Studiu de Caz Asupra Unor Femei Musulmane Refugiate

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

I. DE LA ISLAM LA ISLAMISM 5
1. IDENTITATEA ISLAMICA 5
2. DESPRE INCEPUTURILE ISLAMULUI. ISLAM SI ISLAMISM 6
3. IDENTITATEA ISLAMISTA 8
II. PERSPECTIVA SI JURISPRUDENTA ISLAMICA 9
1. CORANUL 10
2. SUNNA 11
3. IJMA' 12
4. QIYAS 12
III. CONDITIA FEMEILOR MUSULMANE DIN PERSPECTIVA ISTORICA 14
1. CONDITIA FEMEILOR IN PERIOADA PREISLAMICA 14
2. CONDITIA FEMEILOR MUSULMANE IN PERIOADA ISLAMICA 22
IV. PERCEPTII ASUPRA DISCRIMINARII DE GEN IN ISLAM 30
MOMENTE CHEIE DIN VIATA FEMEILOR MUSULMANE 34
1. CASATORIA 36
2. DIVORTUL 42
3. DREPTUL LA MOSTENIRE AL FEMEILOR 46
4. DREPTUL FEMEII DE A DEPUNE MARTURIE 48
5. POLIGAMIA 49
6. VIRTUTILE VALULUI SI POLITICA VESMINTELOR 50

Extras din licența:

I. DE LA ISLAM LA ISLAMISM

1. IDENTITATEA ISLAMICA

Trasarea elementului identitar este esentiala pentru definirea islamului, similar in stadiu incipient cu celelalte religii monoteiste nascute in Orientul mijlociu in vremurile tribale.

Islamul semnifica supunerea intru-totul lui Allah, asa cum a fost reliefata in revelatiile, viata si mesajele Profetului. In zilele noastre acest termen de ,,musulman" comporta doua acceptiuni: una care se refera la cei care se supun lui Allah, si cea de-a doua care este de nenumarate ori contestata, ,,aceea de a fi nascut dintr-un tata musulman, preluandu-i identitatea confesionala fara insa a subscrie in mod necesar la convingerile si practicile credintei. Acestia au fost etichetati musulmani pentru a li se indica etnicitatea si apartenenta la un grup dar nu in mod expres si convingerile religioase".

Daca cei dintai se remarca prin practici care sunt in general atribuite musulmanilor credinciosi, cum ar fi: abstinenta de la alcool, izolarea femeilor, participarea la rugaciuni si la pelerinajele obligatorii la templul sfant Mecca, cea de-a doua categorie de musulmani enuntata nu subscrie acestor caracteristici.

In conditiile in care exista aceasta categorie de musulmani laici si de asemenea exista si presiuni ale influentelor occidentale privind modernizarea acestor state conform standardelor occidentale, ,,musulmanii activisti moderni au avut tendinta de a redesena granitele dintre ei si alti musulmani care nu le impartasesc punctele de vedere, in cazuri extreme mergand pana la a-i desemna pe acestia din urma drept necredinciosi. "

Identitatea tribala de astazi, tratata de istoricul Amin Maalonf intr-un interviu pentru Los Angeles Times este inca prevalenta in lumile aflate in dezvoltare, in "Triburile secolului 21" , pastrandu-si aceleasi caracteristici - coeziune sociala, ce implica respect, mandrie, sentimente de apartenenta, familism, identitate istorica, sensibilitate fata de bariere, scindari, alterari, identitate religioasa, rezistenta la schimbare.

Pentru societatea musulmana, a carei trasatura radicala o vom trata in cele ce urmeaza, religia este elementul esential, raportarea identitara la factorul religios fiind una permanenta.

2. DESPRE INCEPUTURILE ISLAMULUI. ISLAM SI ISLAMISM

Pentru a putea analiza tendintele contemporane ale statutului femeilor musulmane, trebuie sa patrundem in complexitatea islamului, vazut (si prin prisma islamismului) in contradictie cu realitatile identitare occidentale.

Islamul si islamismul sunt intr-adevar doua fete ale aceleiasi identitati, dar, a le considera similare este o eroare grava.

Islamul incepe cu Mahomed (Profetul despre care musulmanii cred ca a fost ultimul dintr-un sir de profeti trimisi de divinitate pe pamant pentru a le reaminti oamenilor de vointa divina) si se materializeaza in Coran - cartea sacra a musulmanilor si Shari'a.

,,Islamul este in primul rand o religie, apoi un stat si in sfarsit, o cultura."

Sistemul juridic islamic este format dintr-un cumul de reguli de comportare desprinse, in special din cartea sfanta a musulmanilor, Coranul, ceea ce denota caracterul puternic religios al acestora.

,,Religia islamului comporta doua fete diferite. Prima dintre ele este o teologie care fixeaza dogmele, precizand ceea ce trebuie sa creada fiecare musulman. Cea de-a doua fata este reprezentata de sariatul (Saria), <calea de urmat>, reprezentand regulile de care fiecare credincios trebuie sa tina seama, spre a pune in aplicare principiile fundamentale ale invataturii Profetului."

Conform autorilor musulmani de drept, Allah este investit prin suveranitatea Sa universala asupra creaturilor umane create, privilegiate prin statutul lor, sa detina drepturi si sa le impuna acestora din urma obligatii. Aceste datorii fasa de Allah devin drepturi fata de semeni .

Drepturile si obligatiile musulmanilor au fost transmise oamenilor de catre Allah prin Coran, cartea sfanta a musulmanilor si prin Sunna, obiceiurile Profetului care sunt consemnate in cadrul unei culegeri narative numite Hadith, si ulterior acestea au fost concretizate in Sharia, dobandind astfel caracter universal si normativ.

Islamul este dominat de cele cinci legi fundamentale care reglementeaza participarea individului si raportarea lui la aspecte socio-politice ale cotidianului, prin prisma factorului religios.

Aceste cinci elemente sunt cunoscute ca fiind cei cinci stalpi ai credintei, reprezentand expresii ale integrarii individului in islam si in societatea islamica, indatoririle fiecarui musulman.

a) shahadah - supunere devotata - "La Ilaha illa Allahum Muhamaddum Rasulullahi" ( Unul este Dumnezeu si Mohamed este Profetul lui )

b) salat - impunea practicarii rugaciunii de cinci ori in fiecare zi ( implinirea datoriei fata de Allah cu fata spre Mecca - ),

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz Asupra Unor Femei Musulmane Refugiate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
82 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
39 584 cuvinte
Nr caractere:
188 007 caractere
Marime:
154.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
studiu de caz, musulman, viata, mostenire, drept, credinta, societate, islam
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!