Exerciții pentru Formarea Deprinderilor Dactilografice la Mașina de Scris Mecanică sau Electronică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Masina de scris este o constructie complexa, cuprinzand numeroase mecanisme si dispozitive. Prin felul cum este conceputa si construita, masina de scris face posibila scrierea clara, rapida si cu posibilitatea de a obtine concomitent mai multe copii ale textului dactilografiat.

Indiferent de marca ori de felul ei (ca este mecanica ori electronica), masina de scris este alcatuita, in general, din: sasiu, (claviatura) tastatura, mecanism de imprimare, car.

Studiul masinii de scris mecanice (asadar, al pieselor si dispozitivelor) este aprofundat concomitent cu studiul tastaturii masinii de scris mecanice.

Studiul masinii de scris electronice este aprofundat in capitolul 7 din prezentul curs.

2. Pregatirea masinii de scris mecanice pentru lucru

Pregatirea masinii de scris pentru lucru, indiferent de marca si de felul ei, comporta urmatoarele operatii:

2.1. Fixarea marginilor.

Inainte de inceperea lucrului, operatorul dactilograf trebuie sa fixeze marginile. Fixarea marginilor se face cu ajutorul marginarelor. Marginile se stabilesc in raport cu formatul hartiei si natura lucrarilor. Marginea din stanga trebuie sa aiba latimea de 2,5-3,5 cm (la masinile cu caractere pica: 10-15 diviziuni). Aceasta cerinta este determinata atat de ratiuni estetice, dar si de faptul ca cele mai multe lucrari urmeaza sa fie pastrate in dosare si ca atare este nevoie de o margine mai lata care sa permita perforarea sau coaserea hartiei, fara atingerea textului respectiv. Marginea din dreapta are latimea de 8-12 mm (3-5 batai).

2.2. Fixarea distantei dintre randuri.

Distanta intre randuri se stabileste in functie de felul documentului si se fixeaza cu ajutorul manetei pentru fixarea intervalelor (distantelor intre randuri). Se poate scrie la cinci intervale: la 1, 1 1/2 , 2, 2 1/2 si 3 randuri. Potrivirea se face prin fixarea matetei de distantare in dreptul cifrelor respective. La unele masini distantele sunt indicate prin cifrele 1, 2, 3, 4, 5 corespunzatoare distantelor mai sus mentionate. Sunt insa si masini la care distantele intermediare de 1 1/2 si 2 1/2 lipsesc, sulul neputand fi rotit cu jumataati de rand, ci numai cu randuri intregi.

2.3. Introducerea hartiei.

Foaia de hartie se ia cu mana stanga si se introduce intre sulul de cauciuc si rezematorul hartiei. Se invarteste cu mana dreapta rotita de intoarcere a sului pana cand hartia apare in fata sulului. Marginea stanga a hartiei trebuie sa coincida cu diviziunea 0 (zero) de pe bara hartiei. Pentru alinierea justa a tuturor paginilor, ghidul lateral al hartiei se fixeaza la 0, iar filele intregii lucrari vor fi sprijinite pe ghid la introducerea lor in masina.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Exercitii pentru Formarea Deprinderilor Dactilografice la Masina de Scris Mecanica sau Electronica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
43 488 cuvinte
Nr caractere:
205 787 caractere
Marime:
121.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
masina de scris, exercitiu
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!