Activitatea de distribuire a trimiterilor postale

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

ARGUMENT
CAPITOLUL I
DISTRIBUIREA OBIECTELOR DE CORESPONDENTA .. ... 4
1.1. Distribuirea obiectelor de corespondenta neinregistrate . 6
1.2. Distribuirea obiectelor de corespondenta inregistrate . 8
1.3. Formalitati la predarea trimiterilor inregistrate .. 9
1.4. Trimiterile care nu pot fi distribuite ... 12
CAPITOLUL II
DISTRIBUIREA COLETELOR
2.1. Primirea si prelucrerea la sosire 17
2.2. Operatii privind eliberarea trimiterilor - Distribuirea 18
2.3. Incheierea operatiunilor de distribuite 20
2.4. Tratarea trimiterilor nedistribuite . 21
ANEXE 22
BIBLIOGRAFIE .. 28

Extras din proiect:

Argument

Posta Romana isi desfasoara activitatea in domeniul comunicatiilor postale, obiectul principal de activitate fiind administrarea, dezvoltarea, exploatarea serviciilor de posta si colaborarea cu organizatii similare straine in realizarea acestor servicii pe plan international.

Este operatorul national in domeniul serviciilor postale, furnizor unic de serviciu universal in orice punct de pe teritoriul Romaniei, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor si la standarde ridicate de calitate.

9 octombrie este ziua pe care comunitatea internationala a dedicat-o muncii postasilor. Sarbatorind Ziua Mondiala a Postei, lumea intreaga recunoaste importanta serviciilor postale si a activitatii celor care lucreaza in acest domeniu. In aceasta zi, avem prilejul sa ne reamintim cat de importanta este munca lucratorilor postali pentru viata noastra cotidiana si cum multe lucruri, care noua ni se par firesti, de la trimiterea unei scrisori pana la transferul rapid al unei sume de bani, ar fi, fara ei, de neconceput. "Desi dezvoltarea comunicatiilor a insotit permanent evolutia civilizatiei, industria postala este astazi mai importanta ca niciodata. Serviciile postale reprezinta in lumea contemporana suportul necesar pentru o comunicare fara frontiere, libera circulatie a ideilor si dialogul intre oameni si cultura. Alaturi de mijloacele de comunicare in masa, activitatea postala reprezinta o garantie a respectarii unui drept fundamental al omului, cel de a comunica si de a fi informat. Sectorul postal este integrat intr-un ansamblu economic, de eficienta lui depinzand si rezultatele altor domenii de activitate. Rapiditatea si flexibilitatea cu care industria postala vine in intampinarea nevoilor clientilor reprezinta conditii esentiale ale unei economii performante. Posta reprezinta un factor important in societatea informatiei si un instrument de comunicare esential care faciliteaza si stimuleaza dezvoltarea culturala, sociala si economica. Posta Romana este singurul operator postal din Romania care asigura cetatenilor din orice colt al tarii accesul la serviciul postal universal, fiind unul dintre garantii drepturilor omului, acela de a fi informat si de a putea comunica liber".

(Articol despre Ziua mondiala a Postei-9 octombrie, publicat de George Mitricof in ziarul "Indiscret-samptamanal complet de ancheta si reportaje)

Am structurat aceasta lucrare in in doua capitole, fiecare cupinzand mai multe subcapitole in care sunt detaliate informatiile referitoare la activitatea de distribuire a diferitelor trimiteri postale. Primul capitol cuprinde detalii despre activitatea de distribuire a obiectelor de corespondenta, iar cel de-al doilea capitol cuprinde delatii ce descriu distribuirea obiectelor de mesagerie.

CAPITOLUL I DISTRIBUIREA OBIECTELOR DE CORESPONDENTA

1.1. Distribuirea obiectelor de corespondenta neinregistrate

Salariatul distribuitor trebuie sa verifice cu toata atentia daca trimiterile incredintate sunt cartate corect pentru sectorul sau de distribuire si sa le controleze totodata din punct de vedere al francarii si ambalarii.

In cazul in care se constata ca trimiterea are deficiente se preda imediat dirigintelui sau imputernicitului sau pentru intocmirea Buletinelor de Verificare sau Proceselor Verbale, dupa caz.

