Cresterea ovinelor si caprinelor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cresterea oilor din rasa Turcana are cea mai mare raspandire in randul oierilor din

Romania. Rasa - supra-denumita si "Regina Muntilor", este stabila, rezistenta, deloc

pretentioasa, oferind productii mixte de lapte, carne si lana, ceea ce au facut-o sa fie

foarte populara in satele romanesti.

In ceea ce priveste productia de lapte, oile Turcane pot oferi 140-160 de litri, cu un

continut de grasime de 7,8% si 5,9% proteina intr-o perioada de lactatie de 150-200 de

zile.

La aceasta rasa, productia de lapte se caracterizeaza printr -o mare variabilitate. In

conditii obisnuite de hranire si intretinere, pe durata unei lactatii poate fi obtinuta o

productie totala de lapte cuprinsa intre 70-90 kg, in timp ce la alte exemplare se poate

obtine o productie ce depaseste 140 litri.

Privitor la aceasta productie, in zona montana si aceleasi conditii climatice Turcana

poate produce cu peste 20% mai mult lapte comparativ cu Tigaia.

Capitolul I

Memoriu justificativ

Ferma zootehnica este amplasata in apropierea orasului Piatra Neamt in judetul

Neamt , in N-E tarii , mai exact la 18 km de oras in comuna Zanesti , satul Zanesti pe

valea raului Bistrita.

In cadrul fermei zootehnice se cresc ovine din rasa Turcana Alba.

1.1 Importanta , oportunitatea si eficienta investitiei

Municipiul Piatra Neamt are o piata atractiva, cu 452.900 consumatori din

tot judetul , cu o mare capacitate de antrenare in zonele limitrofe si prezinta un

potential uman cu grad de instruire ridicat, structurat pe o gama larga de

profesii, incepand de la cele traditionale pana la noile tehnologii.

Capacitatea industriala existenta este dotata cu utilitati, zone agricole extinse

si sector tertiar in plina dezvoltare.

Mediu natural este protejat fara surse majore de poluare.

Investitia este motivata de faptul ca in aceasta zona, este singura unitate cu

astfel de obiectiv si animale de prasila, singura concurenta facand-o

gospodariile populatiei cu rase de oi neameliorate, intretinute si hranite dupa

vechile concepte.

Hrana se poate asigura relativ usor in zona, datorita suprafetelor mari de

teren agricol si pasune din zona, ceea ce duce la:

- asigurarea furajelor din productie proprie;

- asigurarea ritmica, uniforma si la nivel optim a hranei;

- extinderea culturilor duble si succesive;

- practicarea unui pasunat rational si extinderea pajistilor cultivate.

Infiintarea unei astfel de ferme contribuie la refacerea efectivelor de ovine

din zona atat calitativ cat si numeric.

Eficienta investitiei presupune investitii mici, cheltuieli de intretinere

reduse.

Se preteaza la imbinarea rationala cu alte ramuri zootehnice sau vegetale

cu o rentabilitate ridicata.

1.2 Importanta, origine si inceputul cresterii ovinelor

Oaia este specia cu cele mai reduse cerinte pentru intretinere, iar utilizarea

in hrana a aditivilor furajeri se face in mica masura.

Pasunea ofera cel mai ieftin furaj iar in perioada de stabulatie, furajele de

volum ocupa un loc insemnat in hrana animalelor.

Cunoasterea valorificarii productiilor ovine va determina cresterea

veniturilor si sporirea eficientei economice.

Multiplele productii ce se obtin ca urmare a cresterii si a exploatarii

ovinelor, precum si calitatea deosebita si valoarea biologica ridicata a acestora,

dar si economicitatea obtinerii lor, au facut ca inca din cele mai stravechi

timpuri speciile de ovine si caprine sa fie extrem de apreciate, bucurandu-se

totodata si de o atentie deosebita din partea crescatorilor.

Actualmente, la nivel international si national, cresterea ovinelor reprezinta

o activitate de baza si o ramura principala a zootehniei si are o contributie

deosebita la dezvoltarea economica a statelor crescatoare, participand in mod

direct, alaturi de celelalte sectoare specifice cresterii animalelor, la

imbunatatirea nivelului de trai al fermierilor.

Cu toate ca de-a lungul timpului obiectivele cresterii ovinelor au suferit

modificari sub influenta diferitelor etape ale istoriei, crescatorul a cautat mereu

sa selectioneze, sa amelioreze si sa perfectioneze, pentru crestere in interesul

sau, doar acele animale care corespundeau scopului urmarit.

Procedandu-se in acest fel s-au creat si perfectionat diferite tipuri de rase

specializate pentru diferite productii existand in prezent, pe glob, conform

multor date publicate in literatura de specialitate, peste 750 de rase de ovine,

avand diferite directii de exploatatre ( carne, lapte, lana, pielicele, blanuri ).

De asemenea, selectia severa coroborata cu asigurarea unor conditii de

crestere, intretinere, exploatare si alimentatie la parametrii optimi au permis

crearea unor rase cu performante de productie si de reproductie remarcabile.

Asa este cazul raselor englezesti care dispun de calitati pentru productia de

carne deosebite, a raselor germane si franceze de lapte care produc peste 400 l

pe duruta unei lactatii normale, a rasei Karakul care produce pielicele de o

valoare estetica si comerciala remarcabila, a raselor Romanov, Blueface

Leicester, Friza si Finnish Landrace care au procentul de prolificitate de peste

200%.

Bibliografie:

Pascal C.(2003)-Rase autohtone de ovine si caprine. Editura PIM Iasi;

Pascal C(2007)-Cresterea ovinelor si caprinelor. Editura PIM Iasi;

Pop I.M.,Halga P., Avarvarei T.,(2006) -Nutritia si alimentatia animalelor.

Editura Tipo Moldova;

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
61 pagini
Imagini extrase:
61 imagini
Nr cuvinte:
9 250 cuvinte
Nr caractere:
56 985 caractere
Marime:
911.53 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Data publicare:
13.05.2018
Structură de fișiere:
  • Cresterea ovinelor si caprinelor.pdf
Predat:
Facultatea de Zootehnie , Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" din Iasi
Specializare:
zootehnie
Materie:
Cresterea Ovinelor si Caprinelor
An de studiu:
IV
Profesorului:
Prof. Dr Constantin Pascal
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1. Agricultura ecologica Agricultura ecologica urmareste obtinerea de alimente prin metode de...
ABORDAREA SI CONTENTIA Se face : - In scopul aprecierii elementelor de exterior ,precum si in...
Definitie: boala infecto-contagioasa, specifica oilor si caprelor, caracterizata prin procese...
Cresterea animalelor este o ramura traditionala datorita conditiilor naturale deosebit de...
Notiunea de zootehnie a fost introdusa in stiinta de catre Gasparin in anul 1885 si deriva din...
Sus!