Banca Românească

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Principalele functii, operatiuni si activitati desfasurate

Banca Romaneasca desfasoara o activitate completa punand la dispozitia clientilor sai pachete de produse si servicii ce pot fi procurate de la o singura unitate a bancii, astfel avem din gama larga oferita de banca:

- Depozite si conturi curente

- Credite

- Operatiuni pe piata monetara

- Instrumente de plata

- Decontari

- Garantii

Activitatea de retail banking

Prin aceasta activitate Banca Romaneasca pune la dispozitia clientilor urmatoarele servicii :

1.Instrumente de economisire (depozite si conturi curente)

Proceduri de deschidere a conturilor bancare

in vederea desfasurarii activitatii sale specifice, orice agent ecomomic trebuie sa aiba deschis cont bancar, prin intermediul caruia sa deruleze operatiunile de incasari si plati. in acest sens, societatea respectiva trebuie sa prezinte la banca urmatoarele documente:

- cererea de deschidere de cont (in cazul conturilor in valuta, prcizand si valuta);

- contractul de asociere / statutul de functionare al societatii;

- hotararea judecatoreasca ramasa definitiva;

- inregistrarea la Directia Generala a Finantelor Publice si Controlul Financiar de Stat;

- autorizatia de functionare / certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului;

- extras din procesul verbal al Adunarii Generale a Asociatilor privind aprobarea nominala a persoanelor imputernicite cu drept de semnatura;

- fisa cu specimenele de semnaturi ale persoanelor autorizate sa dispuna efectuarea de operatiuni in contul deschis la banca si amprenta stampilei firmei;

- codul fiscal banca si amprenta stampilei;

- dovada existentei spatiului in care isi desfasoara activitatea.

Odata cu deschiderea conturilor, bancile elibereaza societatilor comerciale carnete de cecuri la purtator si/sau cu limita de suma, necesare pentru efectuarea operatiunilor de plati curente.

in vederea deschiderii de conturi curente/subconturi sau de depozite la unitatile teritoriale ale bancii, solicitantii, persoane fizice rezidente si nerezidente, sunt considerate:

ominore sub 14 ani (fara capacitate de exercitiu);

ominore intre 14-18 ani - (cu capacitate de exercitiu restransa);

omajore (care au implinit18 ani).

Persoane fizice

Cu toate ca rolul dominant il au societatile comerciale, in cadrul economiei de piata comerciantii persoane fizice continua sa-si manifeste prezenta si sa faca parte din clientela bancilor. Din acest punct de vedere se disting:

* micii meseriasi si liber profesionistii care actioneaza in baza unei autorizatii de functionare, eliberata de primaria locala si platesc un impozit forfetar asupra veniturilor realizate, la sectia financiara de care apartin. Ei pot sa-si deschida cont bancar in calitate de persoana fizica, legea neobligandu-i sa detina un cont bancar "pe firma", ca persoana juridica;

* asociatii familiale (in baza Decretului nr.94/1990 ), unde deschiderea unui cont bancar se realizeaza in aceleasi conditii ca pentru orice persoana juridica.

Desi, asa cum am mai spus, clientii persoane fizice au inca o pondere redusa in ansamblul activitatii bancare in Romania, exista tipuri de conturi destinate special acestei categorii de clienti.

Pentru persoane fizice, deschiderea de conturi la o banca presupune doar:

- cerere de deschidere de cont;

- prezentarea actului de identitate ( buletin de identitate, pentru persoanele fizice romane sau pasaport pentru persoane fizice straine );

Un client - persoana fizica poate fi descris ca o persoana ce detine un cont bancar pentru uzul personal. Acest tip de clienti trebuie sa respecte reglementarile existente, iar bancherii trebuie sa se asigure ca acestia nu deschid si nu folosesc conturi bancare in scopuri ilegale. Persoanele pot deschide conturi doar in numele lor, cu posibilitatea ca titularii de conturi sa imputerniceasca si alte persoane pentru semnatura in cont. in alte tari, conturile comune (deschise pe doua nume), sunt des intalnite (de exemplu, in familie, sotul si sotia pot deschide un cont pe ambele nume).

La capitolul persoane fizice, singurul considerent pe care bancile trebuie sa-l aiba in vedere, este varsta persoanelor ce doresc sa schimbe un cont. Se are in vedere ca persoanele foarte tinere ar putea sa nu cunoasca in totalitate consecintele efectuarii anumitor tranzactii cu bancile si de aceea, astfel de persoane sunt protejate, spre a nu se trage foloase de pe urma lor.

De asemenea nu ar fi intelept pentru banci sa se angajeze in acorduri de imprumut complexe cu persoane prea tinere. Chiar daca legea nu este explicita in acest sens, bancile pot avea regulamente proprii referitoare la varsta minima a clientilor. in Romania ca si in multe alte tari, incepand de la varsta de 18 ani persoanele fizice au capacitate deplina de exercitiu, si ca atare, isi pot exercita drepturile si pot sa-si asume obligatiile corespunzatoare raporturilor juridice pe care le incheie.

Deschiderea conturilor curente si a subconturilor in lei si valuta

Persoana fizica, majora sau minora, rezidenta sau nerezidenta, pentru deschiderea unui cont curent pe numele sau, trebuie sa se prezinte la unitatea bancara teritoriala cu actul de identitate acceptat in reglementarile interne ale bancii. Administratorul de cont deschide contul numai in urma verificarilor efectuate si daca persoana fizica se incadreaza in reglementarile interne ale bancii. De regula, pentru deschiderea unui subcont persoana fizica solicitanta va trebui sa detina un cont curent la o unitate teritoriala a bancii, exceptie fac cazurile in care prin acte bilaterale cu terte persoane s-a aprobat numai deschiderea de subconturi pentru evidentierea unor fonduri cu destinatie speciala.

Contul curent/subcontul este un cont de pasiv, care se crediteaza cu sumele depuse de titular sau de alte persoane fizice sau juridice, in numerar si/sau prin virament, precum si cu dobanda aferenta conturilor curente sau depozitelor la termen fara capitalizare si se debiteaza cu sumele reprezentand ridicari de numerar si/sau plati efectuate prin virament, precum si cu contravaloarea comisionului retinut pentru operatiunile efectuate.

La deschiderea conturilor curente, se vor incheia conventii cu clientii - persoane fizice majore si cu persoane fizice minore respectand prevederile privind conventiile de cont.

Pentru subconturile curente se vor adapta corespunzator conventiile de la contul curent. Pentru subconturile numai de incasari se elimina prevederile privind platile efectuate de titularul de cont/ imputernicitii acestuia.

Conturile curente/subconturile in valuta se deschid pe tipuri de clienti si in valutele cotate la Banca Nationala a Romaniei in functie de politica de trezorerie a Bancii Roanesti. Se vor deschide conturi/subconturi in valuta doar in acele valute pentru care s-a comunicat expres de catre Directia de Trezorerie din Centrala Bancii Romanesti posibilitatea efectuarii unor astfel de operatiuni.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Banca Romaneasca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
13 661 cuvinte
Nr caractere:
83 679 caractere
Marime:
458.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Economie, banci, fonduri, credite
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!