Considerații clinice asupra ulcerului gastro-duodenal

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 MOTIVATIA LUCRARII
2 NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE
3 NOTIUNI INTRODUCTIVE DESPRE BOALA
3.1 DEFINITIE
3.2 ETIOPATOLOGIE
3.3 SIMPTOMATOLOGIE
3.4 EVOLUTIE
3.5 COMPLICATII
3.6 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE
3.7 TRATAMENT MEDICAL
3.8 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE CHIRURGICAL
3.9 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE
4 PLANUL DE INGRIJIRE PRE SI POSTOPERATORIU AL PACIENTILOR SUPRAVEGHEATI
4.1 CULEGEREA INFORMATIILOR
4.2 ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR
4.3 PLANIFICAREA INGRIJIRILOR
5 EVALUARE FINALA
6 ANEXE
7 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN ACORDAREA INGRIJIRILOR PRE SI POSTOPERATORII BOLNAVILOR CU ULCER GASTRO-DUODENAL Cu toate minunatele progrese in toate domeniile, care au realizat o intelegere mai profunda a mecanismelor patogenice ca si o gama larga de modalitati terapeutice active si eficiente in vindecarea ulcerelor gastro-duodenale, aceasta boala ramane o problema medicala, sociala, economica si de sanatate publica in toate tarile din lume. Suferintele tardive care succed uneori chirurgiei gastrice sau duodenale sunt cel putin in egala masura urmarea stabilirii tardive ale unor indicatii operatorii, a efectuarii nejustificat de prelungite a unor tratamente medicale conservatoare si aplicarea actiunii chirurgicale in stadii avansate de imbatranire sau constituirea complicatiilor grave ale bolii.

Trebuie sa ne dam seama de raspunderea pe care o avem nu numai fata de bolnavul de sub ingrijirea noastra directa ci fata de societatea in mijlocul careia traieste.

Sa nu uitam ca omul operat de ulcer va trebui poate sa renunte la activitatea sa zilnica, sa-si schimbe obiceiurile de viata sau chiar locul de munca, deci sa tratam pacientul asa cum ne-ar place sa fim tratati daca am fi in locul lui.

STOMACUL Stomacul este un organ dilatant al tubului digestiv situat intre esofag si duoden asezat in loja gastrica ce comunica larg cu loja hepatica si splenica.

Forma si dimensiunile. Stomacul prezinta mucoase variatii individuale. Examinat pe viu are in general forma literei J cu o portiune verticala si una orizontala.

Portiunea verticala este cea mai voluminoasa, saculara si cuprinde ~ 2/3 din stomac.

Este subdivizata in: Portiunea cardiaca corespunde orificiului cardiac si continua esofagul Fornixul (fundul stomacului / camera cu aer) este portiunea superioara dilatata a stomacului Corpul stomacului; Portiunea orizontala este mai ingusta, tubulara si cuprinde 1/3 din stomac.

Este alcatuita din doua segmente: Antrul piloric (vestibulul piloric) situat la dreapta corpului stomacului, este usor dilatat. Poate fi separat prin unde peristaltice de restul stomacului.

Canalul piloric este un segment cilindric ingust si scurt ~3-5 cm Pilorul este portiunea terminala stramta a stomacului exfinctorul piloric ce se continua cu duodenul.

Sub raport anatomo-functional portiunea verticala este segmentul unde se produc preponderent fenomene fizico-chimice gastrice si este numita portiune digestiva, iar partea orizontala are mai ales functie mecanica, evacuatorie si de aceea se mai numeste si portiune egextorie.

Stomacul prezinta 2 fete (anterioara si posterioara) care sunt despartite prin cele 2 curburi. Curbura mica orientata spre dreapta si in sus, pe ea inserandu-se omnetul mic in dedublarea caruia se gasesc vasele gastrice (stanga si dreapta). Tot aici nervii abordeaza stomacul si se gasesc importante noduri limfatice, ceea ce face ca aceasta regiune sa fie un veritabil hil al organului. Curbura mare puternic convexa, se arcuieste spre stanga si in jos. ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consideratii clinice asupra ulcerului gastro - duodenal
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2002
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
97 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
26 700 cuvinte
Nr caractere:
145 818 caractere
Marime:
553.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Buzau
Specializare:
-
Materie:
Medicină
Sus!