Amenajarea agroturistica in Judetul Ilfov

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I. ANALIZA POTENTIALULUI TURISTIC DIN JUDETUL ILFOV ...pg. 3-10
CAPITOLUL II. DEZVOLTAREA TURISTICA DIN JUDETUL ILFOV ...pg. 11-21
CAPITOLUL III. ANALIZA EVOLUTIEI TURISTICE IN JUDETUL ILFOV .pg.22- 40
BIBLIOGRAFIE . .. pg.41

Extras din proiect:

Capitolul I. ANALIZA POTENTIALULUI TURISTIC din judetul ILFOV

Pozitia geografica:

Suprafata:

Judetul este situat in partea de S-SE a Romaniei, in centrul Campiei Valahe. La fel ca un zid protector ce inconjoara o cetate, judetul se desfasoara in jurul Capitalei Romaniei, Bucuresti, fiind inconjurat la randul sau de judetele vecine Prahova la nord, Dambovita la vest, Giurgiu la sud-vest, Calarasi la sud-est si Ialomita la est. Se intinde pe o suprafata de 1564 kmp, fiind cel mai mic judet al tarii. Pe teritoriul lui se afla 8 orase (Bragadiru, Buftea, Chitila, Magurele, Otopeni, Pantelimon, Popesti Leordeni si Voluntari), 32 comune si 91 sate. Resedinta judetului Ilfov se afla pe teritoriul municipiului Bucuresti.

Scurt istoric:

Cele mai vechi urme de locuire descoperite in perimetrul actual al judetului Ilfov dateaza din Neolitic, prin vestigiile scoase la iveala in localitatile Cernica, Glina si Vidra. Cucerirea (101-102, 105-106) si apoi ocupatia romana (106-271/275) a Daciei, au influentat meleagurile ilfovene de azi, iar navalirile, ocupatiile temporare ale altor popoare din secolele III-VII au lasat urme in viata locuitorilor, fara insa sa-i disloce din locurile pe care le ocupau.

In arealul satului Fundeni (Dobroiesti) s-au descoperit urme ale populatiei autohtone din secolul al VI-lea.

In Evul Mediu, printre asezarile cu populatii stabile apare consemnat in hrisoavele vremii Snagovul, legat de Manastirea Snagov, ctitorie din secolul al XIV-lea a Domnului Mircea cel Batran.

Primele referiri la existenta teritoriala a judetului Ilfov dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, fiind legate de raul Ilfov, de la care se pare ca judetul a preluat numele. Prima mentiune documentara, despre judet apare intr-un hrisov din 23 martie 1482, emis la Gherghita de catre domnul Basarab cel Tanar, prin care domnitorul daruieste Manastirii Snagov unele sate si munti si-i ofera unele privilegii ( ,' Si iarasi oricate sate are Sfanta Manastire in judetul Elfov, iar ele sa se ia birul de la vecinii manastirii "). De atunci judetul a evoluat si s-a dezvoltat in limite variate, fiind (in ultimele decenii ale secolului al XX-lea) cel mai forfecat si mai ajustat judet al tarii.

In toate formele administrative mai vechi, orasul Bucuresti, aflat in partea centrala a judetului Ilfov, era inglobat in teritoriul acestuia. La ultima modificare administrativa - teritoriala majora, din 17 februarie 1968, orasul Bucuresti a fost declarat municipiu si a devenit unitate de sine statatoare, cu rang de judet, evoluand in afara limitelor judetului Ilfov.

Teritoriul actual al Ilfovului reprezinta o relicva a judetului de odinioara, cu radacini ancorate in secolul al XV-lea. De-a lungul timpului, si cu precadere in a doua jumatate a secolului XX, acesta a cunoscut cele mai mari amputari teritoriale, ajungand in prezent la suprafata de 1583 km2 (0,67% din suprafata tarii), fata de 5176 km2 in 1937 si 8225 km2 in 1972 (cu 2 municipii, 2 orase, 125 de comune si 418 sate). La 23 ianuarie 1981, judetul era un sector de sine statator, denumit Sectorul Agricol Ilfov (avea un oras Buftea, 26 comune si 73 sate).

