Tehnica dansului jazz

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I . Argument.................................................................
II. Sclavii negri de pe plantatiile americane .............................
Aparitia jazzului ca stil muzical........................................
III. Miscarea si aparitia jazzului ca stil de dans.........................
Tehnica dansului jazz...................................................
IV. Jack Cole, Katrine Dunham...........................................
Alvin Ailey..............................................................
V. Capodopera jazzului contemporan ,, Revelation''.................
VI. Concluzii................................................................
VII. Bibliografii..........................................................................

Extras din proiect:

CAPITOLUL 2

SCLAVII NEGRII DE PE PLANTATIILE AMERICANE

MOTTO:

,,A te naste este ca si cum ai fi rapit. Iar apoi aruncati in sclavie''

(Andy Warhol)

,, Cea mai mare actiune de deportari din istoria omenirii'' (D.DIENE, 1998) a fost motorul economiei mondiale din secolul XVIII si generatorul unei importante pagini de cultura a poporului american. Acest ,, negot de sclavi'' a lasat o ,, mostenire'' considerabila si anume: jazzul.

Cu 400 de ani in urma, piratii care capturau negrii din Africa pentru a fi vanduti drpt sclavi au acordat acestora o singura libertate. Sa cante. Acesti negri au adus in lumea si cultura omului alb trei forme ale folclorului lor: cantecele de munca, cantecele de rugaciune ,,gospel'' si dansurile lor rituale, cum ar fi dansul cozonacului, care mai tarziu participa la nasterea stilului ragtime.

Inca de la inceput dansul negrilor americani a fost un precursor pentru jazz.

Scufundarile negrilor si a albilor de pe malul raurilor a dus la dansul in pereche numit Cadril. Era un dans de origine franceza cu miscari lente, constand intr-un sir de figuri in cursul carora partenerii se schimbau intre ei. In general dansurile negrilor erau sustinute de ritmuri alerte, puternice ce erau acompaniate de catre cei ce cantau, aplaudau si bateau din picioare.

In timpul acestei perioade de sclavie, in Statele Unite ale Americii muzica si dansul african au fost interzise de biserica si de lege, dar cu toate acestea au supravietuit mai multor ani de presiune.

Negri nu s-au razbunat pentru holocaustul practicat cu ei timp de 400 de ani, dimpotriva ne-au lasat drept amintire muzica de jazz, fiind rezultatul contopirii traditiilor muzicale africane cu cele europene.

APARITIA JAZZULUI CA STIL MUZICAL

,, Jazzul este singura muzica in care aceeasi nota poate fi cantata seara de seara, dar diferit de fiecare data''

(Ornette Coleman)

Cand africanii au fost adusi in America in anii 1700 si 1800 ca sclavi, acestia au intrat intr-o lume infricosatoare si periculoasa. Cu toate acestea cantand, muzica a fost singurul lucru dat de sclavi in ciuda greutatilor ce le-au indurat.

Sclavii, cantand impreuna, au creat un sentiment de comunitate. Desi au fost fortati sa se converteasca de la crestinism, acestia si-au creat propriul cult religios, convocand o tabara: mergeau in paduri, pe camp si se inchinau. Aici au luat parte la dansuri si la cantecele patriei lor, cantand cantece crestine de credinta, speranta si suferinta.

Adunarile in tabara au fost o modalitate prin care oamenii puteau merge sa se inchine si sa stea impreuna, formand astfel cum spuneam mai sus sentimentul de comunitate.

Aceasta a fost inceputul cantecului spiritual, nascut din amestecul imnurilor protestante cu traditii muzicale africane: ,,Michael, Row the Boat Ashore'' , ,, Go Down Moses'' sunt doar cateva exemple.

Deoarece cele mai multe persoane nu stiau sa scrie sau sa citeasca, cantecele trebuiau fu usor de retinut si de cantat.

Prin urmare fiecare spectacol muzical era unic.

Jazzul este un stil de muzica aparut la inceputul secolului al XX- lea in statele sudice ale Statelor Unite, avand provenienta in melodiile populatiei de culoare, ,,mostenirea'' care ne-a fost daruita de poporul african. Jazzul este considerat prima si pana acum, unica forma de manifestare artistica din istoria culturii, dezvoltata in Lumea Noua.

Originea si semnificatia cuvantului ,, jazz'' (la inceput pronuntat ,,jass'') este controversata. O prima ipoteza ar fi inrudirea fonetica cu expresia ,,chasse-beau'', o figura de dans din Luisiana. O alta ipoteza ar fi in jargonul populatiei locale cuvintele ,,gism'' sau ,,jasm'' ce reprezinta rapiditate si energie. Insa in 1917 formatia Original Dixieland Jazz Band a avut un mare succes la ,, New York Columbus Circle'' si cuvantul ,, jazz'' a intrat in vocabularul curent.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica Dansului Jazz.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
8 555 cuvinte
Nr caractere:
41 520 caractere
Marime:
1.20MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Artă
Tag-uri:
Tehnica, jazz
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!