In literatura de specialitate nu s-a dat inca o definitie clara a agriculturii ecologice, ea fiind de mult ori confundata cu agricultura biologica. Aceasta se datoreaza si faptului ca termeni ca : agricultura biologica, agricultura organica si agricultura ecologica sunt folositi cu acelasi inteles astfel: Anglia - agricultura organica, Grecia, Franta, Olanda, Italia, Portugalia - agricultura biologica, Danemarca, Spania si Germania - agricultura ecologica.
Opusa prin conceptii si principii agriculturii intensive, agricultura ecologica finalizeaza conceptul general de agricultura alternativa.
Agricultura ecologica este acel tip de agricultura care se bazeaza pe minimalizarea folosirii de materiale externe, pe interzicerea utilizarii substantelor chimice de sinteza ca fertilizanti si amelioratori ai solului, pesticide, ingrediente pentru prepararea furajelor, ingrediente si auxiliari pentru prepararea alimentelor. Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise in agricultura ecologica.
Agricultura ecologica se bazeaza pe respectarea unor reguli si principii de productie stricte, reglementate prin legislatia din domeniu. Toate stadiile procesului de productie, inclusiv depozitarea, procesarea, ambalarea si etichetarea produselor este controlata de un organism de inspectie si certificare infiintat in acest scop.
In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, agricultura romaneasca are un atu despre care s-a vorbit mai putin pana acum: posibilitatile reale de obtinere a unor produse ecologice, foarte cautate pe piata europeana si nu numai. Intr-o definitie ad-hoc, produsele ecologice sunt acele produse obtinute fara utilizarea substantelor chimice de sinteza, ca fertilizanti si amelioratori ai solului, pesticide, ingrediente pentru prepararea furajelor, ingrediente si auxiliari pentru prepararea alimentelor etc. Pe scurt, este vorba de produse suta la suta naturale, de aceea ele sunt si foarte cautate, chiar daca in unele cazuri sunt mult mai scumpe.
1.1 Situatia agriculturii ecologice in Romania
In Romania, agricultura ecologica, cel putin la nivel conceptual, este un domeniu nou de interes si de activitate. Preocuparea pentru agricultura ecologica nu trebuie privita ca o moda deoarece experienta europeana dovedeste ca acest segment este o oportunitate deosebita de afaceri pentru intreprinzatorii care desfasoara activitati in domeniul productiei agroalimentare.
Romania reprezinta un potential agricol care nu poate fi neglijat, unul din punctele forte pe care tara noastra le detine il constituie faptul ca in ultimii ani nu s-au folosit ingrasaminte chimice si pesticide in exces, ceea ce constituie un avantaj evident in momentul conversiei spre agricultura ecologica.
www.ecoferma .ro
www.bios.ro
www.ecomagazin.ro
www.referate.ro
www.agriculturaromaneasca.ro
www.fabricadecarne.ro
www.bovinedecarnet.ucoz.ne
www.fermierul.ro
www.agriculturaromaneasca.ro
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.