In 1996 conform Legii 24 din 12 aprilie, denumirea Sectorului Agricol Ilfov a fost inlocuita cu Judetul Ilfov, iar in urma aplicarii Legii nr. 50 din 10 aprilie 1997 a fost trecut in categoria judetelor.

Relieful:

Judetul este situat in exclusivitate in zona de campie, cu o altitudine intre 50 si 120 m, apartinand (integral sau partial) subunitatilor Campiei Vlasiei (portiuni din campiile Snagovului, Movilitei, Calnaului s.a, precum si Campia Bucurestiului in intregime) in cadrul careia se evidentiaza interfluviile largi (48 km), presarate cu crovuri, movile, vaiugi, lacuri.

Clima:

Clima este temperat continentala cu nuanta excesiva, cu veri calduroase si secetoase si ierni friguroase, dominate de prezenta frecventa a maselor de aer rece continental din E, sau arctic din N si de vanturi puternice care viscolesc zapada. Valorile medii multianuale ale temperaturii aerului inregistreaza o usoara crestere de la N (10.5o C) la S (11o C). Temperatura maxima absoluta (40o C) a fost inregistrata la Snagov (20 august 1945), iar temperatura minima absoluta (-35o C), tot la Snagov (25 ianuarie 1942). Amplitudinea rezultata din cumularea valorilor extreme (75o C), precum si aceea a mediilor lunare ale temperaturii aerului (25o C) reflecta caracterul continentalismului accentuat al climatului judetului Ilfov. Cantitatea medie multianuala a precipitatiilor oscileaza in jurul valorii de 500 mm (la Branesti si Vidra). Regimul eolian se caracterizeaza prin predominarea vanturilor dinspre NE (21.6 %) si E (19.7 %) care bat cu viteze medii anuale de 2-2.5 m/s, cu maxime pe timpul iernii ce pot depasii 125 km/ora.

Reteaua hidrografica:

Zona, in trecut, era acoperita de foarte cunoscutul Codru Vlasiei, devenit Campia Vlasiei, care este strabatuta acum de raurile Ialomita, Arges, Sabar si Dambovita. De asemenea exista si o serie de rauri mai mici care isi au obarsia pe teritoriul judetului Ilfov (Pasarea, Mostistea, Ilfov, Calnau, Cociovalistea, Slotea, Cocioc, Vlasia etc.). Reteaua hidrografica are o densitate de 0.2-0.3 km/km2, multe din raurile mici avand un curs semipermanent, secand in timpul verilor secetoase. Lacurile naturale si antropice sunt concentrate, cu precadere in partea de N, de V, si de E a judetului. Cele mai importante lacuri sunt: Snagov (575 ha), Caldarusani (224 ha), Buftea (307 ha), Buciumeni (60 ha), Mogosoaia (92 ha), Pantelimon (313 ha), Cernica (360 ha). Suprafata ocupata de ape este de 5107 ha in 2014 fata de 5479 in anul 2001.

Resursele naturale:

In subsolul judetului Ilfov resursele naturale sunt limitate, fiind depistate cateva zacaminte de titei si gaze naturale in special in localitatile Peris, Moara Vlasiei, Pasarea, Catelu, Bragadiru, Jilava. Exploatarile de nisip si balast se efectueaza in albiile raurilor mari, in special in lunca Arges - Sabar (la Bragadiru si Jilava).

Transporturi

Autobuz Berkhof Ambassador 200 al Primariei Voluntari la Bucur Obor in Bucuresti

In judetul Ilfov, la Otopeni, se afla cel mai mare aeroport din Romania, aeroportul Henri Coanda. Acesta deserveste municipiul Bucuresti, judetul Ilfov si alte zone din sudul Romaniei si nordul Bulgariei.