Obiectele de corespondenta simple, ziarele si publicatiile periodice primite pentru distribuire se aranjeaza in factori si agenti,pe strazi, in ordinea de parcurgere a sectorului de distribuire.

Obiectele de corespondenta simple, ziarele si publicatiile periodice se predau destinatarului in mod obligatoriu la domiciliu fara semnatura sau se introduc in cutiile de scrisori ale acestora.

In lipsa destinatarului de la domiciliu se pot preda in aceleasi conditii si unui membru al familiei destinatarului sau unei persoane care locuieste in acelasi apartament cu destinatarul.

Obiectele de corespondenta simple, a caror greutate depaseste 500g se distribuie la sediul unitatii postale. Trimiterile simple adresate unor destinatari al coror domicilu se afla in afara localitatilor sau a traseului stabilit prin intinerariul circumscriptiei rurale vor fi pastrate in vederea predarii la Unitatea Postala de Distribuitie timp de 30 de zile de la data sosirii lor. In asemenea situatii destinatarul, pe baza de cerere scrisa depusa la Oficiul Postal de Distribuire, poate indica o persoana si adresa acestuia unde ii se pot preda trimiterile care ii sunt adresate, cu mentiunea ca locatia mentionata sa se afle in raza de activitate a unitatii.

Obiectele de corespondenta simple, ziarele si publicatiile periodice cu mai mult de 12 aparitii pe an adresate destinatarilor care locuiesc in blocuri, pot fi lasate de catre factorii postali, fara semnatura, la administrator sau portar in cazul in care destinatarii nu au instalate cutii de scrisori la parter, in holul blocului sau cutiile instalate sunt defecte. In cazul blocurilor fara cutii de scrisori sau cu cutiile defecte, fara portar sau administrator permanent, se va stabili de comun acord cu destinatarul, o persoana de la parterul blocului caruia ii se pot incredinta trimiterile simple sosite. Daca acest lucru nu este realizabil, se recomanda destinatarului sa foloseasca anexarea "POST-RESTANT" sau sa se aboneze la casuta postala.

Obiectele de corespondenta simple, ziarele si publicatiile periodice cu mai mult de 12 aparitii pe an adresate institutiilor si inteprinderilor care nu sunt abonate la casuta postala, cu exceptia celor insuficient francate se predau la registratura, in lipsa acestui serviciu se predau persoanei indicate de seful institutiei sau inteprinderii respective.

Bibliografie:

- Valentina Capota, ,,Exploatarea serviciilor postale" ~ Manual pentru clasa a XI a, Editura Akademos Art, Bucuresti, 2007.

- Compania Nationala ,,Posta Romana" S. A. - Procesul tehnologic privind operatiunile de prezentare si distribuire a trimiterilor postale prin intermediul subunitatilor informatizate

- Compania Nationala ,,Posta Romana" S. A. - Instructiuni privind executarea serviciului de corespondenta interna

- Compania Nationala ,,Posta Romana" S. A. - Instructiuni privind executarea serviciului de corespondenta internationala.

- Legislatia postala: Ordonanta de guvern nr 31/2002

- Instructiuni privind serviciul de mesagerii

- Internet: www.posta-romana.ro

- Ghid pentru factori postali

- Ziarul Postasul al Companiei Nationale Posta Romana.S.A.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 050 cuvinte
Nr caractere:
50 058 caractere
Marime:
252.75 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Alte materii
Data publicare:
16.07.2018
Structură de fișiere:
  • Activitatea de distribuire a trimiterilor postale.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Necesitatea comunicarii la distanta a existat de prea multe secole pentru a le numara aici....
Lucrarea Activitatea de curierat sau Activitatea de monitorizare a corespondentei scoate in...
ACTIVITATI SPECIFICE MANAGEMENTULUI VANZARILOR - Planificarea Vanzarilor - Proiectarea unei...
In cadrul serviciilor de posta si telecomunicatii se pot asigura forme de colaborare reciproca....
Pentru orice firma, piata inseamna un ansamblu de oportunitati si de constrangeri, de restrictii....
Sus!