Influența Conduitei Simulate asupra Rezultatelor Chestionarelor de Personalitate

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Personalitatea constituie o problema complexa a psihologiei, complexitate data si de cele peste 100 de definitii de care aceasta a beneficiat de-a lungul timpului si pana in prezent. H. Pieron defineste personalitatea ca fiind "organizare dinamica a aspectelor cognitive, afective, conative, fiziologice si morfologice ale individului". Aceasta organizare dinamica se manifesta prin conduita omului in societate. Ea se formeaza in procesul de interactiune dintre individ si lumea obiectiva.

Analiza functionala a diferitelor elemente luate separat da rezultate pozitive numai atunci cand le consideram ca verigi aflate in stransa legatura ale unui intreg indivizibil. In plan psihologic, ,,elementele" ar fi procesele, functiile si insusirile psihice; intregul - Personalitatea. Problema personalitatii ocupa azi un loc central atat in cercetarile teoretice cat si aplicative. Cu toate acestea, in afara de ,,inteligenta", nici un alt concept al psihologiei nu este atat de complex si nedeterminat ca cel de ,,personalitate". In 1931, G.W. Allport enumera peste 50 de definitii, iar astazi McClelland gaseste peste 100 de definitii ale termenului. Se apreciaza ca la ora actuala pot fi delimitate cu usurinta cel putin 10 - 12 scoli personologice. Printre cele mai cunoscute se numara: teoria psihanalitica (S. Freud, A. Adler, K. Jung, s.a.); teoria factoriala (G. Allport); teoria personalista (C. Rogers); teoria organismica; teoria socio-culturala s.a.

Fiecare dintre aceste teorii urmareste sa gaseasca un cadru specific de referinta si un inceput unic care sa deduca intreaga constructie. Unii autori incearca sa exprime in definitie caracterul complex al structurii personalitatii, accentuand asupra ordinii si regulii de compunere a unor elemente calitativ distincte: biologice, fiziologice, psihologice si socio-culturale. Astfel Sheldon defineste personalitatea ca ansamblu de caracteristici bio-fizio-psihologice care permite o adaptare la ambianta. R.B.Cattell considera personalitatea o constructie factoriala dinamica, exprimata in modalitatea raspunsurilor la situatii. G. Allport deriva sensul notiunii de personalitate in intersectarea structurilor bazale, tipologice si individuale.

In ciuda deosebirii punctelor de plecare si a procedeelor de analiza, majoritatea autorilor contemporani releva, in calitate de radical comun al definirii personalitatii, atributul unitatii, integralitatii, structuralitatii. Chestiunea care continua sa fie controversata este aceea a raportului dintre ponderea determinarilor interne (ereditare) si cea a conditionarilor externe in structurarea intregului personalitatii, dintre stabil si dinamic.

Toate acestea sunt probleme de cea mai mare importanta stiintifica si nu pot fi ocolite. Ele apar inevitabil in procesul cercetarii, concretizandu-se in fapte, fenomene care nu erau prevazute initial de ipoteza de lucru si care nici nu se subsumeaza ei.

O definitie clasica a personalitatii, prin gen proxim, probabil ca nici nu este posibila. Cel putin la ora actuala nu putem avea pretentie la asa ceva; vom continua multa vreme sa operam cu definitii relative, partiale, care delimiteaza diferite directii concrete de investigatie, diferite laturi ale personalitatii.

Intalnim frecvent intrebari ca acestea: Cat de multe date trebuie sa avem despre cineva pentru a-i cunoaste personalitatea? Pe ce aspecte trebuie sa ne bazam pentru a trece de la simpla inventariere a faptelor de conduita ale omului la explicarea cauzalitatii lor. La nici una dintre ele raspunsul nu poate fi formulat in termeni categorici.

Spre deosebire de fizica, astronomie sau chimie, in psihologia personalitatii trecerea de la un model teoretic general la cazul individual nu este niciodata rectilinie si corespondenta niciodata perfecta. La nivelul personalitatii conditionarile si relatiile se desfasoara sub semnul posibilului, al probabilului, si nu sub cel al unei cauzalitati liniare.

Adoptand ideea ca personalitatea este un sistem dinamic hipercomplex, trebuie sa admitem o serie de conventii de ordin operational

Bibliografie:

1. Allport, G., "Structura si dezvoltarea personalitatii", EDP, 1991, Bucuresti

2. Allport, G., "Patterns and Growth in Personality", NY: Holt Rinehart. 1961

3. Anastasi, A.,"Psychological Testing", Macmillan, New York. 1982

4. Arvey, R.D. and Campion, J.E. "The employment interview: A summary and review of recent research. Personnel Psychology, 1982

5. Arnold, M. B., "Emotion and personality" (Vols. 1 & 2). New York: Columbia University Press. 1960

6. Averill, J. R.,"Handbook of personality psychology". San Diego, CA: Academic Press. 1997

7. Bandura, A., "Self-efficacy: The exercise of control", New York: Freeman. 1997

8. Barr, S.H. & Hitt, M.A. "A comparison of selection decision models in manager versus student samples", Personnel Psychology, 1986

9. Bingham, W.V.D. & Moore, B.V.)," How to interview", New York: Harper & Row, 1941

10. Blum, M.L. and Naylor, J.C., "Industrial Psychology", New York: Harper & Row, 1968

11. Boeree, George, "Personality Theories" [http://www.ship.edu/%7Ecgboeree/perscontents.html]

12. Botez, Constantin, Manoli Maria si Pufan Petre ,,Selectia si orientarea profesionala" Bucuresti, C.D.PT-ul Ministerului Muncii 1971

13. Branden, Nathaniel, "The psychology of selfesteem"

14. Cattel, R.B. , "Personality" , McGraw,New York 1950

15. Chelcea, Septimiu ,,Chestionarul in investigatia sociologica" Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1975.

16. Chelcea, Septimiu, Marginean Ioan, Cauc Ion ,,Cercetarea sociologica; metode si tehnici" Editura Destin, Deva 1998.

17. Chepes, Gheorghe, Drob Emanoil, Popescu Maria ,,Sociologia muncii. Integrarea Profesionala" Editura Politica Bucuresti, 1967

18. Fransella, Fay, "International Handbook of personal construct psychology", John Wiley and Sons, LTD.

19. Eysenck, H.J. "Dimensions of personality" Routledge & Kegan, London 1947

20. Eysenck, H.J. "The Scientific Study of Personality" Routledge & Kegan, London 1952

21. Eysenck, H.J. "The structure of human personality", Wiley, New York 1953

22. Goffman, E. , "The presentation of self in everyday life", Garden City, NJ: Doubleday, 1959

23. Golu, M., "Dinamica personalitatii", Ed. Geneze, Bucuresti 1993.

24. Golu, P., "Fenomene is procese psihosociale", Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1989

25. Guilford, J.P., "Personality", NY: McGrawhill, 1959

26. Holban, Ion ,,Probleme de psihologia muncii" Editura Stiintifica 1970

27. Lewin, E., "A dynamic theory

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta Conduitei Simulate asupra Rezultatelor Chestionarelor de Personalitate
    • BIBLIOGRAFIE SELECTIV?.doc
    • introducere.doc
    • metodologie.doc
    • prima pagina.doc
    • TEORIE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
106 pagini
Imagini extrase:
106 imagini
Nr cuvinte:
31 713 cuvinte
Nr caractere:
182 998 caractere
Marime:
1.17MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
personalitate, oameni, emotii, sentimente
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!