Capitolul 1. Sinteza planului
1.1 Scopul
Scopul planului de afacere este de a crește și de a exploata albinele pentru a satisface nevoile consumatorilor de produse apicole.
Creșterea albinelor este printre puținele afaceri profitabile din Romania care a trecut testul timpului. În anul 2009 producția de miere a României reprezenta 1,4% din totalul mondial și 8,5% din producția Europei, ceea ce însemnă 62,6kg/1.000 de locuitori, față de media europeană de 30,7 kg si 20,6 kg media de pe glob, mulțumită climei și pădurilor de salcami și tei, și numeroaselor suprafețe cultivate cu pomi fructiferi și floarea soarelui. Cu toate acestea, conform ACAR (Asociatia Crescătorilor de Albine din România) România a produs anul trecut doar 10.000 - 12.000 tone miere, o cantitate foarte mică raportat la capacitatea totală de producție a apicultorilor români.
Creșterea albinelor are următoarele avantaje:
- Primirea unor produse ecologice pure
- Cerere mare pe piața internă și externă
- Posibilități de a exporta produsele apicole
- Funcții auxiliare de polenizare a florei și faunei
- Afacerea dată poate fi organizată și dezvoltată de către membrii unei familii.
1.2 Descrierea produsului
Încă din antichitate, 6000-4500 ani î. Hr, omul vâna albine, conștientizând valoarea nutritivă a mierii,numind-o și “hrana vie”.
Mierea conține vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrină, compuși ai azotului, adică este unul din cele mai complexe produse găsite în stare naturală..Este un medicament împotriva tusei, asteniei, nevrozei ,având altele o mulțime de întrebuințări terapeutice. Are proprietatea de a fi asimilată ușor de organism și îl tonifică.
Principalele noastre produse vor fi :
1. Mierea de salcâm : Din cauza unei cantitati mai mari de fructoza cristalizeaza foarte încet, la câtiva ani.
Mierea de salcâm are un gust placut, dulce, este perfect fluida, vâscoasa, fara semne de cristalizare. Contine în medie 41,73 % fructoza, 34,8 % glucoza si 10 % zaharoza si maltoza. Are un pH = 4,0 si nu cristalizeaza cel putin 1,5-2 ani si niciodata total. Aroma pronuntata de flori de salcâm, se întâlnește la mierea la care s-a introdus o infuzie de floare de salcâm sau cea falsificată.
2. Veninul de albine este un produs de secreție al albinei lucrătoare și al matcii. Este compus din proteine, săruri minerale, enzime, hormoni, uleiuri eterice și alte substanțe volatile care pe de o parte inhibă sistemul nervos, iar pe de altă parte stimulează inima și glandele cortico-suprarenale, tratând poliartrite infecțioase, boli ale sistemului nervos periferic: sciatică, nevralgii de trigemen și de facial, nevralgii intercostale, boli vasculare: tromboflebită, arterioscleroza vaselor mem brelor, gută, astmul bronșic, reumatismul poliarticular, muscular și cardiac, boli de piele: ulcere, fistule și boli oculare.
În contextual actual, când piața e invadată de produse semifabricate, fast food, alimente prelucrate termic și lipsite de vitamine, mierea ramâne o sursă de sănătate pentru oamenii de toate vârstele, preocupați de un mod de viață sănătos.
Practicarea stupăritului în România e o afacere profitabilă și de durata datorită câtorva factori. Primul și cel mai important e tradiția, creșterea albinelor devenind din cele mai vechi timpuri o indeletnicire de bază. Un alt factor important este clima. Acest teritoriu fiind situat în zona temperată dispune de condiții favorabile climatice, un sezon lung prielnic activității albinelor: primăvara - vara( lunile aprilie-august), temperature și condiții de umiditate prielnice pentru dezvoltarea unei baze melifere bogate, păduri și livezi pentru polenizare.
Pentru a începe o astfel de afacere sunt necesare cunoștinte în domeniul apiculturii, dorință, răbdare de a lucra cu albinele, și desigur o investiție mare la început, dar care se amortizează rapid.
Managementul firmei va fi asigurat de inițiatorii acestui plan de afaceri și anume : Bordianu Gabriela și Stancea Dennisa, studenți în anul IV, în cadrul Facultății de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor (F.A.I.M.A.), programul de studii fiind Inginerie Economică în Domniul Electric, Electronic și energetic (I.E.D.E.E.E.).
Pregatirea noastră în domeniul economic constituie un avantaj în organizarea eficientă a procesului de producție, o bună administrare a firmei cât și o apreciere corectă a parametrilor economici, iar cunoștințele tehnice ne permit alegerea utilajelor optime .
În primul sezon de la înființarea firmei, echipa va fi alcatuită din 2 manageri, Bordianu Gabriela și Stancea Dennisa și din 2 specialiști, Gorgonețu Mihai și Baciu Daniel, în domeniul apiculturii, cu atestat de apicultor. Pe măsura extinderii afacerii, firma își va completa personalul (cu persoane responsabile cu funcții ca reclamă, vânzare, control), până la 10 persoane în al doilea an de activitate.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.