Intrucat el inconjoara Bucurestiul, judetul Ilfov este strabatut de toate cele 7 drumuri nationale principale care pornesc din Bucuresti, precum si de autostrazile A1 (la vest), A2 (la est) si A3 (nord). Alte drumuri nationale care trec prin judet sunt DN1A (in partea de nord-vest) si centura Bucurestiului.

De asemenea, principalele magistrale de cale ferata care pornesc din Bucuresti traverseaza Ilfovul: Bucuresti-Ploiesti cu garile Chitila, Buftea si Peris; Bucuresti-Urziceni cu garile Mogosoaia, Balotesti, Caciulati si Moara Vlasiei; Bucuresti-Constanta cu garile Pantelimon, Pasarea si Branesti; Bucuresti-Videle cu gara Chiajna.

Transportul in comun pentru judetul Ilfov este asigurat partial de catre STB, in anumite zone, acestea fiind liniile 4**, aceste linii fac legatura dintre Bucuresti si unele localitati din Ilfov. De asemenea, unele comune si localitati au societate proprie de transport in comun (cum ar fi Voluntari). In multe cazuri, transportul in comun in judetul Ilfov se realizeaza de catre firme private, dintre care unele au contracte cu primariile. Unele astfel de linii au traseu comun cu STB, dar tarif mai mare decat al unei linii urbane si difera in unele cazuri de zona unde are capatul de linie din Ilfov. Liniile expres 780 si 783 ale STB deservesc si orasul Otopeni, desi rolul lor principal este de a face legatura unor obiective din Bucuresti cu aeroportul Henri Coanda. Intre 2005 si 2007, liniile RATB - Ilfov au fost desfiintate, insa unele din ele au revenit dupa anul 2007 in baza unor contracte cu primariile respective ale localitatilor din Ilfov, iar pana in 2017 majoritatea fusesera restaurate in aceleasi conditii. Pana prin anul 2002 a existat si o linie de tramvai preoraseneasca (linia 29, de la gara Progresu, prin Jilava, pe soseaua Bucuresti- Giurgiu, pana la podul feroviar peste centura Bucurestiului din Jilava). Aceasta avea o lungime de circa 3 km si deservea in special zona industriala din acea parte. Ea a fost desfiintata din pricina reducerii activitatii din zona. Din data de 17 septembrie 2018 s-a introdus o noua linie expres 781 ce face legatura intre gara Basarab din Bucuresti si ELI-NP din Magurele.

Bibliografie:

1. Site INS

2. ,,Prezentarea Judetului ILFOV - Geografie", Prefecturailfov.ro, accesat in 29 noiembrie 2018

3.,,Consiliul Judetean Ilfov - Organizare", Cjilfov.ro, accesat in 29 noiembrie 2018

4. ^ ,,Legea nr. 50 din 9 aprilie 1997". legex.ro. Accesat in 19 octombrie 2012.

5. ^ ,,Judetul Ilfov, istorie si civilizatie". Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Ilfov.

6. ^ ,,Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020" (Json). Autoritatea Electorala Permanenta. Accesat in 2 noiembrie 2020.

7. Wikipedia

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
8 120 cuvinte
Nr caractere:
57 289 caractere
Marime:
1.14 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Data publicare:
11.01.2022
Structură de fișiere:
  • Amenajarea agroturistica in Judetul Ilfov.docx
Predat:
Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agriculatura si Dezvoltare Rurala , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Specializare:
Inginerie și Management în Alimentația Publică și Agroturism
Materie:
Amenajari Agroturistice
An de studiu:
II
Nota primita:
Nota 8
Te-ar putea interesa și:
Complexul turistic Saftica are o vechime de peste 30 de ani, fiind unul dintre cele mai...
1. Caracteristici generale ale judetului Dambovita Dambovita este un judet in regiunea Muntenia...
Cercetarile desfasurate pe teritoriul judetului Dambovita au demonstrat o continuitate a...
1. CADRUL NATURAL 1.1 Pozitia geografica Judetul Buzau este situat in partea de sud-est a tarii...
I Caracterizarea generala a judetului Sibiu 1.Pozitia geografica Judetul Sibiueste situat in...
Sus!