Lucrare de diplomă îngrijirile date pacienților cu diagnosticul sarcină ectopică

Previzualizare licența:

Extras din licența:

MOTIVATIA LUCRARII

Am ales sa efectuez aceasta lucrare deoarece am observat numarul mare de sarcini extrauterine la femei de varsta fertila.

Am fost impresionata de dorinta lor de a avea un copil.

Am ajutat si eu, prin mica mea contributie la ingrijire, tratament si educatie sanitara.

Prin studierea acestor cazuri am ajuns la o intelegere si cunoastere a fiintei umane si a modului in care se pot initia si intretine relatii interpersonale cooperante bazate pe respect intre membrii echipei de ingrijire si cel ingrijit.

I. ORGANELE GENITALE FEMININE

Organele genitale ale femeii indeplinesc functiunea de reproducere si sunt urmatoarele:

Ovarele sunt cele doua glande sexuale care produc celulele sexuale feminine - ovulele. Acestea sunt conduse in tubele uterine, unde se produce fertilizarea. Tubele sunt doua conducte prin care oul fertilizat este condus in uter, organul principal al gestatiei. In uter se dezvolta oul fecundat pana la nastere. Dupa uter umeaza vagina, organul prin care fatul este expulzat la nastere, dar care totodata este si organul copulatiei. La intrarea vaginei se gasesc o serie de formtiuni, care impreuna formeaza vulva.

Tubele uterine, uterul si vagina constituie caile genitale. Acestea impreuna cu ovarele alcatuiesc organele genitale interne. Formatiunile vulvei se mai numesc si organe genitale externe.

Ovarele sunt glandele sexuale ale femeii si determina caracterele sexuale primare. In ovare se produc ovulele. In afara de acest rol, ovarele mai indeplinesc un important rol de glande endocrine, prin secretia hormonilor sexuali. Ovarele impreuna cu tubele si ligamentele largi sunt numite de clinicieni anexele uterului.

Forma. Ovarul a fost comparat cu o migdala verde; el are forma unui ovoid putin turtit. Este dispus cu axul mare vertical si i se descriu: doua fete (mediala si laterala), doua margini (libera si mezovariana), doua extremitati (tubarasi uterina).

Culoarea, aspectul, consistenta si dimensiunile ovarelor se modifica in raport cu varsta si perioadele fiziologice ale femeii.

Culoare. Ovarul este albicios la nou nascuta, roz palid la fetita, la femeia adulta are o culoare rosiatica ce se accentueaza in timpul menstruatiei. Dupa menopauza devine albicios cenusiu.

Aspectul ovarului este neted si regulat pana la pubertate. De la aceasta epoca capata un aspect neregulat, suprafata sa fiind presarata cu numeroase depresiuni, cicatrici, unele lineare altele neregulate. Cicatricile rezulta din involutia corpilor galbeni.

Consistenta ovarului la femeia adulta este elastica, dar ferma astfel ca el este palpabil la examenul ginecologic. Dupa menopauza capata o consistenta dura, fibroasa.

Numarul ovarelor. In mod normal sunt doua. Pot exista ovare supranumerate, dupa cum poate lipsi un ovar.

Dimensiunile ovarului cresc cu varsta pana la maturitate. La femeia adulta, are aproximativ urmatoarele dimensiuni: 4 cm lungime, 3 cm latime, 1 cm grosime. Dupa menopauza el se atrofiaza progresiv.

Greutatea ovarului la femeia adulta este de aproximativ 6-8g.

In perioada preovulatorie, ovarul care va elimina ovulul isi mareste volumul, devenind de doua sau chiar de trei ori mai mare ca inainte.

Situatie. Ovarul se gaseste in cavumul retrouterin, adica in compartimentul cavitatii pelviene aflat inapoia ligamentelor largi. El este alipit de peretele lateral al axcavatiei, sub bifurcatia arterei iliace comune.

Mijloacele de fixare. Ovarul e suspendat de ligamentul larg. El e fixat - relativ - prin pediculul sau vasculo-nervos si prin patru ligamente: 1.ligamentul suspensor; 2.ligamentul propriu al ovarului; 3.ligamentul tuboovarian si 4.mezovarianul.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrare de diploma ingrijirile date pacientilor cu diagnosticul sarcina ectopica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
118 pagini
Imagini extrase:
118 imagini
Nr cuvinte:
21 463 cuvinte
Nr caractere:
124 432 caractere
Marime:
110.76KB (arhivat)
Publicat de:
Matei Moldoveanu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
artere, Ligamentul, Estrogenii, Progesteronul, vagina, GENITALE FEMININE, Ovarele, Tubele uterine
Predat:
Facultatea de Moase si Asistenta Medicala , Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti
Specializare:
Asistenta generala/moase
Materie:
Medicină
Sus!