Forme clinice de evoluție a apendicitei

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 DEFINITIE
2 ETIOPATOGENIE
3 ANATOMIE PATOLOGICA
4 SIMPTOMATOLOGIE
5 FORME CLINICE
5.1 FORME CLINICE DUPA EVOLUTIE
5.2 FORME CLINICE DUPA SEDIU
5.3 FORME CLINICE DUPA VARSTA
6 DIAGNOSTIC DIFERENTIAL
7 TRATAMENTUL
8 ANESTEZIA
9 STUDIU DE CAZ
9.1 CAZUL NR. 1
9.2 CAZUL NR. 2
9.3 CAZUL NR. 3
10 FISE TEHNICE
11 BIBLOIOGRAFIE

Extras din licența:

Apendicita acuta este o afectiune chirurgicala caracterizata prin inflamatia apendicelui ilio-cecal. Ea reprezinta una din cele mai frecvente cauze de suferinta abdominala, poate avea o evoltie acuta sau cronica.

Apendicele este un tub cilindric, lung pana la 9 cm, ce se aseaza din fundul sau de pe fata mediana a colonului. Baza sa se afla la locul de confluenta a celor trei temii musculare de pe cec si la 2 cm de valvula ileo-cecala; are o forma sinuoasa de cele mai multe ori cu o portiune scurta, vodiculara, fizata de cec si o portiune lunga, flotanta, care este mobila. De la locul de implantare in cec a apendicelui poenesc cele trei temi musculare (anterioara libera poterolaterala si poeteromediana aderente). Este situat in fosa iliaca dreapta, dar in legatura cu anomaliile de dezvoltare embriologica a cecului mai poate fi gasit in: - pozitie inalta cec orizontal in pozitie sublupatica, apendicele venind in raport cu vezica biliara; Orificiul apendicular este situat la 1, 5-2 cm sub valvula ileocecala. Forma este infundibulara sau circulara. Mucoasa descrie la locul de implantare o cuta proeminenta: valvula lui Gerlach.

tunica musculara alcatuita din perineul cecoapendicular; tunica musculara alcatuita din fibre longitudinale; stratul submucos; tunica mucoasa ceprezinta un numar mare de foliculi limfatici, fapt pentru care acesta a fost denumit tousila abdominala.

Etiopatologie Apendicita acuta poate surveni la oeice varsta, insa fresventa cea mai mare este intre 10-30 ani, motiv pentru care a fost denumia si boala tineretii. In aparitia apendicitei acute elementul patogenic determinat este cel infectios care gaseste conditii favorizante prin: - situatia anatomica a apendicelui care constituie un fund de sac cu continut bacterain, ce se poate exacurba prin transformarea intr-o cavitate inchisa prin obstructie (copoliti, corpuri strine in special, samburi mici de fructe); constipatie cronica; parazitare (oxiuri, ascarizi, tenie); infectii generale (gripa, angine pneumococice); Agentul infectios nu este un germen specific, cel mai frecvent se gaseste colibacilul singur sau in asociere cu alti germeni-streptococ, pneumococ sau anaerobi (cacilul funduliformis). Patrunderea microbilor se poate face local prin efractia micoasei apendiculare sau pe cale hematogena in cazul unor boli infectioase.

III. Anatomia patologica Aspectul anatomico-patologic al apendicitei acute este variat si depinde pe de o parte de circulatia microbilor, iar pe de alta parte de reactivitatea organismului, astfel putem avea: a) Apendicita acuta catarala in care apendicele este congestionat, hiperemiat cu desen vascular accentuat, mezoul evidentiat si mucoaa ingrosta cu pete echimotice.

b) Apendicita acuta flegmonoasa in care apendicele este marit de volum, cu aspect de limba de clopot, cu luciul seroasei disparut, cu false membrane, mezoapendicele este infiltrat, friabil, cu adenopatie, iar in lumenul apendicelui gasim puroi si microabcese perietale; in ...

Bibliografie:

CORNELIU BOMNDEL - "MANUAL DE MEDICINA INTERNA PENTRU CADRE MEDII"

AL. PRICIU - "CHIRURGIE"

LEONARD DONMISORU - "COMPENDIU DE MEDICINA INTERNA"

LUCRETIA TITIRCA - "TEHNICI DE EVALUARE SI INGRIJIRE ACORDATE DE ASISTENTII MEDICALI"

LUCRETIA TITIRCA - "GHID DE NURSING"

LUCRETIA TTIRCA - "EXPLORARI FUNCTIONALE SI INGRIJIRI ACORDATE BOLNAVULUI"

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Forme clinice de evolutie a apendicitei
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
77 pagini
Imagini extrase:
112 imagini
Nr cuvinte:
18 595 cuvinte
Nr caractere:
99 890 caractere
Marime:
82.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Medicină
Sus!