Studiu privind tratarea pacienților cu entorse, luxații și fracturi

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 NOTINI DE ANATOMIE
1.1 DEFINITIE
1.2 ETIOPATOGENIA
1.3 SIMPTOMATOLOGIA
1.4 CLASIFICAREA
2 FORME CLINICE SI ANATOMIA PATOLOGICA
2.1 DIAGNOSTIC CLINIC SI PARACLINIC
2.2 EVOLUTIE, PROGNOSTIC SI COMPLICATII
3 MANEVRE INAINTE DE IMOBILIZAREA PROVIZORIE
3.1 TRATAMENTUL
3.2 ROLUL ASISTENTEI IN INGRIJIREA BOLNAVULUI
3.3 RECUPERAREA BOLNAVILOR PRIN KINETOTERAPIE
4 EDUCATIA SANITARA
4.1 CAZ ENTORSA
4.2 CAZ FRACTURA
4.3 CAZ LUXATIE
5 CONCLUZII
6 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Entorsa, fractura si luxatia sunt afectiunile cele mai frecvente si cunoscute ale aparatului locomotor si face obiectul activitatii de baza a medicului traumatolog - ortoped.

Scopul lucrarii este de a imbogati cunostintele autorului privind subiectul dat, de a creste capacitatea de selectare si de urmarire a cazurilor ce prezinta entorse, fracturi, luxatii.

Totodata lucrarea constituie un exercitiu de a castiga experienta in elaborarea unei lucrari, de asemenea ea poate fi un ghid sau o sursa de inspiratie pentru alti colegi.

Se stie ca scheletul osos este format din oase late, scurte si lungi care alcatuiesc scheletul osos al cutiei toracice, coloana vertebrala, centura scapulo-umerala cu oasele membrelor superioare, centura pelviana a bazinului osos si oasele membrelor pelvine. Ele sunt angrenate intr-un sistem prin suprafetele articulate si fixate de capsulele articulare si ligamentele articulare.

Articulatia este un ansamblu complex care face legatura dintre capetele oaselor prin suprafetele lor articulate fixate circular de capsula articulata si intarita de ligamentele articulate.

Sistemul osos impreuna cu musculatura striata alcatuiesc aparatul locomotor cu ajutorul caruia omul poate sa se deplaseze, sa munceasca si sa stea in anumite pozitii.

compacta care are portiunea externa a osului ce este acoperita de periost, ea este deosebit de rezistenta si constituie stalpul de rezistenta a osului, iar cealalta parte este spongioasa care este miezul osului are mai mult functii trofice si de remaniere.

Structura histologica a osului este astfel constituita incat respecta anumite linii de forta creand astfel o rezistenta solida a osului.

Definitia Leziunile traumatice ale oaselor cuprind: entorsa, fractura si luxatia.

Entorsa este afectiunea traumatica a unei articulatii provocata de executarea brusca a unei miscari ce depaseste amplitudinea fiziologica a acesteia cu o intindere a ligamentelor si a capsulei articulare care poate merge pana la ruperea acestora cu revenirea suprafetelor articulare in contact normai la sfarsitul accidentului.

Fractura este intreruperea continuitatii unui os prin actiunea directa sau indirecta a unui agent traumatic.

Luxatia este o afectiune traumatica de gravitate mai mare care consta in deplasarea permanenta a extremitatilor articulare fara revenirea in mod spontan a suprafetelor articulare, pierzandu-si raporturile normale intre ele.

Etiopatogenia Entorsa, fractura si luxatia se datoresc traumatismelor care pot fi casnice, la locul de munca, in cadrul unor accidente de circulatie, accidentelor sportive sau prin agresiune.

Agentul traumatic in general este de o intensitate mai mica in cazul entorselor. Ele apar mai rar la copii si la persoanele antrenate datorita supletii ligamentelor si a capsulei articulare, a tonicitatii mai bune a lor si a musculaturii, sunt mai frecvente la persoanele mai varstnice.

Luxatia este produsa de un traumatism mai violent ce produce leziuni importante a capsulei articulare si a ...

Bibliografie:

NICOLAE GORUN - "FRACTURI MALULARE" - EDITURA "CURTEA VECHE", BUCURESTI, 2000

NICOLAE GORUN - "CAIETE DE TRAUMATOLOGIE OSTEO - ARTICULARA SPECIALA" - EDITURA "CURTEA VECHE", BUCURESTI, 2000

STEFAN CHINDRIS - "TRAUMATOLOGIA OSTEO - ARTICULARA - GHID PRACTIC PENTRU MEDICUL GENERALIST" - EDITURA NAPOCA STAR, CLUJ, 2005

SILVIAN DASCHIEVICI, MIHAI MIHAILESCU - "CHIRURGIE, SPECIALITATI CHIRURGICALE. MANUAL PENTRU CADRE MEDII SI SCOLI SANITARE POSTLICEALE" - EDITURA MEDICALA, BUCURESTI, 1997

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind tratarea pacientilor cu entorse , ruxatii si fracturi
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
64 pagini
Imagini extrase:
58 imagini
Nr cuvinte:
15 330 cuvinte
Nr caractere:
85 709 caractere
Marime:
543.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate din Galati
Materie:
Psihologie
Sus!