Aspecte privind managementul pacientului valvular aortic

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Introducere
Motivarea alegerii temei
PARTEA I - Stadiul actual al cunoasterii
Capitolul I
Aparatul cardiovascular
1.1Inima
1.2Cavitatile Inimii
1.3Valvele cardiace
1.4Valvulopatiile cardiace
Capitolul II
Stenoza aortica
2.1 Definitie
2.2 Etiologie
2.3 Implicarea asistentei medicale in stabilirea diagnosticului pozitiv
2.4 Managementul pacientului cu stenoza aortica
2.5 Diagnosticul diferential
2.6 Evolutie si complicatii
2.7 Tratament
Capitolul III
Regurgitarea aortica
3.1 Definitie
3.2 Etiologie
3.3 Implicarea asistentei medicale in stabilirea diagnosticului pozitiv
3.4 Managementul pacientului cu regurgitare aortica
3.5 Diagnosticul diferential
3.6 Evolutie si complicatii
3.7 Tratament
Capitolul IV
Managementul pacientului protezat aortic
4.1 Monitorizarea posoperatorie a pacientilor protezati aortic
4.2 Terapia antitrombotica
PARTEA A II - Contributii proprii
Capitolul V
Nevoile fundamentale ale omului sanatos si bolnav dupa Virginia Henderson
Capitolul VI
Planuri de ingrijire ale pacientilor valvulari aortici
6.1 Cazul I
6.2 Cazul II
6.3 Cazul III
Concluzii si recomandari
Bibliografie

Extras din licența:

Dorinta de a cunoaste mai multe lucruri despre boala pentru a putea acorda primul ajutor in folosul celui de langa mine m-a determinat sa aleg aceasta tema a lucrarii de diploma.

In conditii normale de adaptare, intre organism si mediu se stabileste o stare de echilibru biologic care se poate aprecia subiectiv si obiectiv prin starea de sanatate.

Unii factori de mediu pot perturba aceasta stare de echilibru, ajungandu-se astfel la starea de boala.

O anumita boala pe care, prin felul ei de manifestare o putem identifica, are o anumita cauza. Trebuie sa retinem totusi ca aceeasi boala se manifesta in mod diferit de la un organism la altul, deoarece fiecare organism reactioneaza intr-un mod particular, propriu, numai lui, la aceeasi cauza de boala. Deci, identificand o boala la un organism uman, vom trata nu boala, ci bolnavul cu particularitatile sale.

Intelegerea acestei notiuni are o mare insemnatate practica, deoarece, de ea depinde succesul tratamentelor.

Lucrarea de fata se concentreaza asupra valvulopatiilor la adulti si adolescenti, si asupra managementului acestora. Valvulopatiile sunt frecvente si deseori necesita corectie dar s-au facut progrese substantiale in intelegerea fiziopatologiei lor.

In ultimii ani profilul pacientilor s-a schimbat scazand incidenta reumatismului articular acut datorita profilaxiei infectiei streptococice explica scaderea incidentei valvulopatiilor reumatismale, in timp ce cresterea sperantei de viata este responsabila macar partial pentru cresterea incidentei valvulopatiilor degenerative in tarile industrializate. Incidenta endocarditei ramane stabila iar alte cauze de valvulopatii sunt rare.

Din cauza predominantei valvulopatiilor degenerative cele mai frecvente afectari valvulare sunt stenoza aortica si insuficienta mitrala, in timp ce insuficienta aortica si stenoza mitrala sunt mai putin frecvente. Varsta inaintata este asociata cu o frecventa crescuta a comorbiditatilor care contribuie la cresterea riscului operator si complica luarea unei decizii privind corectia valvulopatiei.

Un alt aspect important al valvulopatiilor actuale este proportia crescanda a pacientilor operati care ridica noi probleme. Dimpotriva, valvulopatiile reumatismale raman inca o problema majora de sanatate publica in tarile in curs de dezvoltare, unde sunt afectai in special adultii tineri. Oricum, valvulopatiile reumatismale sunt in continuare prezente si in tarile industrializate din cauza imigratiei si sechelelor reumatismului articular acut la pacientii varstnici.

Metoda principala de diagnostic in prezent este ecocardiografia, care a devenit standardul evaluarii structurale si functionale a valvei.

Metodele de tratament au evoluat nu numai prin progresul continuu in tehnologia protezelor valvulare ci si prin reorientarea spre unele interventii chirurgicale conservative si prin introducerea unor tehnici interventionale percutane

Diagnosticul si evaluarea severitatii valvulopatiei trebuie sa se bazeze pe integrarea datelor clinice si a rezultatelor investigatiilor. Scopul analizarii istoricului bolii este stabilirea simptomelor actuale si din trecut, ca si stabilirea comorbiditatilor. Intrebarile privind stilul de viata sunt importante pentru detectarea modificarii progresive a activitatii zilnice, pentru a elimina subiectivitatea privind simptomele, in special la varstnici. Anamneza pacientului este deasemenea importanta pentru stabilirea calitatii urmaririi pacientului, a eficientei profilaxiei endocarditei infectioase sau e profilaxiei reumatismului articular acut, daca este cazul. La pacientii cu tratament anticoagulant cronic este importanta evaluarea stabilitatii anticoagularii si a eventualelor accidente trombembolice sau hemoragice.

Examenul clinic are un rol major in detectarea valvulopatieila pacienti asimptomatici. Este prima etapa in diagnosticul valvulopatiei si in stabilirea severitatii acesteia. La pacientii protezati valvular este importanta detectarea oricarei modificari a zgomotelor protezei sau a suflurilor. Electrocardiograma si examenul radiologic toracic sunt examinari uzuale in valvulopatii. In afara cardiomegaliei, in interpretarea dispneei sau semnelor clinice de insuficienta cardiaca este importanta si evaluarea circulatiei pulmonare.

Bibliografie:

- Maria Dorobantu, "Compendiu de boli cardiovasculare", Ed. Universitara Carol Davila, Bucuresti, 2004;

- Oxford, Dictionar de medicina, editia a 6-a

- Papilian, V., "Anatomia omului" vol. 1; ed. a VIa, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,1982

- Radu I. Brucin, ,,Anatomia Omului", Carte de Lucrari Practice, 2008

- Ghid ESC "Ghid pentru evaluarea si tratamentul valvulopatiilor", 2007

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte privind managementul pacientului valvular aortic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
67 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
11 338 cuvinte
Nr caractere:
69 680 caractere
Marime:
318.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
pacient, afectiuni, tratare
Predat:
la facultate , Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara
Specializare:
Asistenţă Medicală Generală
Materie:
Medicină
Profesorului:
Şef de Lucrări Dr. Velimirovici Dana
Sus!