Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Prin vinuri aromatizate se inteleg acele vinuri in care s-au adaugat plante, infuzie si/sau extracte de plante capabile sa le confere acestora mirosuri si gusturi diferite de cele ale vinurilor propriu-zise. Se intelege ca toate aceste adaosuri sunt acceptate de legislatiile tarilor care prepara astfel de bauturi. La unele vinuri aromatizate se mai adauga alcool, zahar si caramel.

Prin infuzie se intelege o solutie apoasa, obtinuta prin mentinerea unei plante sau a unui amestec de plante in contact cu apa clocotita timp de cateva minute, in vederea extragerii de substante aromate si de gust.

Prin extract se intelege o solutie obtinuta prin macerarea de plante dintr-un mediu, obisnuit, hidroalcoolic.

Termenul de macerare desemneaza actiunea de tinere indelungata a unor plante sau parti din acestea sub forma de flori fructe etc. In contact cu un solvent pentru a extrage substantele solubile din acel solvent.

Infuzia si extractul de plante aromate contin substante care imprima o aroma diferita vinului, un gust amarui si o anumita astringenta. Prezenta unor vitamine si a unor substante biologic active fac ca ele sa aiba un rol tonic si stimulativ.

Substantele aromate sunt reprezentate, in principal, de uleiurile eterice, numite si uleiuri esentiale. Acestea sunt foarte complexe (alcatuite din zeci, chiar sute de substante) si foarte eterogene (componentele apartin unor clase diferite de compusi chimici: hidrocarburi, alcooli, fenoli, terpene, eteri, esteri, acetali, aldehide, cetone) in functie de natura biologica a plantei.

Compusii chimici care contin principii amare si a caror structura chimica este cunoscuta pana in prezent pot fi grupati in: izoprenoizi, alcaloizi, fenilpropanoizi. Pe langa acestea exista si alte substante care imprima gust amar ca de exemplu diferite poliozide (gentiobioza, gentianoza, etc), precum si anumiti aminoacizi si oligopeptide. Relatia dintre structura moleculara a acestor substante si efectul lor asupra receptorilor de gust nu este inca cunoscuta.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vinuri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 573 cuvinte
Nr caractere:
37 002 caractere
Marime:
200.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
vinuri, planta
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Dan Daniliuc
Sus!