Asigurări

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 2
Cap 1. Asigurarea - abordari teoretice 3
1.1 Notiuni teoretice 3
1.2 Riscul in asigurari 5
1.3 Clasificarea asigurarilor 8
1.4 Contractul de asigurare 12
Cap2.Analiza pietei asigurarilor din Romania 19
2.1 Aspecte privind evolutia asigurarilor in Romania 19
2.2 Organizatii de piata 26
2.3 Reglementari legale privind asigurarile in Romania 28
Cap 3. Analiza caracteristicilor contractului de asigurare in transportul rutier 30
3.1 Asigurarea autovehiculelor 31
3.2 Asigurarea de raspundere civila a detinatorului de autovehicule (Carte Verde) 36
Cap 4.Studiu de caz privind asigurarea de raspundere civila pentru prejudicii
produse prin accidente de autovehicule in afara teritoriului ROMANIEI
(CARTE VERDE) in cadrul societatii de asigurari BCR Asigurari 45
Concluzii 53
Bibliografie 55

Extras din proiect:

Oricine are nevoie de o protectie, fie ea persoana fizica sau juridica.

Cresterea si diversificarea activitatii economice si implicit, a schimburilor internationale de valori au dus la crearea si dezvoltarea unei piete active si concurente de asigurari si reasigurari.

Scopul economic al asigurarilor este de a-l repune pe asigurat in situatia patrimoniala in care se afla inainte de producerea daunelor. Ca atare, asiguratorul trebuie sa-i plateasca acestuia o despagubire care sa prezerve interesul economic al asiguratului, respectiv proprietatea asupra bunului asigurat, cheltuielile ocazionale de transport, precum si eventuale alte cheltuieli.

In capitolele de mai jos voi analiza urmatoarele notiuni si teorii privind termenul de asigurare. Astfel lucrarea fiind structurata in patru capitole am abordat urmatoarele subiecte:

- In primul capitol m-am referit la notiuni generale privind termenul de asigurare incluzand teorii ale unor personalitati, functiile asigurarilor, clasificarea lor precum si o prezentare a contractului de asigurare cu toate conditiile si clauzele lui.

- In cel de al doilea capitol va fi prezentat o scurta evolutie din punct de vedere istoric si statistic al asigurarilor in Romania, folosind unele date statistice din raportul prezentat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania. De asemenea voi prezenta si modul de organizare a pietii de asigurari, precum si normele legale ce reglementeaza domeniul asigurarilor in Romania.

- Mergand pe partea asigurarilor autovehiculului pe parcursul sejurului international, in capitolul trei voi aborda cum functioneaza asigurarea in domeniul transportului rutier luand in parte modalitatea de asigurare de raspundere civila a detinatorului de autovehicole.

- Iar in ultimul, cel de al patrulea capitol voi prezenta un studiu de caz privind modalitatea de asigurare de raspundere civila a detinatorului de autovehicole pe baza unui caz concret din cadrul companiei de asigurare S.C BCR ASIGURARI S.A.

CAP. 1 ASIGURAREA - ABORDARI TEORETICE

1.1 Notiuni teoretice

In forma cea mai simpla, clasica, dar si cea mai frecvent intalnita in practica, asigurarea, consta in acea forma de protectie financiara pentru acele pierderi cauzate de o gama larga si variata de riscuri.

Un acord de vointa sub forma unui contract, asigurarea incheiata intre asigurator si asigurat, ii ofera acestuia din urma protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat asiguratorul, asigurator care se obliga sa acopere asiguratului contravaloarea daunelor produse sub forma unei sume de bani pentru evenimentele stipulate in contract.

Platind asiguratorului prima de asigurare, calculata prin aplicarea unui procent din valoarea asigurabila, asiguratul primeste in schimb garantia de despagubire impotriva eventualei pierderi viitoare pentru oricare dintre riscurile incluse in conditiile de asigurare.

Astfel, protectia riscului se constiutie intr-o marfa specifica sau un serviciu, care se vinde si se cumpara ca orice alta marfa pe o piata specifica, numita piata asigurarilor, care face parte din piata serviciilor financiare.

In literatura de specialitate, notiunea de asigurare este bine precizata, dar o conturare a definitiei asigurarii unanim acceptate nu s-a dat inca.Notiunea de asigurare poate fi privita din mai multe puncte de vedere, motiv pentru care exista suficiente definitii, din care putem mentiona pe Domnul Profesor Universitar Gheorghe Bistriceanu care considera ca ,,asigurarea este un sistem de relatii economico-sociale, proces obiectiv necesar al dezvoltarii economice si sociale izvorat din actiunea legilor economice obiective, care consta in crearea in comun, de catre persoanele fizice sau juridice amenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac si alte cerinte economico-financiare, probabile, imprevizibile" .

O alta definitie este data de Domnii Profesorii Universitari Iulian Vacarel si Florian Bercea care mentioneaza ca ,,asigurarea actioneaza in stransa legatura cu existenta unor riscuri comune a caror producere poate provoca pagube importante economiei nationale si populatiei.Existenta riscurilor comune determina la randul ei formarea comunitatii de risc - compusa din pesoane fizice si juridice - care accepta achitarea primelor de asigurare unei institutii specializate in vederea constituirii fondului de asigurare"

Dintr-un alt punct de vedere Violeta Ciurel afirma ca ,,asigurarea are la baza un acord de vointa intre o persoana fizica sau juridica in calitate de asigurat si o persoana juridica in calitate de asigurator, prin care asiguratul cedeaza asiguratorului un risc sau o clasa de riscuri pentru care obtine protectia asiguratorului. Pentru aceasta protectie, asiguratul plateste o prima asiguratorului, urmand ca in cazul producerii riscurilor asigurate asiguratorului, sa-l despagubeasca pe asigurat pentru

Bibliografie:

D. Popescu, I. Macovei - Contractul de asiguare, Ed. Junimea, Iasi 1998

D.S. Hansell - Introduction in Insurance, Practical Guide, LLP, London, 1996

George Redja - Principles of risk management and insurance 7th edition, 2001

Gh Bistriceanu, Florian Bercea, E Macovei - Lexicon de protectie sociala, asigurari si reasigurari, Editura Karat, Bucuresti, 1997

Gh. Mihoc - Teoria matematica in operatiile financiare, Bucuresti, Editura Stiintifica, 1960

N. Mihaila - Introducere in teoria probabilitatilor si statistica matematica, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica

Paul Tanasescu - Asigurari comerciale moderne, Editura All Beck, Bucuresti, 2007

Paul Tanasescu, S. Lazarescu, Mihaela Dragota - Asigurari moderne de bunuri si persoane Bucuresti, ASE, 2003

Violeta Ciurel - Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale Ed All Beck, 2000, Bucuresti

Colectia revistelor Tribuna economica 2005-2008

Colectia revistelor XPrimm 2005-2008

www.baar.ro

www.csa.ro

www.primm.ro

www.unsar.ro

www.uniscar.ro

www.1asig.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
56 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
19 672 cuvinte
Nr caractere:
108 663 caractere
Marime:
285.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, fond
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!