Influența exemplelor negative din familie asupra personalității copilului

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 CONTEXTUALIZARE
2 DOCUMENTAREA TEORETIC
2.1 DEFINIREA CONCEPTELOR
2.2 INVATAREA IMITATIVA SI IMPACTUL EXEMPLELOR RELE
2.3 TEORII EXPLICATIVE - TEORIA INVATARII SOCIALE A AGRESIUNII - BANDURA
2.4 TEORII CU PRIVIRE LA ATASAMENTUL VICTIMEI FATA DE AGRESOR
3 DOCUMENTAREA PRACTIC
3.1 OBIECTIVELE CERCETARII
3.2 IPOTEZELE DE LUCRU
3.3 TEHNICI DE INVESTIGATIE - INTERVIUL SI INTREVEDEREA
3.4 INSTRUMENTUL DE LUCRU - GHIDUL DE INTERVIU
3.5 ANALIZA DE CONTINUT CALITATIVA
4 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Asa cum stie familia constituie cea mai consistenta si functionala forma de comunitate umana, care, prin functiile ei extrem de importante, contribuie la intarirea spiritului de solidaritate sociala a membrilor oricarei societati. Dincolo de functiile ei de reproducere biologica si sociala, orice familie normala si functionala asigura socializarea descendentilor, ofera continuitate structurilor sociale si modelelor culturale care caracterizeaza o anumita societate, si nu in ultimul rand, permite membrilor ei evitarea agresiunilor existente in spatiul public si constituirea unei vieti cu adevarat comunitare intr-un spatiu privat, caracterizat de relatii primare, afectivitate, protectie si siguranta personala.

In mod evident, functionalitatea grupului familial depinde, in cea mai mare masura de functionalitatea vietii sociale pe care o poate influenta insa, la randul sau.

De aceea orice problema mai importanta cu care se confrunta familia, este dependenta de problemele societatii globale si pe care le amplifica la randul ei.

In ceea ce priveste tema cercetarii noastre, atunci cand vorbim despre exemple rele ne referim in primul rand la parintii unui copil care se afla la varsta in care asimileza tot ceea ce ii ofera mediul in care traieste si de aceea este foarte importanta conduita parintilor, atitudinea lor fata de el insusi dar si fata de cei din jur. Desigur, nu trebuie neglijate nici modelele de comportament oferite de rude, frati, prieteni, educatori sau alte persoane cu care copilul interactioneaza. Nu putem exclude nici rolul important pe care il poate avea literatura, filmele, televiziunea ca forme care genereaza diverse modele de comporament. Orice disfunctie in socializarea primara are implicatii si in socializarea secundara, iar daca nu se intervine pentru remedierea situatiei, efectele pot fi dintre cele mai indezirabile atat in privinta educatiei cat si a comportamentului si personalitatii copilului.

Impactul exemplelor rele este mai evident in familiile in care exista o educatie pasiv rea. Imaginea unei asemenea familii este cea a parintilor rigizi, indiferenti, putin afectivi, neglijenti care isi bat copii si care rareori exercita o indrumare ferma a conduitei copilului.

Familia pe care o avem in vedere in studiul nostru se confrunta cu numeroase probleme care se refera la structura ei, la metodele de educare a copilului, la comunicarea cu acesta din urma mai ales ca modelulul parental (exemplul dat) nu este tocmai unul ideal Pentru a intelege mai bine la ce se refera tema acestei cercetari se impune a cunoaste anumiti termeni, concepte, pornind chiar de la definitia acestora: Copilarie (lat. Infantia), prima perioada de dezvoltare a individului uman, ce se intinde pe o perioada de 11 -12 ani, avand ca punct de plecare nasterea. La randul ei, copilaria cuprinde mai multe stadii: stadiul copilului mic (0 1 an); stadiul primei copilarii sau perioada anteprescolara (1 3 ani); stadiul celei de-a doua copilarii sau ...

Bibliografie:

ELISABETA STANCIULESCU - "SOCIOLOGIA EDUCATIEI FAMILIALE" - ED. POLIROM, 2002, IASI

SORIN M. RADULESCU - "SOCIOLOGIA VIOLENTEI INTRAFAMILIALE" - ED. LUMINALEX, 2001, BUCURESTI

MITROFAN IOLANDA - "FAMILIA DE LA A"A? LA Z" - ED. STIINTIFICA, BUCURESTI, 1996

MAXIMILIAN BOROS - "PARINTI SI COPII" - ED. GUTINUL, BAIA MARE, 1992

VASILE MIFTODE - "TRATAT DE METODOLOGIE SOCIOLOGICA" - ED. LUMEN, IASI, 2003

VIRGIL CONSTANTINESCU GALICENI, ION UNGUREANU - "TEORII SOCIOLOGICE CONTEMPORANE" - ED. DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 1985

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influienta exemplelor negative din familie asupra personalitatii copilului
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
15 098 cuvinte
Nr caractere:
66 923 caractere
Marime:
88.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate din Iasi
Materie:
Sociologie
Sus!