Divorțul și influența lui asupra dezvoltării copiilor

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ARGUMENT
2 DOCUMENTARE TEORETICA
3 OBIECTIVE
4 METODOLOGIE
5 DOCUMENTARE PRACTICA
6 ANALIZA DE CONTINUT

Extras din licența:

Societatea, privita in ansamblu, este o simpla aglomerare de indivizi legati unii de altii de interese. Afirmatia aceasta se pliaza foarte bine pe societatea romaneasca contemporana. De ce? Este de ajuns sa ne uitam in jurul nostru, la oamenii care formeaza comunitatea cu propriile valori ca sa afirmam fara nonsalanta, asa cum regasim si in paradigma utilitarista: Casatoria este calea cea mai onesta de a te imbogati! Tema aleasa: Impactul divortului asupra copiilor din familie, este demna de a fi in vizorul cercetatorilor, dat fiind faptul ca elementul definitoriu si anume familia este de o importanta covarsitoare pentru societate.

Deoarece monoparentalitatea este foarte diversa, am decis sa ne axam pe un tip anume: monoparentalitate rezultata din divort.

Acest tip de familie este cel mai raspandit si de aceea impactul este mai mare in societate.

In cercetarea de fata urmarim in mod special efectul divortului asupra copiilor, avand in vedere ca ei stau la baza formarii viitoarelor familii, chiar mai mult, a viitoarei societati.

Traim intr-o lume aflata intr-o continua schimbare ce intampina mari dificultati si careia adesea pare ca nu-i apartinem. Ne place sau nu toti trebuie sa ne impacam cu diversitatea de oportunitati si riscuri pe care-l contine o astfel de lume. Nicaieri nu este mai valabila aceasta observatie decat in viata noastra personala si emotionala.

Conform unui sondaj Gallup, opt persoane din zece spun ca familia, viata de familie este una din cele mai importante (sau chiar cel mai important) lucru din viata.

In cercetarea de fata este bine sa definim mai intai cateva concepte de baza, mai ales acelea de: familie, rudenie si casatorie. O familie reprezinta un grup de persoane legate direct prin relatii de rudenie, ai carei adulti isi asuma responsabilitatea pentru cresterea copiilor.

Legaturile de rudenie sunt relatii intre indivizi, stabilite fie prin casatorie, fie prin descendenta, care intemeiaza legaturi de sange (mama, tata, copii, bunici). Casatoria poate fi definita ca o recunoastere sociala si o uniune sexuala, aprobata intre doi indivizi adulti. Se poate identifica practic in toate societatile, ceea ce sociologii si antropologii numesc nucleul familial, adica doi adulti care locuiesc impreuna cu proprii lor copii sau adoptati.

Lawrence Stone, studiind evolutia vietii de familie, spune ca tipul de system de familie cu care suntem obisnuiti azi in Occident este un grup in care functioneaza legaturi emotionale puternice, care se bucura de un grad sporit de intimidate si se preocupa de cresterea copiilor.

Observam ca toate definitiile pun accent pe rolul parintilor, a familiei in cresterea, educarea si dezvoltarea copiilor.

Luand in considerare schimbarile care se produc in cadrul familiei in zilele noastre (Maria Simion, Familia in Europa intre anii 1960 si 2000: familiile se formeaza mai greu decat inainte, sunt mai putin frecvente si se formeazala varste mai mari, creste frecventa celibatului definitive, se amana ...

Bibliografie:

RAYMOND BOUDON - "TRATAT DE SOCIOLOGIE" - ED. HUMANITAS, BUCURESTI, 1997

LAROUSSE - "DICTIONAR DE SOCIOLOGIE" - ED. UNIVERS ENCICLOPEDIC, BUCURESTI, 1996

ANTHONY GIDDENS - "SOCIOLOGIE" - ED. ALL, BUCURESTI, 2001

JACK GOODY - "FAMILIA EUROPEANA. O INCERCARE DE ANTROPOLOGIE ISTORICA" - ED. POLIROM, IASI, 2003

GABRIELA IRIMESCU - "ASISTENTA SOCIALA A FAMILIEI SI COPILULUI. CURS" - ED. UNIVERSITATII "AL. I. CUZA", 2004

IOLANDA MITROFAN - "ELEMENTE DE PSIHOLOGIE A CUPLULUI" - ED. SANSA, BUCURESTI, 1994

MARIA SIMION - "FAMILIA IN EUROPA INTRE ANII 1960 SI 2000" - CALITATEA VIETII XIII, NR. 1 - 4, 2002

ELISABETA STANCIULESCU - "SOCIOLOGIA EDUCATIEI FAMILIALE" - ED. POLIROM, IASI, 1998

MARIA VOINEA - "MONOPARENTALITATE SI STATUTUL MARITAL AL FEMEII IN ROMANIA" - REVISTA SOCIOLOGIE ROMANEASCA, VOL. III, NR. 3, TOAMNA 2005, ED. POLIROM

DICTIONAR DE SOCIOLOGIE - ED. UNIVERS ENCICLOPEDIC, BUCURESTI, 2003

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Divortul si influienta lui asupra dezvoltarii copiilor
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
14 238 cuvinte
Nr caractere:
61 712 caractere
Marime:
60.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Sociologie
Sus!