Tehnologia obtinerii carnii de strut

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE .4
Capitolul 1 Aspecte generale de interes ...5
1.1. Fermele de struti 5
1.1.1.Sistemul de crestere extensive .5
1.1.2. Sistemul de crestere semi-intensiv ..6
1.1.3. Sistemul de crestere intesiv . 7
1.2. Industria strutilor in relatie cu agricultura moderna . .8
Capitolul 2 Strutii in industria alimentara .. .10
2.1. Strutii din punct de vedere biologic . .10
2.2. Valoarea nutritiva a carnii de strut 12
2.3. Tehnologia de obtinere a carnii de strut ... .16
Capitolul 3 Calitatea si controlul carnii, produselor si subproduselor de strut .. ..18
Bibliografie .. .28

Extras din proiect:

Introducere

Carnea de strut este recunoscuta ca fiind un produs valoros, cu un continut nutritiv si dietetic ridicat. ceea ce face ca aceste pasari sa fie importante pentru multe industrii zootehnice-

Cererea pentru astfel de produse in Europa a crescut recent, in special si in randul consumatorilor care acorda o mai mare atentie calitatii produselor consumate [Cooper et al. 2007, Horbanczuk et al. 2007, 2008].

In prezent, consumatorul modern doreste sa fie sigur de compozitia nutritiva a alimentelor pe care le cumpara pentru consum. Potrivit lui Fasone si Privitera, un consumator de carne de strut este un consumator cu o cultura medie spre inalta si profesional, definit ca fiind un "consumator modern atent" cu varsta cuprinsa intre 41-50 de ani, in principal femei, cu un comportament de cumparare legat in principal de valoarea nutritiva, siguranta produsului, caracteristicile intrinseci si gustul.

Ar trebui sa se sublinieze ca, in prezent, consumatorii apreciaza, de asemenea, "naturaletea" si siguranta carnii de strut produsa de la pasari prin metode aproape naturale, excluzand utilizarea de tehnologii precum ingrasarea intensiva sau administrarea de antibiotice.

De asemenea, este important pentru ei ca strutii sunt de obicei crescuti in sisteme de productie durabile, cu luarea in considerare unor standarde inalte de bunastare a animalelor. Cu toate acestea, carnea de strut in Europa este inca o nisa produs necunoscut de multi oameni, dar este apreciat de majoritatea consumatorilor care au gustat-o.

Din pacate, pana in prezent, cunostintele actuale privind valoarea nutritiva a acestei carne este inca limitata. Prin urmare, prezenta recenzie a fost pregatita cu scopul de a compila date stiintifice despre valoarea nutritiva a carnii de strut, inclusiv beneficiile acesteia pentru om sanatatea umana.

CAPITOLUL 1

ASPECTE GENERALE DE INTERES

1.1. Fermele de struti

In salbaticie, strutii sunt foarte bine adaptati la habitatul in care s-au dezvoltat.

Atunci cand sunt supuse unor schimbari de mediu, pasarile fie incearca sa se adapteze la conditiile dificile, fie fug pentru a gasi locuri mai potrivite pentru nevoile lor. Cultivarea unei anumite specii modifica semnificativ procesul de selectie naturala prin faptul ca ofera hrana si adapost pasarilor (sau animalelor) si le limiteaza partial sau total libertatea de miscare.

Strutii crescuti in ferme pot deveni destul de dependenti de sistemul lor de adapostire, in functie de noul habitat in care sunt adapostiti.

In principiu, exista trei tipuri de sisteme de crestere a strutilor: extensiv, semi-intensiv si intensiv. Alegerea sistemului de crestere a strutilor este determinata in principal de disponibilitatea si pretul terenului, de amploarea productiei si de forta de munca si costurile cu hrana pentru animale.

In cazul primelor doua sisteme, exista o alegere suplimentara privind utilizarea sau nu a sistemului incubatie naturala sau artificiala. In cazul sistemelor intensive, incubarea artificiala si ecloziunea a oualor sunt intotdeauna folosite.

1.1.1.Sistemul de crestere extensiv

Acest tip de sistem necesita o suprafata mare de teren, mai mare de 40 ha (100 acri). In afara de costul pasarilor (care este comun tuturor sistemelor), terenul reprezinta principalul capital necesar principal. Pasarile sunt tinute si crescute cat mai aproape posibil de habitatul lor natural, cu interferente minime.

Principalul avantaj al sistemului de crestere extensiva este costul mult redus al detinerii pasarilor adulte in numar mare. In plus, nu sunt suportate costuri de incubatie daca pasarile sunt lasate sa-si cloceasca ouale. Astfel, costurile de productie sunt extrem de scazute.

Cu toate acestea, dezavantajele pot depasi cu usurinta avantajele acestui sistem.

Monitorizarea si identificarea pasarilor si colectarea oualor (pentru incubatie artificiala) se dovedesc adesea a fi o problema. Nu se poate exercita niciun control asupra conditiilor de reproducere. Oua colectate pentru incubatie artificiala pot fi transportate pe un teren accidentat si acest lucru poate adesea cauza deteriorarii structurii interne delicate a oualor. Mortalitatea si pierderea de pasari sunt deseori ridicata, in special in randul puilor, din cauza gradului ridicat de pradare. Capturarea fizica a pasarilor este complexa si costisitoare, iar pasarile sunt, in general, dificil de manipulate din cauza lipsei de contact uman.

Bibliografie:

1. Deeming, D. Charles, ed., The Ostrich: Biology, Production and Health (Oxford, 1999)

2. Food and Agriculture Organization, 2009. State of Food Insecurity in the World. (FAO,Rome, 2009).

3. Brand, T.S. and Jordaan, J.W., 2011. The contribution of the South African ostrich industry to the national economy Appl. Anim. Husb. Rural Develop. 4, 1-7.

4. Broom, D.M., 1997. Assessing the welfare of transgenic animals. In: Welfare aspects of transgenic animals, ed. L.F.M. van Zutphen and M. van der Meer, 58-67. Berlin:Springer.

5. COOPER R.G., 1999 - Ostrich meat, an important product of the ostrich industry: a southern African perspective. World's Poultry Science Journal 55, 389-402.

6. COOPER R.G., HORBAtCZUK J.O., FUJHARA N., 2004 - Nutrition and feed management in the ostrich (Struthio camelus domesticus). Animal Science Journal 75, 175-181

7. HORBAtCZUK J.O., MALECKI I., COOPER R.G., JOZWIK A., KLEWIEC J., KRZYZEWSKI

8. J., KALIFA H., CHYLItSKI W., WOJCIK A., KAWKA M., 2004 - Cholesterol content and fatty acid composition of two fat depots from slaughter ostriches (Struthio camelus) aged 14 months, Animal Science Papers and Reports

Download proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
9 284 cuvinte
Nr caractere:
45 348 caractere
Marime:
56.92 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Data publicare:
07.05.2023
Structură de fișiere:
  • Tehnologia obtinerii carnii de strut.docx
Predat:
la facultate
Te-ar putea interesa și:
In literatura de specialitate nu s-a dat inca o definitie clara a agriculturii ecologice, ea...
Planul de marketing este un document care formuleaza un plan pentru vanzarea produselor si...
Fondurile europene, sunt acele instrumente financiare create de Uniunea Europena, pentru Romania...
A. INTRODUCERE Ce sunt fondurile europene ? Fondurile europene, sunt acele instrumente...
Civilizatia, in evolutia ei moderna, aduce si cresterea globala a consumului de produse Aceasta...
Sus!