Studiu de caz privind îngrijirea bolnavului cu mononucleoză infecțioasă

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 VIRUSUL EPSTEIN - BARR
2 MONONUCLEOZA INFECTIOASA
2.1 ISTORIC
2.2 EPIDEMIOLOGIE
2.3 PROGNOSTIC
2.4 ANATOMIE PATOLOGICA
2.5 TABLOUL CLINIC
2.6 EVOLUTIE SI FORME CLINICE
2.7 COMPLICATII
2.8 DIAGNOSTIC
2.9 PROGNOSTIC
2.10 TRATAMENT
2.11 PROFILAXIE
3 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN INGRIJIREA BOLNAVULUI CU MONONUCLEOZA INFECTIOASA
3.1 SPITALUL DE BOLI INFECTO - CONTAGIOASE
3.2 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN ASIGURAREA CONDITIILOR DE SPITALIZARE
3.3 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN STABILIREA DIAGNOSTICULUI
3.4 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN APLICAREA TRATAMENTULUI
3.5 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN PROFILAXIA SI COMBATEREA BOLII
4 APLICATII PRACTICE PE CAZURI CLINICE
5 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

,, Rolul esential al asistentei medicale este in a ajuta o persoana bolnava sau sanatoasa sa-si mentina sau recastige sanatatea (sau sa-l asiste in ultimele sale clipe) prin indeplinirea sarcinilor pe care le-ar fi indeplinit singur, daca ar fi avut forta, vointa sau cunotintele necesare.

Asistenta medicala trebuie sa indeplineasca aceste functii astfel incat pacientul sa-si recastige independenta cat mai repede posibil. Aceasta este conceptia Virginiei Henderson privind rolul esential al asistentei medicale si care sta la baza noului principiu de ingrijire NURSING. El plaseaza fiinta umana in centrul preocuparilor si presupune implicarea ei in luarea deciziilor privind propria sanatate, ceea ce inseamna o intelegere si cunoastere a omului,, miracolul care este fiinta umana si mai ales a modului in care se pot initia si intretine relatii interpersonale cooperante, bazate pe respect intre toti membrii echipei de sanatate si cel ingrijit. Ingrijirea bolnavului este o munca de mare respundere care reclama cunostinte profesionale temeinice si calitati morale deosebite. Constiinciozitatea ridica valoarea oricarei munci, dar in special a celei sanitare, caci de ea depind vietile omenesti.

Cunostintele profesionale ale asistentei medicale trebuie sa corespunda profilului sanitar in care lucreaza, specific si esential pentru spitalul de boli infecto- contagioase fiind cunoasterea simptomatologiei si epidemiologiei, precum si modul de prevenire al infectiilor.

CAPITOLUL I VIRUSUL EPSTEIN - BARR Virusul EPSTEIN BARR este agentul etiologic al mononucleozei infectioase si face parte din familia HERPESVIRIDAE, sub familia GAMMAHERPESVIRIDAE.

Initial, virusul a fost izolat in 1964, intr-o linie celulara propagata in vitro si pornind de la limfomul Burkitt, endemic in Africa, mai ales la copiii intre 5-10 ani. Ulterior s-a izolat acelasi virus in culturi de leucocite, prevenite de la bolnavii de mononucleoza infectioasa si din spalaturi faringiene recoltate de la bolnavi in faza acuta a bolii.

Virusul are un diametru de 120 microni si este asemanator virusului herpetic. Se prezinta sub forma unor corpusculi rotunzi, situati atat in nucleul cat si in citoplasma limfoblastilor, fiind constituit tot numai din ADN. Poate fi cultivat numai in culturi speciale ale leucocitelor bolnavilor.

Excretia virusului EPSTEIN BARR continua timp de mai multe luni dupa boala, ceea ce sugereaza: Persistenta virusului in stare latenta, in anumite celule (limfocite). Este un caracter comun virusilor din familia HERPESVIRIDAE (virusurile: herpetic, varicelo- zosterian si citomegatic). Starea de purtator de virus EPSTEIN BARR rezultata poate servi ca sursa de transmitere a virusului.

La bolnavii cu mononucleoza infectioasa, apar anticorpi fata de virusul EPSTEIN BARR, care pot persista timp indelungat in decursul vietii. La personale cu mononucloza infectioasa in antecedente, acesti anticorpi au fost evidentiati in proportie de 100% si numai la 24% in restul populatiei. ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind ingrijirea bolnavului cu mononucleoza infectioasa
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
89 pagini
Imagini extrase:
125 imagini
Nr cuvinte:
26 870 cuvinte
Nr caractere:
165 330 caractere
Marime:
9.11MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Medicină
Sus!