Înființarea și întreținerea unei plantații de prun, păr și mur în suprafața de 16 Ha

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Asezare

Municipiul Râmnicu Vâlcea se află așezat pe partea dreaptă a râului Olt, în partea de nord-est a Olteniei. Se găsește la o altitudine de 240-260 m. Poziția sa geografică determină și temperatura care aproape mereu este călduroasă, clima fiind temperat continentală. Orașul este situat pe celebra paralelă 45 (45º06’N), la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord.

Clima

Temperatura medie anuală la Râmnicu-Vâlcea este de 9°-10° C. În luna ianuarie, valorile medii ale temperaturii se situează sub 0°C, dar în unele zile, se pot înregistra şi valori pozitive, care însă nu depăşesc decât foarte rar +2° C. Media anuală a temperaturii lunii ianuarie, este de -2,4° C. În luna iulie, temperatura medie este de 21,1°C, având cea mai mare valoare din tot cursul anului. Amplitudinea medie anuală a temperaturilor date de 23,4°C, demonstrează existenţa unui climat continental. În cursul unui an, se înregistrează 199 zile cu temperaturi peste 10°C şi 50 zile cu temperaturi peste 20°C.

Umiditatea aerului are valori moderate. O influenţă mare o au, în ultimii ani, şi lacurile de acumulare amenajate pe râul Olt. În lunile de iarnă, umezeala relativă atinge valori de 8l-85%. Vara, în luna iulie, prin supraîncălzirea aerului, valorile scad la 58%. Media anuală a umezelii relative, este de 66%, iar amplitudinea variaţiei anuale a umezelii relative, este de 19%. Valorile medii ale nebulozităţii, se situează între 5,6 şi 6.1. Valoarea maximă a nebulozităţii se situează în lunile noiembrie-decembrie.

Regimul precipitaţiilor. Valorile plurianuale ale precipitaţiilor căzute, se situează între 478-903 mm/mc. Media precipitaţiilor este de 718,5 mm. În perioada 1 aprilie - 30 septembrie, cade cea mai mare cantitate de precipitaţii (62%), respectiv - 442,8 mm. În ansamblu, regimul precipitaţiilor este de tip continental.

Relieful si vegetatia Municipiul Râmnicu Vâlcea se află așezat pe partea dreaptă a râului Olt, în partea de nord-est a Olteniei. Se găsește la o altitudine de 240-260 m. Judetul Valcea are un relief variat ce se desfasoara in trepte: la nord se inalta Muntii Fagarasului si Lotrului care impreuna cu Muntii Capatanii si Coziei inched depresiunea Lovistei. Urmeaza spre sud o treapta mai joasa corespunzatoare zonei subcarpatice, dominate de dealuri prelungi si Podisul Getic. Reteaua hidrografica este foarte bogata, fiind distribuita uniform pe toata suprafata judetului. Oltul, unul dintre cele mai mari rauri din Romania, strabate judetul Valcea pe o lungime de 130 km, de la nord la sud, adunand apele a numerosi afluenti, dintre care cei mai importanti sunt: Lotru, Olanesti, Topologul, Oltetul, Bistrita. Resursele naturale sunt reprezentate de vegetatie si fauna, de padurile de conifere si foioase, care gazduiesc specii de animale si pasari dintre cele mai valoroase (ursi, capre negre, porci mistreti, cerbi si caprioare) precum si de suprafetele intinse de pasuni, fanete, terenuri agricole si plantatii.

Memoriu justificativ

Prunul

Prunul este o specie mult cultivata la noi, datorita fructelor foarte apreciate, fiind consumate atat proaspete, cat mai ales industrializate, având o valoare alimentara si energetica ridicata. Prunul este o specie rustica, care reuseste bine in toate regiunile pomicole ale ţării.

Sortimentul de soiuri:

- Tuleu gras - soi de vigoare mare, androsteril, cu fructificare pe ramuri mijlocii, şi buchete de mai. Este considerat cel mai valoros soi în ceea ce priveşte calitatea fructelor. Fructele sunt mijlocii, ovoidale, de culoare vânătă închis, apreciate mai ales pentru consum proaspăt dar şi pentru industrilizare. Are un lemn foarte fragil şi prezintă frecvent fenomenul de despicare sub greutatea fructelor.

- Stanley - soi de vigoare mijlocie spre mare, autofertil, foarte bun polenizator. Fructifică pe ramuri scurte (buchete de mai ramificate) şi este foarte productiv. Fructele supramijlocii se colorează încă de timpuriu şi sunt acoperite de o pruină densă albicioasă.

- Anna Spath - soi de vigoare mijlocie , foare bun polenizator. Fructifică pe ramuri scurte şi formează o coroană rră bine luminată. Este foarte productiv, dar are dezvantajul că uneori se supraîncarcă cu rod, fructele rămânândde dimensiuni reduse.

Ca portaltoi se recomandă, francul obţinut din sâmburii soiului Roşior văratic.

Cerinte fatã de temperaturã: Specie cu plasticitate ecologica mare, cu cerinte fata de temperatura moderate, rezistând la ger pana la - 30°C. Pragul de temperatura este de 8°C.

Cerinte fatã de apã: sunt moderate, reusind atât în zonele cu 400-500 mm precipitatii anuale, cât şi în cele cu 700-900 mm.

Cerintele fatã de luminã: sunt reduse, putându-se cultiva si pe expozitii NE si NV.

Sub aspectul cerintelor fatã de sol este potrivit de pretentios, reusind pe soluri mijlocii sau usoare, lutoase, luto-nisipoase. Portaltoiul franc valorifică foarte bine solurile subţiri, erodate.

Comportarea în procesul polenizãrii: soiurile alese sunt autofertile, ceea ce determinã legarea unui numãr mare de fructe pe ramurã, chiar si la pomii izolati. Totusi se recomandã amplasarea a 2 - 3 soiuri în parcelä.

Combaterea bolilor si dãunãtorilor: principalele boli specifice sunt : monilioza, care afectează în primul rând soiul Stanley, pătarea roşie, ciuruirea frunzelor şi nu în ultimu rând, virozele. Dintre dăunători deosebit de periculoşi amintim: viespea cu fierăstrău, viespea galbenă, viespea seminţelor de prun, afidele şi acarienii.

Parul

Cultura parului reuseste bine in toate zonele pomicole ale tarii, din zona de campie si pana in zona dealurilor inalte, daca se aleg bine soiurile in functie de pretentiile pe care le au fata de factorii de mediu. Productiile obtinute, longevitatea plantatiilor si calitatea fructelor, fac rentabila cultura parului atat in plantatii comerciale cat si in cele familiale. De obicei, parul este asociat in plantatii cu marul, prunul sau alte specii pomicole principale.

Bibliografie:

1.Curs Pomologie sem.I-II Prof. dr. Hoza Dorel

2.Lucrări practice Pomologie sem. I-II Prof. dr. Hoza Dorel

3.https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/geografie/monografia-orasului-ramnicu-valcea-315919.html

4.http://www.istorielocala.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=1285:r%C3%A2mnicu-v%C3%A2lcea-clima&Itemid=203

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infiintarea si intretinerea unei plantatii de prun, par si mur in suprafata de 16 HA.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
2 753 cuvinte
Nr caractere:
18 732 caractere
Marime:
112.48KB (arhivat)
Publicat de:
Despina Nechifor
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Predat:
Facultatea de Horticultura , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Specializare:
Horticultura
Materie:
Agronomie
An de studiu:
IV
Nota primită:
Nota 10
Sus!