Infiintarea si intretinerea unei plantatii de prun, par si mur in suprafata de 16 HA

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Asezare

Municipiul Ramnicu Valcea se afla asezat pe partea dreapta a raului Olt, in partea de nord-est a Olteniei. Se gaseste la o altitudine de 240-260 m. Pozitia sa geografica determina si temperatura care aproape mereu este calduroasa, clima fiind temperat continentala. Orasul este situat pe celebra paralela 45 (45o06'N), la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord.

Clima

Temperatura medie anuala la Ramnicu-Valcea este de 9?-10? C. In luna ianuarie, valorile medii ale temperaturii se situeaza sub 0?C, dar in unele zile, se pot inregistra si valori pozitive, care insa nu depasesc decat foarte rar +2? C. Media anuala a temperaturii lunii ianuarie, este de -2,4? C. In luna iulie, temperatura medie este de 21,1?C, avand cea mai mare valoare din tot cursul anului. Amplitudinea medie anuala a temperaturilor date de 23,4?C, demonstreaza existenta unui climat continental. In cursul unui an, se inregistreaza 199 zile cu temperaturi peste 10?C si 50 zile cu temperaturi peste 20?C.

Umiditatea aerului are valori moderate. O influenta mare o au, in ultimii ani, si lacurile de acumulare amenajate pe raul Olt. In lunile de iarna, umezeala relativa atinge valori de 8l-85%. Vara, in luna iulie, prin supraincalzirea aerului, valorile scad la 58%. Media anuala a umezelii relative, este de 66%, iar amplitudinea variatiei anuale a umezelii relative, este de 19%. Valorile medii ale nebulozitatii, se situeaza intre 5,6 si 6.1. Valoarea maxima a nebulozitatii se situeaza in lunile noiembrie-decembrie.

Regimul precipitatiilor. Valorile plurianuale ale precipitatiilor cazute, se situeaza intre 478-903 mm/mc. Media precipitatiilor este de 718,5 mm. In perioada 1 aprilie - 30 septembrie, cade cea mai mare cantitate de precipitatii (62%), respectiv - 442,8 mm. In ansamblu, regimul precipitatiilor este de tip continental.

Relieful si vegetatia Municipiul Ramnicu Valcea se afla asezat pe partea dreapta a raului Olt, in partea de nord-est a Olteniei. Se gaseste la o altitudine de 240-260 m. Judetul Valcea are un relief variat ce se desfasoara in trepte: la nord se inalta Muntii Fagarasului si Lotrului care impreuna cu Muntii Capatanii si Coziei inched depresiunea Lovistei. Urmeaza spre sud o treapta mai joasa corespunzatoare zonei subcarpatice, dominate de dealuri prelungi si Podisul Getic. Reteaua hidrografica este foarte bogata, fiind distribuita uniform pe toata suprafata judetului. Oltul, unul dintre cele mai mari rauri din Romania, strabate judetul Valcea pe o lungime de 130 km, de la nord la sud, adunand apele a numerosi afluenti, dintre care cei mai importanti sunt: Lotru, Olanesti, Topologul, Oltetul, Bistrita. Resursele naturale sunt reprezentate de vegetatie si fauna, de padurile de conifere si foioase, care gazduiesc specii de animale si pasari dintre cele mai valoroase (ursi, capre negre, porci mistreti, cerbi si caprioare) precum si de suprafetele intinse de pasuni, fanete, terenuri agricole si plantatii.

Memoriu justificativ

Prunul

Prunul este o specie mult cultivata la noi, datorita fructelor foarte apreciate, fiind consumate atat proaspete, cat mai ales industrializate, avand o valoare alimentara si energetica ridicata. Prunul este o specie rustica, care reuseste bine in toate regiunile pomicole ale tarii.

Sortimentul de soiuri:

- Tuleu gras - soi de vigoare mare, androsteril, cu fructificare pe ramuri mijlocii, si buchete de mai. Este considerat cel mai valoros soi in ceea ce priveste calitatea fructelor. Fructele sunt mijlocii, ovoidale, de culoare vanata inchis, apreciate mai ales pentru consum proaspat dar si pentru industrilizare. Are un lemn foarte fragil si prezinta frecvent fenomenul de despicare sub greutatea fructelor.

