Litiaza Renală

Previzualizare licența:

Extras din licența:

CAPITOLUL I

1.Definitia bolii

Litiaza renala este o afectiune caracterizata prin formarea de calculi in interiorul cavitatilor pielocaliceale si in caile urinare, in urma precipitarilor substantelor care, in mod normal, se gaseau dizolvate in urina.

Litiaza renala reprezinta, o afectiune frecventa care se poate intalni la orice varsta, chiar in prima copilarie. Este mai frecventa la barbati decat la femei.

2. Notiuni de anatomie si fiziologie

Organele aparatului urinar se dezvolta din mezodermul intermediar si endodermul sinusului urogenital.

Rinichiul este un organ pereche situat in partea superioara a spatiului introperitoneal al cavitatii abdominale, lateral de coloana vertebrala in regiunea lombara.

Forma rinichiului poate fi comparata cu cea a unei boabe de fasole. La fat, si la copil, pana la 3-4 ani, rinichiul are aspect lobat. El prezinta o fata anterioara convexa, orientata antero-lateral, o fata posterioara plana, care priveste postero-medial, o margine laterala convexa, o margine mediala concava, o extremitate superioara si alta inferioara.

Marginea laterala este convexa si intretaiata de santul longitudinal. Marginea mediala este concava si prezinta spre partea superioara, hilul renal.Hilul se continua in interiorul rinichiului cu o cavitate numita sinusul renal.

In interiorul sinusului se vad 8-10 ridicaturi conice numite papile renale.

Dimensiunile rinichiului variaza in functie de varsta. La adult el are greutatea de 130-140 g. Rinichiul nou-nascutului, raportat la greutatea corporala, este mai greu decat al adultului, greutatea lui fiind de 10-12 g.

Lungimea la adult este de 10-12 cm, latimea de 5-6 cm, grosimea de 2,5-3 cm.

Structura rinichiului

Rinichiul este invelit la suprafata de o capsula fibroasa formata din fibre colagene si elastice. Pe sectiunea realizata in lungul margini laterale, se observa la periferie o zona bruna numita corticala renala, iar in centru spre sinusul renal o zona de culoarea rosie-galbuie, numita medulara renala.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Litiaza Renala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
103 pagini
Imagini extrase:
103 imagini
Nr cuvinte:
13 691 cuvinte
Nr caractere:
76 187 caractere
Marime:
315.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, rinichi, licenta
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!