Caiet practica Birou Executor Judecatoresc

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Organizarea activitatii executorilor judecatoresti

Executorii judecatoresti functioneaza dupa cum urmeaza:

Camera executorilor judecatoresti

In circumscriptia fiecarei curti de apel functioneaza cate o Camera a executorilor judecatoresti, cu personalitate juridica. Din Camera executorilor judecatoresti fac parte toti executorii judecatoresti din circumscriptia curtii de apel respective . Camera executorilor judecatoresti este condusa de un colegiu director format dintr-un presedinte, un vicepresedinte si 3-7 membri. Presedintele colegiului director reprezinta Camera executorilor judecatoresti in raporturile acesteia cu tertii.

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti.

La nivel centreal se constituie Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti executorii judecatoresti numiti potrivit art. 16.(2) Organele de conducere ale Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti sunt: congresul, consiliul si presedintele. Congresul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti este constituit din delegati ai fiecarei Camere a executorilor judecatoresti, potrivit normei de reprezentare stabilite prin statut, presedintii Camerelor executorilor judecatoresti si ceilalti membri ai Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti

Potrivit art.12 din legea 188/2000 privind executorii judecatoresti, activitatea acestora se desfasoara in cadrul unui birou in care poate functiona unul sau mai muti executori judecatoresti cu personalul auxilar corespunzator. Ministerul Justitiei, intocmeste evidenta birourilor executorilor judecatoresti, aceasta institutie avand competente si in ceea ce priveste numirea si incetarea functiei de executor. Numarul executorilor judecatoresti se stabileste si se actualizeaza anual de ministrul justitiei, cu consultarea Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, in functie de cerintele locale determinate de intinderea teritoriului, de volumul de activitate si de numarul locuitorilor, in asa fel incat la 15.000 de locuitori sa revina cel putin un executor judecatoresc. Numarul executorilor judecatoresti din circumscriptia unei instante nu va fi mai mic de 3. De asemenea, la stabilirea numarului executorilor judecatoresti se va avea in vedere si numarul executorilor judecatoresti stagiari care au promovat examenul de definitivat .

Cine poate fi executor judecatoresc?

Executor judecatoresc poate fi persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;

b) are capacitatea deplina de exercitiu;

c) este licentiata in drept;

d) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie;

e) cunoaste limba romana;

f) este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei;

g) a indeplinit timp de 2 ani functia de executor judecatoresc stagiar si a promovat examenul de definitivat sau, dupa caz, a exercitat timp de 3 ani o functie de specialitate juridica si a promovat concursul sau examenul de admitere in profesie .

Potrivit art.16(1) din legea 188/2000,sunt scutite de examen persoanele care au exercitat timp de 5 ani functia de judecator, procuror sau avocat, cu conditia sa fi promovat examenul de definitivat in profesia din care provin.

Executorul judecatoresc este numit de ministrul justitiei, in circumscriptia unei judecatorii, in baza cererii celui interesat si dupa verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege.Tabloul executorilor judecatoresti se intocmeste si se actualizeaza anual de Consiliul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti. Tabloul executorilor judecatoresti se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se transmite instantelor judecatoresti

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 214 cuvinte
Nr caractere:
17 091 caractere
Marime:
39.95 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Administratie Publica
Data publicare:
27.05.2019
Structură de fișiere:
  • Caiet practica Birou Executor Judecatoresc.docx
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (master)
Specializare:
Administratie Publica
Materie:
Practica de specialitate
An de studiu:
II
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Capitolul 1 PLANIFICAREA AUDITULUI INTERN 1.1. Conceptul de planificare al auditului...
INTRODUCERE Ce este, de fapt, notarul ? De ce avem nevoie de notar ? Iata doua intrebari la...
TEMA 1 DOBANDIREA CALITATII DE ASIGURAT Asiguratii sunt persoane fizice care contribuie la...
Lucrarea Managementul resurselor umane ofera un set de cunostinte si practici organizationale...
1.1. Definirea Dreptului parlamentar Originea Dreptului parlamentar se considera ca este...
Sus!