Pirateria în Somalia

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Imaginea sangerosului lup de mare cu un ochi bandajat, un picior de lemn si, eventual, cu un papagal pe umar, luptand sub flamura neagra cu doua oase incrucisate, s-a impamantenit in constiinta colectiva drept portretul tipic al piratului.

In urma cu cinci veacuri , corsarii au devenit cei mai temuti pradatori ai valorilor transportate de catre vasele comerciale. Una dintre cele mai crude bande de pirati isi avea cartierul general pe Insula Tortuga (Ile de la Tortue) si in Port Royal din Jamaica (triajul comertului naval). Fenomenul a luat amploare in aceasta zona, mai ales datorita plajelor izolate si nepopulate. Corsarii aveau cam acelasi tel cu totii, actionand in baza unui ordin dat de catre o autoritate politica. Cel mai adesea, primeau porunca de a ataca orice ambarcatiune care apartinea inamicului. Corsarii maltezi, de pilda, operau la comanda Cavalerilor Sfantului Ioan si orice act de nesupunere era pedepsit cu executia sau, in cel mai bun caz, cu exilul.

In urma Conventiei de la Paris din 1854, mai multe state au cazut de acord sa suspende procedura prin care guvernele lor puteau solicita atacarea navelor adverse. In acceptiunea populara, piratii erau niste rebeli organizati in grupuri care operau in afara cadrului legal. Insa, in ciuda averilor confiscate de la victimele lor, ei duceau o viata plina de privatiuni si, in consecinta, mureau devreme. Printre drepturile de care beneficiau se numara si acela de a-si inlocui liderul prin vot democratic.

In pofida panicii pe care o semanau pretutindeni corsarii, umanitatea lor iesea adeseori la iveala, gestul de a elibera sclavii de pe corabiile atacate si de a-i integra in tagma lor fiind graitor. Era de aur a pirateriei a coexistat cu imperialismul, forma de guvernare pe parcursul careia vasele comerciale, doldora de produse, se intersectau pe toate canalele de navigatie. In stramtori si in apropierea danelor, securitatea flotelor era asigurata de nave de razboi, angajate de catre statele semnatare ale acordului privitor la comertul pe mare.

O alta metoda piratereasca de a pune stapanire pe bunuri necuvenite era obtinerea unor mandate de navigatie false. In asemenea acte, piratii figurau ca militari care aveau misiunea de a veghea la bunul mers al navigatiei. Dupa ce acestia trageau corabiile "pe dreapta", simuland controale de rutina, urma golirea incarcaturii din cala, operatiune ce nu necesita mai mult de cateva ore, data fiind si participarea extraordinara si neconditionata a echipajului pacalit. In timpul Revolutiei americane, au fost consemnate cele mai multe acte de piraterie camuflate. Razboiul Civil din SUA a avut si el povestea lui, in aceasta privinta piratii sudisti au trimis in larg mai multe vase-capcana, cel mai faimos dintre ele fiind CSS Alabama. Modelul a fost copiat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre Germania nazista, Hitler ordonand prezenta obligatorie a catorva vase-fantoma in Oceanele Atlantic si Indian.

1.2 Pirateria somaleza

Pentru a cunoaste factorii ce au dus la aceasta exacerbare a fenomenului de piraterie in Somalia, consideram ca este necesara cunoasterea adevaratelor realitati ale acestui stat.Somalia din punct de vedere geografic se invecineaza la nord cu Djibouti si Golful Aden (frontiera maritima cu Yemenul), la est si la sud cu Oceanul Indian si la vest cu Kenya si Etiopia.

Bibliografie:

www.europarl.europa.eu

Piratery - The East Africa/Somalia situation/ Practical Measures to Avoid, Deter or Delay Piracy Attack(Pirateria - Africa de Est / Somalia, Masuri practice pentru a evita, a descuraja sau intarzia atacurile pirateresti), publicat in 2009 de catre Witherby International Ltd, 4 Dunlop Square, Livingston, Edinburgh, EH54 8SB, Scotia, Regatul Unit.

www.iasiplus.ro

www.rfi.ro

www. Ziare.com

Falconi, F. Sette, A., Osama Bin Laden - Teroare in Occident, Bucuresti, 2002

www.mapn.ro

Locotenent-comandor Laurentiu Mesterca, Pirateria Maritima Moderna - un nou risc de securitate in secolul XXI , revista "Gandirea Militara", nr.1/2010

http://mariobalint.blogspot.com

http://stiri.rol.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pirateria in Somalia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
9 110 cuvinte
Nr caractere:
47 523 caractere
Marime:
46.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
pirateria, somalia
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!