Înființarea unei plantații pomicole

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1 Introducere
2.Cadrul natural
2.1 Localizarea pe harta judetului Sibiu
2.2 Pedologia solului
2.2.1. Factori naturali care ajuta la alegerea solului
2.3 Elemente climatice
2.3.1.Precipitatiile
2.3.2.Temperatura
2.3.3 Regimul eolian
2.4 Sistemul de cultura
2.5 Pichetare
2.6 Stabilirea polezinatorilor
3.Cadastru si organizarea teriitoriului
3.1Identificarea parcelelor pe harta cadastrala
3.2Stabilirea reetelei de drumuri
3.3Lucrarile de amenajare a solului
4.Infiintarea plantatiei de mar
4.1. Plantarea pomilor
4.2Pregatirea materialului saditor.
4.3Fertilizarea
4.3.1Ingrasamintele
4.4 Principalele lucrari de intretinere a unei plantatii de pomi
4.4.1Taierile de fructificare si intretinere
4.4.2Tratamentele
4.4.3Recoltarea
4.5 Principalele soiuri cultivate in livada-scurta descriere
4.5.1Florina
4.5.2 Jonathan
5.Bibliografie

Extras din proiect:

Specia Malus DomesticaL. este originara din Turcia.Marul este prima specie pomicola cultivata vreodata,iar fructele si caracterele sale nutritive au fost imbunatatite prin selectii pe o perioada de cateva sute de ani.

Merele culese toamna si puse la pastrare la temperature apoape de 0?C au fost o importanta sursa de hrana pentru asiatici si europeni de-alungul mileniilor.

Marul a fost dus in America de Nord de catre colonisti la inceputul anilor 1600 unde a devenit o cultura importanta care produce anual o cifra de afaceri de cateva bilioane de dolari

Cultura marului in tara noastra prezinta o importanta deosebita atat din punct de vedere alimentar cat si din punct de vedere economic,social si estetic.Fructele sunt indispensabile pentru o alimentatie rationala,constituie un aliment sanatos,bogat in hidrati de carbon(zaharoza,fructoza),proteine,acizi organici liberi ,substante pectice,substante tanante saruri minerale etc.

Un rol deosebit in alimentatatia omului il au produsele obtinute prin industrializarea fructelor:dulceturi,gemuri,marmelade,compoturi,sucuri siropuri,bauturi fermentate si alcoolizate,fructe deshidratate etc.

Pentru a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata,nutritionisti recomanda consumarea a 300 g fructe proaspete zilnici ceea ce duce la un consum de 100 de Kg de fructe proaspete pe an/cap de locuitor

Atat fructele prospete cat si cele industrializate constitue pentru tarile producatoare o importanta sursa de venituri ele mergand la export.

Cultura pomilor fructiferi valorifica cel mai bine terenul in panta si suprafetele inclinate din zonele deluroase,zone care nu pot fi valorificate la acelasi nivel de nici o alta grupa de plante.

In zonele urbane locuitori cultiva marul pentru a se recreea,cat si pentru a obtine o sursa de alimentatie pentru membrii familiei.Pomi amplasati la marginea drumului sau aproape de zone cu o puternica industrializare au ca scop creearea unei perdele naturale ce stopeaza trecerea noxelor si a orcarui tip de poluare catre zonele locuite

2.Infiintarea unei cultuiri poimicole in comuna Sura Mica din Judetul Sibiu

- Coordonate: 45?49?55?N , 24?3?27?E

- Suprafata:49.48 km2

2.1Localizare pe harta judetului Sibiu

- Accesul catre localitate se face pe DJ 106B Sibiu din directia Ocna Sibiului si ramificatia D.N.1 Sibiu-Sebes-Alba Iulia

- Pozitionare geografica : Comuna este situata geografic in partea de nord a Depresiunii Sibiului,fiind amplasata pe o prelungire a acesteia.

- Atat in partea de vest cat si in cea de est comuna este strajuita de dealuri ,care au permis cultivarea pomilor fructiferi pe versantul apusean

- Suprafata agricola destinata culturii pomiilor fructiferi in cadrul teritoriului administrativ al comunei Sura Mica(sat Sura Mica,sat Rusciori) este de 189 Ha(conform ultimului recensamant agricol)

2.2.Pedologia solului

Costul ridicat al investitiei in pomicultura, impune amplasarea livezii de pomi in zonele unde specia sau soiul vor intalni maximul de conditii naturale pentru crestere si rodire:

- se vor alege terenurile cu soluri fertile, de preferat cu textura mijlocie, lutoasa, luto-nisipoasa si chiar nisipoasa, permeabile, mijlocii pana la profunde, cu pH cuprins intre 4,7 si 9,3;

- din punct de vedere al pantei sunt foarte bune terenurile cu panta usoara 3-6%, ce permit o buna intretinere a solului cat si un transport usor al fructelor;

- livezile de pomi pot fi amplasate in conditii bune si pe terenul cu panta de 6-12%, cu orientarea randurilor pe directia curbelor de nivel si chiar pante pana la 18-20% la terasare, cu conditia ca acestea sa fie uniforme;

- conditia prioritara la infiintarea unei livezi o constituie sursa de apa necesara la stropiri si la udatul pomilor, mai ales in zonele cu precipitatii reduse in timpul anului;

- se va cauta ca zona respectiva sa fie ferita pe cat posibil de brumele tarzii de primavara si ingheturile timpuri de iarna;

- trebuie de avut in vedere, ca in pomicultura greselile mari se manifesta dupa 4-5 ani de la plantare, atunci cand pentru remedieri este prea tarziu;

- sunt excluse de la plantare terenurile excesiv de umede si fara drenaj, ca si cele cu nivel freatic sub 1,5 m.

Solul intereseaza sub aspectul insusirilor fizico-chimice,textura,permeabilitate si capacitate calorica.Solurile favorabile culturii sunt cele mijlocii luto-nisipoase ,lutoase,luto-argiloase si chiar nisipoase(NV Transilvaniei)

Nu se vor utiliza pentru plantare solurile bogate in carbonati(con: CO3Ca>7),solurile subtiri(0,6-0,8m), sau in soluri in care exista un exces de apa

Bibliografie:

1.Pomicultura generala,Nicolae Georgescu,Alma Mater ,2001,Sibiu

2.Pomicultura generala,Indrumator de lucrari practice,Nicolae Georgescu,Romulus Iagaru,Alma Mater,2001,Sibiu

3.Cadastru si Organizarea teritoriului,Ioan Albu, Sibiu 2008

4.www. sfaturipomicole.tripod.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infiintarea unei plantatii pomicole.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 535 cuvinte
Nr caractere:
24 928 caractere
Marime:
256.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
pomi, plantatie
Predat:
Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentare si Protectia Mediului , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Specializare:
Montanologie
Materie:
Agronomie
An de studiu:
III
Sus!