Tehnologia cărnii

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

"Sectorul agricol romanesc si cel alimentar au fost permanent in criza, asa ca e putin probabil ca un nou val sa ne mai poata afecta", obisnuiesc sa spuna, mai in gluma, mai in serios, oficialii din industria de profil. Dincolo de amaraciunea acestei afirmatii, trebuie sa acceptam faptul ca strabatem o perioada extrem de dificila pentru toata Europa, nu doar pentru noi.

Pe de alta parte, in momente de criza, apar invinsi si invingatori. Cu un efort nu prea mare in domeniul agriculturii, bazat pe strategii nationale coerente, Romania ar putea hrani peste 100 de milioane de locuitori, sustin specialistii, fapt ce poate transforma criza mondiala intr-o oportunitate.

O radiografie a pietei carnii din Romania arata ca, in prezent, in in dustria de profil activeaza aproximativ 300 de unitati autorizate care produc sau comercializeaza, acestora adaugandu-li-se cam tot atatia producatori mici, care vand cu amanuntul.

Potrivit statisticilor oficiale, in totalul pietei de carne proaspata, ponderea celei de porc este dominanta, crescand de la 45%, in anul 2006, la 48%, in 2007, consumul net pastranduse insa in jurul a 31 kg/locuitor/an.

Tendinta europeana (EU-27) este, de asemenea, de mentinere pe primul loc in preferinte a carnii de porc, dar cu un consum de 42,4 kg/capita, in 2007. Conform prognozei Comisiei Europene privind evolutia pietei carnii in urmatorii sase ani, dat publicitatii in martie 2008, consumul carnii de porc se va majora pana la 43,4 kg/locuitor, in 2014.

La carnea proaspata s-au eliminat atat taxele vamale, cat si procedura greoaie de import. Din nefericire, noi, ca tara, nu avem nici un obiectiv strategic pentru a produce ceva in Europa. Nu ne-am afirmat nici un tel de a deveni producatori "cu greutate" de carne, indiferent de specie, porc sau vita. Neavand obiective, toate politicile agricole au fost si vor fi falimentare in Romania, chiar daca se vor schimba guvernele, iar sumele alocate acestui domeniu vor fi din ce in ce mai mari. Banii vor fi cheltuiti ineficient, iar rezultatul va fi ca cel al unei picaturi de cerneala aruncate intr-un ocean.

In cazul carnii de pasare, in Romania, se pastreaza aceeasi pondere in bilantul alimentar (31%), dar cantitatea s-a diminuat cu aproape un kilogram, ajungand, anul trecut, la 20,1 kg. Conform aceleiasi prognoze, consumul EU-27 al carnii de pui va creste de la 23,2 kg/capita in 2007, la 24,5 kg, in 2014.

Scaderea inregistrata in Romania este cu atat mai grava, cu cat in zona "bogata", EU-10, consumul este de 28,5 kg. Desi avem cu opt kg mai putin (-41%), in loc sa recuperam decalajele, noi le marim.Alarmanta este si scaderea consumului carnii de vita, in Romania, cu aproape 17%, ajungand la opt kg, fata de 17,3 kg in EU-27, respectiv, 20,2%, in EU-15. Consumul local a scazut si se pare ca va scadea in continuare, pe fondul diminuarii efectivelor de bovine la nivel national.

Particularitatile pietei locale

- In Romania, productia carnii de porc este mult sub cererea industriei procesatoare, asigurand doar 30% din necesar, astfel ca nu exista alta optiune decat recurgerea la surse externe. Din aceasta anomalie au benefi ciat producatorii interni, care au putut afi sa preturi europene, la calitati, uneori, inferioare. Unicul avantaj al carnii indigene este prospetimea, avantaj ce poate fi suplinit prin achizitia din tari vecine (Ungaria), sustin procesatorii.

- In ceea ce priveste carnea de vita, problemele tin, in primul rand, de faptul ca, in ultimii ani, s-au taiat foarte multe animale, acestea nefi ind inlocuite cu altele. Astfel ca, a devenit un fapt comun ca retailerii si restaurantele din Romania sa faca comenzi specifi ce pentru piese din carne de vita din Argentina si Brazilia.

- Piata carnii de oaie este putin diferita, din cauza exporturilor de animale vii catre tarile arabe. Produsele procesate din carne de oaie au un caracter sezonier (perioada de Paste si toamna). Crescatorii de oi nu pot oferi procesatorilor doar partile cerute de consumator (cotlete, pulpa), astfel ca acestia apeleaza la marii producatori din Australia si Noua Zeelanda.

Imbucuratoare este cresterea consumului la carne de oaie, acesta ajungand la 2,5 kg/capita, in 2007, destul de apropiat de cel european, de 2,7 kg. Din valorile prezentate se observa insa caracterul de nisa al acestei categorii.

Putem concluziona din informatiile de mai sus si din tabelele alaturate ca un consum mediu de 62 kg/capita, in Romania, in urma cu un an - fara a include pestele -, fata de aproape 90 kg in EU-15, ne situeaza in coada listei si la acest capitol. Cu atat mai mult cu cat, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in primele opt luni din acest an, cand criza economica mondiala inca nu atinsese in mod direct tara noastra, consumul mediu de carne proaspata ajunsese la nivelul a numai 37 kg/locuitor.

Referitor la raportul productie locala - importuri, Stefan Padure precizeaza ca avem ceva mai multe produse straine in magazine, dar raportate la productia interna, ele reprezinta numai 4%, deci nu este un fenomen de masa. Nu este nici unul anormal, suntem intr-o piata unica si marfurile circula liber. Problema e ca, de fapt, ele circula intr-un singur sens, respectiv, UE - Romania, din cauza pestei porcine si a embargoului pe care aceasta il genereaza asupra produselor romanesti din carne de porc.

Aderarea la Uniunea Europeana trebuia sa aduca Romaniei si marirea pietei de desfacere, in corelatie cu cea de achizitie. Oficialii europeni se multumesc sa zambeasca vizavi de politica noastra de a ne izola in propria tara, prin masuri menite sa favorizeze producatorul roman. Suntem tara europeana cu cele mai multe taxe, autorizatii, licente, norme Prin atitudinea obedienta, bazata pe necunoasterea realitatilor economice a celor care ne reprezinta si incoerenta masurilor interne suntem penalizati sa "ne jucam la noi in tara.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia carnii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
8 161 cuvinte
Nr caractere:
49 862 caractere
Marime:
87.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
Carne, preparate, prelucrare
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!