la Adunarea ge nerală personal sau prin alţi acţionari pe bază de procură spe cială.

Normele de reprezentare a acţionarilor în Adunarea Generală vor fi stabilite de Consiliul de Administraţie si aprobate de Adunarea Generală.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Capitolul 1.doc
  • Capitolul 2.doc
  • Capitolul 3.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
21 290 cuvinte
Nr caractere:
114 155 caractere
Marime:
132.84KB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!