- Stanley - soi de vigoare mijlocie spre mare, autofertil, foarte bun polenizator. Fructifica pe ramuri scurte (buchete de mai ramificate) si este foarte productiv. Fructele supramijlocii se coloreaza inca de timpuriu si sunt acoperite de o pruina densa albicioasa.

- Anna Spath - soi de vigoare mijlocie , foare bun polenizator. Fructifica pe ramuri scurte si formeaza o coroana rra bine luminata. Este foarte productiv, dar are dezvantajul ca uneori se supraincarca cu rod, fructele ramanandde dimensiuni reduse.

Ca portaltoi se recomanda, francul obtinut din samburii soiului Rosior varatic.

Cerinte fata de temperatura: Specie cu plasticitate ecologica mare, cu cerinte fata de temperatura moderate, rezistand la ger pana la - 30?C. Pragul de temperatura este de 8?C.

Cerinte fata de apa: sunt moderate, reusind atat in zonele cu 400-500 mm precipitatii anuale, cat si in cele cu 700-900 mm.

Cerintele fata de lumina: sunt reduse, putandu-se cultiva si pe expozitii NE si NV.

Sub aspectul cerintelor fata de sol este potrivit de pretentios, reusind pe soluri mijlocii sau usoare, lutoase, luto-nisipoase. Portaltoiul franc valorifica foarte bine solurile subtiri, erodate.

Comportarea in procesul polenizarii: soiurile alese sunt autofertile, ceea ce determina legarea unui numar mare de fructe pe ramura, chiar si la pomii izolati. Totusi se recomanda amplasarea a 2 - 3 soiuri in parcela.

Combaterea bolilor si daunatorilor: principalele boli specifice sunt : monilioza, care afecteaza in primul rand soiul Stanley, patarea rosie, ciuruirea frunzelor si nu in ultimu rand, virozele. Dintre daunatori deosebit de periculosi amintim: viespea cu fierastrau, viespea galbena, viespea semintelor de prun, afidele si acarienii.

Parul

Cultura parului reuseste bine in toate zonele pomicole ale tarii, din zona de campie si pana in zona dealurilor inalte, daca se aleg bine soiurile in functie de pretentiile pe care le au fata de factorii de mediu. Productiile obtinute, longevitatea plantatiilor si calitatea fructelor, fac rentabila cultura parului atat in plantatii comerciale cat si in cele familiale. De obicei, parul este asociat in plantatii cu marul, prunul sau alte specii pomicole principale.

Bibliografie:

1.Curs Pomologie sem.I-II Prof. dr. Hoza Dorel

2.Lucrari practice Pomologie sem. I-II Prof. dr. Hoza Dorel

3.https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/geografie/monografia-orasului-ramnicu-valcea-315919.html

4.http://www.istorielocala.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=1285:r%C3%A2mnicu-v%C3%A2lcea-clima&Itemid=203

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
2 753 cuvinte
Nr caractere:
18 732 caractere
Marime:
112.48 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Data publicare:
15.06.2017
Structură de fișiere:
  • Infiintarea si intretinerea unei plantatii de prun, par si mur in suprafata de 16 HA.docx
Predat:
Facultatea de Horticultura , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Specializare:
Horticultura
Materie:
Pomologie
An de studiu:
IV
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL 1 CONCEPT, IMPORTANTA SI STRATEGIE IN PROTECTIA MEDIULUI IN HORTICULTURA 1.1....
NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1. DEFINITIA POMICULTURII Pomicultura este stiinta care se ocupa cu...
STUDIUL PARTICULARITATILOR BIOLOGICE DE CRESTERE SI FRUCTIFICARE A NOILOR SOIURI DE CIRES IN...
Importanta agriculturii pentru existenta si activitatea umana. Agricultura constituie din cele...
1. INCADRAREA SISTEMATICA A ALBINEI MELIFERE Albina face parte din Ordinul Hymenoptera, care...
Sus!