Tehnologia cărnii de pasăre

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Descrierea procesului tehnologic

Taierea si prelucrarea pasarilor se desfasoara in flux continuu, conform schemei tehnologice prezentate in figura 8.

1. Receptia pasarilor

Pasarile transportate din ferme in abator sunt examinate din punct de ve?dere sanitar-veterinar si receptionate.

Transportorul cu role functioneaza in mod automat si in sincronizare cu un sistem de dozare, cantarire si inregistrare programata a custilor cu pasari.

Prin intermediul unui dozator se face alimentarea periodica si succesiva a custi?lor cu pasari la un cantar automat pentru stabilirea greutatii brute; in con?tinuare, pasarile ajungand la punctul de agatare, sunt scoase din custi si suspen?date pe transportorul aerian, prin introducerea picioarelor in dispozitivele de agatat ale conveierului (fig.9). In asemenea conditii, un angajat poate manui circa 1000 - 1200 pui de gaina pe ora.

La curci si gaste, in general, inainte de a fi atarnate, li se rasucesc aripile pe spate, pentru a nu se lovi intre ele si pentru a proteja lucratorii care deservesc linia.

Fig. 8 - Schema tehnologica de obtinere a carnii de pasare.

Autocamioanele descarcate trec la punctul de spa?lare, care se afla de obicei in dreptul depozitului de custi, unde sunt spalate si dezinfectate sub presiune.

La unele abatoare si in special la cele cu capacitate mare de taiere se folo?sesc instalatii complexe de spalare si dezinfectie. Acestea sunt formate din transportoare cu banda pentru transportul custilor goale si tunele de spalare si dezinfectie sub presiune reglabila, in functie de gradul de poluare a custilor. In general, se utilizeaza o presiune de spalare cuprinsa intre 3,5-8 atm.

De aseme?nea, exista sisteme rapide cu transportoare de custi situate la doua nivele. Cus?tile cu pasari sunt asezate pe ramura inferioara a unui transportor cu role si sunt dirijate catre punctul de alimentare a conveierului de prelucrare initiala. Custile goale sunt asezate pe ramura superioara a transportorului cu role si aduse intr-un anumit loc de unde sunt transferate in autocamioane, care trec apoi cu totul printr-o instalatie de spalare si dezinfectie.

2. Prelucrarea initiala a pasarilor

Prelucrarea initiala a pasarilor in abatoarele de capacitate medie si mare, este complet mecanizata si automatizata, putandu-se urmari, in succesiune, ur?matoarele operatii: asomarea, sangerarea, oparirea, jumulirea, taierea pielii la gat, taierea caudala, smulgerea capetelor, flambarea, spalarea, detasarea picioa?relor, desprinderea picioarelor din conveier si curatarea conveierului.

Transportul pasarilor.

Pasarile agatate in sectorul de recep?tie, in dispozitive de tip DS, patrund in sectorul de prelucrare initiala printr-o deschi?dere de marime convenabila, situata in peretele despartitor si parcurg in?tregul sector cu ajutorul unui transportor suspendat.

Asomarea pasarilor

Pasarile suspendate pe dispozitivul de agatat, cu capul in jos, dupa circa 30 s - 1 minut, sunt aduse de transportorul aerian la un dispozitiv de asomat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Carnii de Pasare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
86 pagini
Imagini extrase:
86 imagini
Nr cuvinte:
34 311 cuvinte
Nr caractere:
170 697 caractere
Marime:
348.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
pasari, Preparare, Carne, industrie
Predat:
la liceu
Sus!