Bolnavul cu peritonită acută. Rolul asistenței medicale în îngrijirea lui

Cuprins licența:

1 PERITONITA ACUTA
1.1 INTRODUCERE
1.2 DEFINITIE
1.3 CLASIFICARE
1.4 ETIOLOGIE
1.5 SIMPTOMATOLOGIE
1.6 EXAMEN CLINIC SI PARACLINIC
1.7 DIAGNOSTIC
1.8 TRATAMENT
2 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN INGRIJIREA BOLNAVILOR CU PERITONITA ACUTA
3 CAZURI CLINICE
4 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Peritoneul este o seroasa foarte intinsa, in raporturi cu toate organele abdominale, cu o vasta retea de vase sanguine, limfatice si seruri, careia i se confera roluri fiziologice si fiziopatologice foarte importante.

Peritoneul intervine in procesele de aparare ale organismului, reactioneaza printr-o exsudatie abundenta, producere de fibra si anticorpi care tind sa limiteze infectiile.

Datorita pozitiei sale in plexurile nervoase, peritoneul constituie o suprafata interoceptiva, la cei mai variati excitanti, ceea ce explica tulburarile reflexe locale la distanta si generale, care apar in imbolnavirile acestei seroase.

Prin peritonita se intelege inflamatia peritoneului urmata de dezvoltarea unui sindrom patologic care impune un tratament adecvat cauzei ce a produs peritonita.

CLASIFICARE Dupa faza evolutiva deosebim doua feluri de peritonita: peritonita acuta peritonita cronica Dupa localizare: peritonite apendiculare peritonite biliare peritonite urinare peritonite enterale (intestinale), etc.

Dupa modul de a se produce: peritonita localizata (circumscrisa) peritonita generalizata Deosebim doua feluri de peritonita acuta: peritonita acuta localizata peritonita acuta generalizata Peritonita acuta localizata este acea forma in care mijloacele de aparare existente in cavitatea abdominala reusesc sa localizeze procesul infectios in regiunea in care el a aparut.

De exemplu: peritonita localizata de origine apendiculara (cunoscuta si sub numele de plastron) sau bloc apendicular, peritonita localizata de origine colecistica (plastrom colecistic), peritonita localizata din regiunea pelvina (pelviperitonita). Peritonita acuta difuza (generalizata) este acea forma prin care se intelege un sindrom infectios complex, abdominal, determinat de patrunderea in cavitatea peritoniala a unor germeni patogeni cu virulenta foarte crescuta.

ETIOLOGIE Patrunderea germenilor patogeni in cavitatea abdominala se poate face pe mai multe cai: Prin perforarea unui organ cavitar datorita unui proces patologic al acestuia (eventualitatea cea mai frecventa) Apare in: ulcerul gastric sau duodenal perforat apendicita acuta gangrenoasa perforata colecistita acuta perforata ulceratii si perforatii intestinale de diferite cauze gangrenarea unei anse intestinale infarctizate sau ocluzionale, etc.

Prin perforarea unui organ cavitar, datorita unui traumatism care nu a deschis peretele abdominal (stomac, intestin, etc.

). Acest tip de leziune este cunoscut sub denumirea de traumatism abdominal inchis.

Prin infectarea peritoneului datorita unui agent vulnerabil (arme albe, glonte, schije, etc.

) care deschide peretele abdomenului, lasand ca peritoneul sa fie expus unei infectii cu germeni din afara.

In cazul cand agentul vulnerant a perforat un organ cavitar, peritonita se produce si prin revarsarea continutului septic pe care il contine organul respectiv in cavitatea peritoneala.

Acest tip de leziune se numeste traumatism abdominal deschis.

Prin disiminarea germenilor patogeni ...

Bibliografie:

CORNELIU BORUNDEL - "MANUAL DE MEDICINA INTERNA PENTRU CADRE MEDII" - BUCURESTI, 1994

D. VASILE, M. GRIGORIU - "CHIRURGIE" - BUCURESTI, 1995

MIHAI MIHAILESCU - "CHIRURGIE - PENTRU CADRELE MEDII" - BUCURESTI, 1979

GEORGETA BALTA - "TEHNICA INGRIJIRII BOLNAVULUI" - BUCURESTI, 1983

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bolnavul cu peritonita acuta. Rolul asistentei medicale in ingrijirea lui
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2000
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
38 pagini
Nr cuvinte:
10 953 cuvinte
Nr caractere:
61 145 caractere
Marime:
55.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Medicină
Sus!