Evoluția și tratamentul cazurilor de rujeolă

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 PARTEA TEORETICA
1.1 DEFINITIE
1.2 ETIOLOGIE
1.3 PATOGENIA SI ANATOMIA PATOLOGICA A BOLII
1.4 TABLOUL CLINIC
1.5 DIAGNOSTICUL POZITIV SI CEL DIFERENTIAL
1.6 FORME CLINICE
1.7 EVOLUTIE SI PROGNOSTIC
1.8 TRATAMENT
1.9 EPIDEMIOLOGIA BOLII
1.10 PROFILAXIE SI COMBATERE
2 PARTEA PRACTICA
2.1 FRECVENTA SEMNULUI KOPLIK
2.2 DISTRIBUTIA PE LUNI A CAZURILOR DE RUJEOLA
2.3 DISTRIBUTIA PE MEDII A CAZURILOR DE RUJEOLA
2.4 DISTRIBUTIA PE SEXE A CAZURILOR DE RUJEOLA
2.5 PREZENTA SEMNULUI KOPLIK
3 CONCLUZII
4 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Rujeola este o boala acuta infectioasa si extrem de contagioasa, uneori severa, provocata de virusul rujeolic, caracterizata clinic prin manifestari catarale respiratorii, un enantem bucal particular, urmate de o eruptie caracteristica si insotita de variate complicatii bacteriene.

Rujeola este o boala extrem de raspandita (peste 90% dintr-o populatie nevaccinata face boala pana la varsta adulta). In tarile in curs de dezvoltare (nivel de viata scazut si igiena deficitara), rujeola se insoteste de o mortalitate ridicata (12% sau si mai mult); in celelalte tari, acest risc este mult mai redus (mortalitate 0, 02- 0, 1%). Complicatiile pulmonare si nervoase contribuie la gravitatea bolii prin mortalitate si sechele. Se apreciaza ca peste 1. 500. 000 de copii mor anual pe glob din cauza rujeolei.

Considerand marea morbiditate a rujeolei, complicatiile si mortalitatea, rujeola se numara, in cadrul bolilor infectioase, printre problemele mari de sanatate publica. Prin generalizarea vaccinarii antirujeolice, se spera sa se obtina eradicarea bolii, in ultimii ani.

Este o boala foarte contagioasa, produsa de un virus si caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si o eruptie caracteristica. Sub varsta de 2 ani, boala este urmata adesea de complicatii pulmonare grave.

Rujeola se transmite numai direct, de la un alt copil bolnav, care este contagios timp de 4-5 zile inainte de aparitia eruptiei si pe toata durata eruptiei.

Boala se transmite prin aer, prin picaturile de saliva, secretiile nazo-faringiene, pe care copilul le proiecteaza in jurul sau in timpul vorbirii, tusei, stranutului. Copiii intre 1 si 10 ani sunt deosebit de receptivi. In colectivitatile de copii (crese, gradinite, scoli) boala cuprinde aproape pe toti copiii care nu au suferit in trecut de rujeola sau nu au fost vaccinati. Dupa varsta de 3 luni cand dispar anticorpii transmisi de mama (daca ea a avut boala) copiii pot face pojar la orice varsta. Este de dorit ca un copil sa nu faca pojarul sub varsta de 3 ani, caci pana la aceasta varsta complicatiile sunt frecvente si grave.

este fixa, de 10-12 zile.

La bolnavii care au primit gamma globulina, incubatia se poate prelungi pana la 28 de zile.

Incubatia Este fixa, de 10-12 zile.

La bolnavii care au primit gamma globulina, incubatia se poate prelungi pana la 28 de zile.

Invazia Dureaza 3-4 zile, pana cand apare eruptia. Febra creste treptat, ajungand la 39-40 C Apare catarul oculo-nazal: copilul stranuta, tuseste; din nas se scurge o secretie apoasa, abundenta; conjunctivele se inrosesc; pleoapele sunt usor umflate, pe jumatate inchise; ochii lacrimeaza; lumina il supara. Vocea poate deveni ragusita.

Copilul pare racit si boala poate fi luata drept gripa, guturai sau rino-faringita. In faza de invazie, pe mucoasa obrajilor, in dreptul maselelor, apar cateva pete rosii centrate de mici ridicaturi albe (aspect de boabe de gris), presarate pe mucoasa. Fundul gatului este rosu-aprins, iar pe valul palatului se constata ...

Bibliografie:

MARIN GH. VOICULESCU - "BOLI INFECTIOASE" - EDITURA MEDICALA, BUCURESTI, 1990

CONSTANTIN BOCARNEA - "BOLI INFECTIOASE SI EPIDEMIOLOGIE" - EDITURA INFO - TEAM, BUCURESTI, 1995

ELVIRA CIUFECU - "VIRUSUL RUJEOLOS" - EDITURA ACADEMIEI R. S. R, BUCURESTI, 1983

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia si tratamentul cazurilor de rujeola
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2005
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
10 102 cuvinte
Nr caractere:
55 256 caractere
Marime:
49.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Medicină
Sus!