Identificarea speciilor și a raselor furnizoare de lapte și de carne

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.IDENTIFICAREA SPECIILOR ȘI RASELOR PENTRU LAPTE (bovine, ovine, caprine ) 2
Rasele de bovine specializate pentru lapte. 2
Rase de caprine specializate pentru lapte : 6
Rase de ovine de lapte 10
Producția de lapte. 12
Identificarea raselor pentru lapte 12
Caracteristici ale producției de lapte pentru fiecare specie 12
Procentul de grăsime, repausul mamar,lactația normal 12
2.IDENTIFICAREA SPECIILOR PENTRU CARNE ( bovine, suine, ovine, caprine, păsări ) 17
Rase de suine 17
Rase de ovine pentru carne 20
Rase de bovine pentru produția de carne și mixte (carne-lapte) 26
Rase de păsări : 27
Identificarea raselor pentru carne. 31
Caracteristicile producției de carne penrtu fiecare specie . 31
Randamentul la sacrificare. 31
Produția de carne si de grăsime. 31
3.BIBLIOGRAFIE: 40

Extras din proiect:

1.IDENTIFICAREA SPECIILOR ȘI RASELOR PENTRU LAPTE (bovine, ovine, caprine )

Rasele de bovine specializate pentru lapte.

Rasele de taurine specializate pentru lapte :

Rasa Holstein. După ce a devenit populară în America și Canada, rasa Holstein a cucerit Germania. La moment, aceasta este cea mai cunoscută și reprezentativă rasă de lapte din lume. Ajunsă la maturitate cântărește 600 de kg și produce 6500-7000 kg de lapte anual, cu o concentrație de 3,7% grăsime. Încrucișată cu taurinele bălțate cu negru, vacile Holstein dau cu 200 litri de lapte mai mult. În ameliorarea bovinelor se pune cea mai mare presiune pe tauri.

Rasa bălțată cu negru. Animalele din această rasă și-au câștigat popularitatea datorită calității cărnii și potențialului ridicat de lapte (5500-6000 kg de lapte anual, cu un procent mic de grăsime de 3,5%). Trunchiul lor este lung și voluminos, toracele adânc și spatele lat. La naștere, vițeii au o greutate de 35 de kg. Este folosită la încrucișări pentru îmbunătățirea productivității altor rase. Nu uitați că fiind un animal de talie mare, bălțata neagră are nevoie de mai multă hrană.

Rasa Jersey. Originară din Anglia, Jersey este una din cele mai vechi rase de vaci din lume. Inițial autoritățile londoneze interziceau exportul ei pentru a menține puritatea rasei, astăzi însă, vaca Jersey poate fi găsită în diverse țări alte lumii, tolerând orice condiții climatice. Deși sunt cam agresive, îngrijite corect rumegătoarele sunt docile și liniștite. Nu este o rasă foarte productivă (doar 3000-3500 kg de lapte pe an), dar dă cel mai gras lapte, fiind supranumită și rasă de unt. În medie procentul grăsimii laptelui este de 5-6%, dar poate ajunge și la 7%, smântâna dulce separându-se imediat. Pe lângă grăsime, laptele are un conținut ridicat de proteine și calciu.

Rasa Simmental.Despre vitele din rasa Simmental se știe că sunt originare din Elveția. Datorită faptului că valorifică eficient iarba, vaca se adaptează bine în diferite colțuri ale lumii. Este o bună producătoare de lapte și carne. În medie Simmentalul produce într-un an o cantitate de 5000 kg de lapte, însă un exemplar excelent ajunge chiar și la 9000 de kg. Poate fi crescută în curte pentru că nu are mari pretenții față de mâncare sau întreținere

Rasa Ayrshire.Ayrshire s-a format în Scoția și este o rasă de lapte de dimensiunii medii. La maturitate junca adultă cântărește 520 de kg și asigură în jur de 4000-5000 kg de lapte, cu grăsimea de 4,0-4,3%, pe lactație. Fiind foarte rezistentă la frig, rasa este varianta perfectă pentru zonele montane sau nordice. Ayrshire este bălțată roșu cu alb, are părul scurt și coarne mari, răsucite. În plus este o rasă precoce, taurii ajungând la greutatea optimă pentru sacrificare în doar un an.

Rasa roșie de stepă. Provenită din stepele sudice ale Ucrainei, rasa roșie de stepă este apreciată pentru rezistența și adaptabilitatea sa remarcabilă. Prezintă o robă diversă, de la roșu deschis, până la roșu închis și uneori cu pete albe pe partea inferioară a capului, membrelor și trunchiului. La maturitate, roșia de stepă ajunge până la 520 kg și dă circa 5000 kg de lapte pe an. Astăzi, lucrările de ameliorare a rasei au ca scop îmbunătățirea constituției, grăsimii laptelui și forma ugerului. Taurii de prăsilă sunt selectați din rasa Angler.

Rasa Hereford. Hereford este cea mai valoroasă rasă de carne din lume, apreciată pentru carnea sa cu aspect marmorat. Se îngrașă ușor și are o putere mare de aclimatizare. Cornutele sunt renumite pentru temperamentul docil și durata de viață lungă (până la 18 ani). Rasa are un uger slab dezvoltat, laptele fiind consumat doar de viței. Greutatea optimă a unui taur Hereford este de 900-1350 kg, iar a unui vițel de 650-850 kg.

Rasa Iaroslavl. Iaroslavl este una din cele mai performante rase estice de bovine. Taurinele din această rasă sunt preponderent negre, capul alb și doar ochii încercuiți în negru. Forma corpului le este unghiulară și musculatura slab dezvoltată. O trăsătură distinctivă este amplasarea sfârcurilor, cele din față fiind mai depărtate ca cele din spate. Deși este o rasă de lapte, calitatea cărnii este satisfăcătoare. În plus tineretul se îngrașă ușor și produc carne de sacrificat devreme. Anual, o vacă dă 5000 kg de lapte, cu o grăsime de peste 4%. De asemenea, taurinele Iaroslavl au o capacitate remarcabilă de aclimatizare.

Bibliografie:

1.Colă Mugurel, Zootehnie I+II ,Manual Universitar, I.D., Craiova, 2010

2.https://www.gazetadeagricultura.info/animale/ovine-caprine/17206-clasificarea-raselor-de-capre.html

3.https://www.gazetadeagricultura.info/animale/rase-pasari/1720267-clasificarea-raselor-de-găini.html

4.http://agrointel.ro/45597/rase-capre-care-dau-cel-mai-mult-lapte-productie-medie

5.https://www.gazetadeagricultura.info/animale/bovine/20299-exploatarea-vacilor-pentru-lapte.html

6.http://agrointel.ro/55533/top-5-rase-de-porci-cu-cel-mai-bun-randament-la-productia-de-carne.htlm

7.Nicole Marcu, Zootehnie Și Nutriție Animală, Partea I a, Cluj- Napoca, 2008

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Identificarea speciilor si a raselor furnizoare de lapte si de carne.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
13 171 cuvinte
Nr caractere:
69 538 caractere
Marime:
23.80MB (arhivat)
Publicat de:
Clementina David
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Predat:
Facultatea de Ingineria Mediului si Stiinta Alimentelor , Universitatea Valahia din Targoviste
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Daniela Alexandrescu
Nota primită:
Nota 10
Sus!