Adaptarea UE și a României la schimbările climatice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. GENERALITATI 3
2. AGRICULTURA 5
3. BIODIVERSITATE 6
4. RESURSE DE APA 8
5. PADUREA 10
6. INFRASTRUCTURA, CONSTRUCTII SI PLANIFICARE URBANA 11
7. TRANSPORTURI 13
8. ENERGIE 14
9. INDUSTRIE 15
Bibliografie 16

Extras din proiect:

Schimbarile climatice sunt cauzate in mod direct sau indirect de activitatile umane, care determina schimbarea compozitiei atmosferei globale si care se adauga la variabilitatea naturala a climei, observate pe o perioada de timp considerabila.

Incalzirea globala implica, in prezent, doua probleme majore pentru omenire: pe de o parte necesitatea reducerii drastice a emisiilor de gaze cu efect de sera in vederea stabilizarii nivelului concentratiei acestor gaze in atmosfera care sa impiedice influenta antropica asupra sistemului climatic si a da posibilitatea ecosistemelor naturale sa se adapteze in mod natural, iar pe de alta parte necesitatea adaptarii la efectele schimbarilor climatice, avand in vedere ca aceste efecte sunt deja vizibile si inevitabile datorita inertiei sistemului climatic, indiferent de rezultatul actiunilor de reducere a emisiilor.

In pofida tuturor eforturilor globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, temperatura medie globala va continua sa creasca in perioada urmatoare, fiind necesare masuri cat mai urgente de adaptare la efectele schimbarilor climatice. Cel de-al ,,4-lea Raport Global de Evaluare a Schimbarilor Climatice (AR4)" pregatit de catre IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) prezinta in mod cuprinzator ultimele rezultate si observatii stiintifice cu privire la cauzele schimbarilor climatice si la impactul pe termen scurt, mediu si lung al acestora. In cadrul raportului au fost, de asemenea, analizate diferite optiuni privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice si reducerea emisiilor, inclusiv interdependentele specifice unei dezvoltari durabile a societatii, avand in vedere aspectele socio-economice si stiintifice relevante pe termen lung.

Intrucat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera intr-un orizont de timp apropiat nu implica o atenuare a fenomenului de incalzire globala, adaptarea la efectele schimbarilor climatice trebuie sa reprezinte un element important al politicii nationale.

Avand in vedere lipsa masurilor concrete privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice la nivel international si necesitatea luarii unor masuri urgente, a fost demarata, la nivel european, prima initiativa politica in domeniul adaptarii la efectele schimbarilor climatice, prin adoptarea de catre Comisia Europeana (CE) la 29 iunie 2007 a documentului "Cartea Verde privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice in Europa - optiuni pentru actiuni UE". Ulterior, CE a lansat dezbaterea publica a documentului respectiv, proces consultativ la care a participat si Romania. Cartea Verde se bazeaza pe rezultatele cercetarilor intreprinse in cadrul Programului European privind Schimbarile Climatice (ECCP). Documentul evidentiaza necesitatea pregatirii unui cadru coerent privind adaptarea, cadru ce va permite derularea unor actiuni de adaptare mai putin costisitoare, comparativ cu masurile neplanificate de raspuns la efectele schimbarilor climatice. Procesul de adaptare necesita actiuni la toate nivelurile: local, regional, national si international. In luna mai 2008, CE a organizat o consultare

cu factorii implicati in vederea elaborarii cat mai urgente a unei ,,Cartii Albe" privind adaptarea, document ce va contine actiuni concrete ce vor trebui aplicate la nivelul fiecarui stat.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org

MMDD, 2008, Ordinul 1170 din 29 septembrie 2008 (Ordinul 1170/2008) pentru aprobarea Ghidului privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice - GASC, Monitorul Oficial 711 din 20 octombrie 2008 (M. Of. 711/2008).

Organization for Economic Cooperation and Development, ,,Climate Change Mitigation. What do we do?", 2008.

Smit B., Burton I., Klein R., Street R.,The science of adaptation: a framework for assessment, Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change 4, pp. 199-213, 1999.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adaptarea UE si a Romaniei la Schimbarile Climatice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 090 cuvinte
Nr caractere:
23 961 caractere
Marime:
65.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
schimbari climatice, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!