Îngrijirea bolnavului cu angină pectorală

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Angina pectorala este o forma clinica a cardiopatiei ischemice, caracterizata prin crize dureroase, paroxistice cu sediul retrosternal, care apar la efort sau emotii, dureaza cateva minute si dispar la incetarea cauzelor sau la administrarea unor compusi nitrici ( Nitroglicerina, Nitrit de amil).

Etiopatogenia anginei pectorale

Cauza principala in 90-95% din cazuri este ateroscleroza coronariana. Exista cateva elemente care fac ca ateroscleroza coronariana sa se deosebeasca de ateroscleroza din alte artere:

1. Placile aterosclerotice din peretii arterelor coronare sunt mult stratificate si duc la stenozari sangvine ale lumenului arterial.

2. Leziunile aterosclerotice din peretii arterelor coronare au la un moment dat o tendinta deosebita de a determina o tromboza intracoronariana (formarea de cheaguri in lumenul arterelor coronare) care se produce in zona stenozelor la nivelul placilor ateromotoase ulcerate sau pe locul unei hemoragii intramurale (in peretii arterei) deschisa in lumenul arterial. Consecinta trombozei este instalarea ocluzei coronariene.

3. Leziunile aterosclerotice coronariene se localizeaza in anumite zone cu predilectie. Ateroscleroza afecteaza numai trunchiurile si ramurile mai mari ale arterelor coronare situate subepicardic si nu ramurile mici situate in interiorul miocardului.

Ateroscleroza coronariana este un proces degenerativ al tunicii interne a arterelor coronariane, "boala inimii coronariene". O.M.S. a propus urmatoarea evolutie a leziunilor aterosclerotice :

- strie lipidica;

- placa fibroasa;

- placa de aterom.

Prin cardiopatie ischemica se intelege o imbolnavire a muschiului cardiac, determinata de un dezechilibru intre fluxul sangvin coronarian (debit coronarian) si necesitatile nutritive ale miocardului, in special in ceea ce priveste aprovizionarea cu oxigen de catre sangele ce iriga muschiul cardiac.

Aceasta tulburare a circulatiei coronariene cu consecinte si asupra miocardului este determinate de modificari ale peretilor si lumenului arterelor coronare induse in majoritatea cazurilor de ateroscleroza.

Cardiopatia ischemica, este o boala care afecteaza in primul rang arterele coronare si este o ischemie miocardica de origine aterosclerotica.

O.M.S. clasifica cardiopatia ischemica astfel :

1. Forma dureroasa:

- angina pectorala de efort;

- sindrom intermediar;

- infarct miocardic.

2. Forma nedureroasa:

- asimptomatica clinic;

- sunt semene E.K.G

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingrijirea Bolnavului cu Angina Pectorala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
10 713 cuvinte
Nr caractere:
64 940 caractere
Marime:
62.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
ingrijire, bolnav
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Simionov Adriana
Sus!