Analiza aparatului excretor și a excreției

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 APARATUL EXCRETOR SI EXCRETIA
1.1 CONFIGURATIA EXTERNA
1.2 STRUCTURA INTERNA A RINICHIULUI
1.3 VASCULARIZATIA SI INERVATIA RINICHIULUI
1.3.1 APORTUL SANGUIN AL RINICHIULUI DREPT
1.4 CAILE URINALE
1.5 VEZICA URINARA
1.6 URETRA
1.6.1 NOTIUNI DE FIZIOLOGIE A APARATULUI EXCRETOR
1.7 FORMAREA URINEI
2 LITIAZA RENALA
2.1 STRUCTURA SI CLASIFICAREA CALCULILOR
2.1.1 ETIOLOGIE SI PATOLOGIE
2.2 MECANISMUL DE PRODUCERE A CALCULILOR (LITOGENEZA)
2.2.1 MODIFICARILE PRODUSE DE LITIAZA LA NIVELUL RINICHIULUI
2.3 ASPECTE CLINICE - SIMPTOMATOLOGIE
2.4 DIAGNOSTIC POZITIV
2.5 EVOLUTIE. COMPLICATII. PROGNOSTIC
2.5.1 DIAGNOSTIC DIFERENTIAL
3 TRATAMENTUL
4 PREZENTAREA CAZURILOR
5 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

RINICHII organe pereche de forma unor boabe de fasole, au rol esential in functia de excretie. Sunt organe retroperitoneale, asezate de o parte si de alta a coloanei vertebrale, a nivelul ultimelor vertebre toracale (T11, T12) si a primelor vertebre lombare (L1, L2, L3) in niste spatii numite lojiile renale.

Fiecare loja este delimitata de o formatiune conjuctivofibroasa numita fascia renala care este alcatuita din doua foite: fascia prerenala (Told) asezata inaintea rinichiului si vine in raport cu peritoneul parietal posterior; fascia retrorenela (Zuckerkandll) asezata inapoia rinichiului si vine in raport cu peretele abdomenului.

Cele doua foite se unesc la nivelul marginilor si hilului rinichilor, alcatuind fascia renala care se prinde formatiunile fibroase din jur. Intre fascii si rinichi se gaseste un strat de grasime care poarta numele de grasime perirenala.

Rinichiul este fixat in loja renala prin fascia renala, vasele renale, peritoneul parietal posterior, la care se mai adauga si presiunea abdominala.

2 fete - fata anterioara; - fata posterioara; - 2 margini - o margine laterala convaxa; - o margine mediala concava; - 2 extremitati - o extremitate superioara numita polul superior; - o extremitate inferioara numita polul inferior.

Fata anterioara a rinichiului drept, vine in raport cu lobul drept al ficatului si cu unghiul colic drept, iar fata anterioara a rinichiului stang vine in raport cu pancreasul, splina, stomacul prin bursa omentala. Prin fetele posterioare rinichii vin in raport cu diafragmul, cu coasta a 12-a, muschiul psoas, muschiul patrat lombar si o parte din nervii plexului lombar.

Pe marginea mediala se afla hilul renal, o despicatura alungita in axul rinichiului in care se gasesc elementele pediculului renal (vase, nervi, cai urinare). Hilul se prelungeste in interiorul rinichiului printr-o scobitura numita sinusul renal, in care se gasesc: tesut conjunctiv gras, ramificatiile si portiunile initiale ale cailor urinale.

Structura interna a rinichiului In structura interna a rinichiului se delimiteaza: capsula renala formatiune conjunctiva care inveleste rinichiul si este usor detasabila; parenchimul renal sau substanta proprie constituie o parte esentiala a rinichiului.

El este alcatiut di doua zone: o zona periferica cu grosimea de 7-8 mm, numita substanta corticala si o zona centrala numita substanta medulara.

Aceste doua substante se intrepatrund, neexistand o delimitare neta intre ele.

Sectiune longitudinala prin rinichi La nivelul substantei medulare se observa un numar de 15-18 formatiuni, asemanatoare unor piramide, fapt pentru care au fost numite piramidele Malpighi, care prezinta striatii radiale determinate de tubii renali colectori si de vasele sanguine.

Aceste piramide Malpighi sunt separate prin cordoanele Bertin. Varful fiecarei piramide are o suprafata convexa, numita papila renala, pe suprafata careia predomina 15-20 orificii numite pori urinari, care reprezinta deschiderea tubilor colectori ...

Bibliografie:

AL. IANCULESCU, GHEORGHE MOGOS - "ANATOMIA SI FIZIOLOGIA OMULUI"

GHEORGHE MOGOS - "MICA ENCICLOPEDIE DE BOLI INTERNE" - EDITURA STINTIFICA SI ENCICLOPEDICA

LEONARD D. DOMNISORUL - "COMPENDIU DE MEDICINA INTERNA"

LUCRETIA TITIRCA - "BREVIAR"

LUCRETIA TITIRCA - "GHID DE NURSING" - EDITURA VIATA MEDICALA ROMANEASCA

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza aparatului excretor si a excretiei
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
10 689 cuvinte
Nr caractere:
62 630 caractere
Marime:
60.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Medicină
Sus!