Strategii de marketing pentru pătrunderea unei întreprinderi pe piața românească

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

LISTa FIGURI2
LISTa GRAFICE2
LISTa TABELE3
MOTIVAtIA ALEGERII TEMEI DE LICENta4
REZUMAT5
CAPITOLUL I. STRATEGIA DE MARKETING INTERNAtIONAL6
1.1. Definitii si intelesuri ale conceptului de strategie6
1.2. Corelatia dintre strategie si tactici8
1.3. Definirea si caracteristicile strategiei de Marketing International10
1.4. Factorii determinanti ai strategiei de Marketing International11
1.4.1. Factorii determinanti ai elaborarii strategiei de marketing international11
1.4.1.1. Factori externi11
1.4.1.2. Factori interni14
1.4.2. Factori determinanti ai utilizarii strategiei de marketing international15
1.5. Tipologia strategiilor de Marketing International15
CAPITOLUL II. PaTRUNDEREA PE PIAtA INTERNAtIONALa17
2.1. Internationalizarea si patrunderea pe piata internationala17
2.1.1. Internationalizarea17
2.1.2. Patrunderea pe piata internationala17
2.2. Tipologia strategiilor de patrundere pe piata internationala19
2.3. Patrunderea pe piata internationala prin export20
2.3.1. Exportul indirect21
2.3.2. Exportul direct22
2.3.3. Grupuri de marketing pentru export23
2.4. Strategii asociate de patrundere pe piata internationala24
2.4.1. Licentierea25
2.4.2. Franciza26
2.4.3. Contractul de management27
2.4.4. Subcontractarea28
2.4.5. Aliante strategice internationale29
2.4.6. Societati mixte30
2.4.7. Retele dinamice32
2.5. Patrunderea pe piata internationala prin investitii directe32
2.5.1. Achizitiile33
2.5.2. Fuziunile34
2.5.3. Investitiile pe loc gol34
CAPITOLUL III. STUDIU DE PIAta PRIVIND STRATEGIILE DE PaTRUNDERE A iNTREPRINDERILOR STRaINE PE PIAtA ROMaNEASCa36
4.1. Problema de cercetare36
4.1.1. Definirea problemei de cercetare36
4.1.2. Obiectivele cercetarii36
4.2. Metodologia cercetarii36
4.2.1. Design-ul cercetarii36
4.2.2. Esantionul si procedura de esantionare37
4.2.3. Instrumentul de cercetare38
4.2.5. Plan de actiune cu deadline-uri39
4.3. Prezentarea si analiza datelor cercetarii39
4.3.1. Analiza intrebarilor39
4.3.2. Interpretarea rezultatelor cercetarii52
CONCLUZII56
BIBLIOGRAFIE58

Extras din licența:

Teoretic, nu exista strategii bune de marketing. Strategiile bune sunt proaste. si strategiile proaste sunt bune. Totul depinde de cine le foloseste. (Al. Ries si Jack Trout)

Patrunderea pe o piata internationala presupune mult mai mult decat adoptarea unei simple strategii de marketing international. Pentru a putea patrunde cu succes pe o piata internationala este necesar ca specialistii in marketing sa aiba in vedere o serie de factori foarte importanti:

- utilizarea informatiilor cu privire la ocaziile pentru patrunderea profitabila pe piata;

- accesul pe pieta respectiva;

- accesul la resursele productive;

- depasirea barierelor de intrare pe piata.

Motivul pentru care mi-am ales aceasta tema de licenta il reprezinta dorinta de a cunoaste modul in care se poate implementa o strategie de patrundere pe o noua piata internationala, avantajale si dezavantajele fiecarei strategii de patrundere in parte, riscurile la care este supusa o intreprindere atunci cand doreste sa se afirme pe o noua piata internationala, factorii care influenteaza o strategie de marketing internationala.

Doresc sa cunosc toate aceste elemente intrucat ma intereseaza foarte mult acest domeniu, iar intr-un viitor apropiat mi-am propus si sper sa ma angajez intr-o companie internationala care activeaza pe mai multe piete internationale. Dupa ce voi imi voi aprofunda cunostintele cu privire la strategiile de marketing international, doresc sa infiintez o companie care sa activeze in domeniul alimentar si care sa fie prezenta pe mai multe piete internationale.

De ce in domeniul alimentar? Deoarece indiferent de situatie, oamenii vor fi nevoiti sa-si cumpere hrana pentru a putea supravietui, iar daca o companie care activeaza in sectorul alimentar produce mai multe tipuri de produse alimentare, atunci ea cu siguranta poate avea succes.-

REZUMAT

Prezenta lucrare de licenta, ,,Strategii de marketing pentru patrunderea unei intreprinderi straine pe piata romaneasca", incepe cu o prima parte introductiva unde are loc prezentarea unor definitii referitoare la conceptul de strategie in general.

Dupa prezentarea unui numar succint de concepte, se trece la definirea si prezentarea caracteristicilor specifice strategiilor de marketing international. Pentru a afla cum o intreprindere poate implementa si adopta cu succes o strategie de marketing international, are loc o analiza pe scurt a tuturor factorilor care determina acest tip de strategie. Implementerea si adoptarea unei strategii presupune si cunoasterea tipurilor de strategii existente. Astfel, aceasta prima parte introductiva se incheie cu tipologia strategiilor de marketing international.

A doua parte a acestei lucrari de licenta, se refera la patrunderea pe piata internationala. in aceasta parte se explica ceea ce presupune patrunderea pe o piata internationala. De asemenea este prezentata intr-un mod foarte succint tipologia strategiilor de patrundere pe o piata internationala impreuna cu avantajele si dezavantajele pe care acestea le aduc.

Pentru a putea afla care din strategiile de patrundere mentionate in partea a doua a prezentei lucrari sunt cel mai des folosit am realizat, in capitolul trei, un studiu de piata privind strategiile de patrundere utilizate de intreprinderile straine pentru a intra pe piata romaneasca. La acest studiu au participat un numar de 30 de intreprinderi straine care activeaza pe piata romaneasca in sectorul alimentar. Cercetarea realizata a fost una cantitativa de teren implementata in perioada 1 martie 2009 - 1 mai 2009, pe baza de chestionar.

in aceasta parte este prezentata problema de cercetare si obiectivele specifice acestei cercetari. De asemenea sunt specificate si cateva elemente referitoare la metodologia cercetarii. Dupa aplicarea chestionarului si culegerea datelor de la subiecti, a urmat analizarea datelor si interpretarea rezultatelor obtinute.

in incheierea acestei lucrari de licenta s-au putut desprinde o serie de concluzii, atat teoretice, cat si practice, referitoare la patrunderea unei intreprinderi pe o piata internationala, respectiv strategiile de marketing utilizate pentru patrunderea pe piata romaneasca de catre intreprinderile straine.-

CAPITOLUL I. STRATEGIA DE MARKETING INTERNAtIONAL

1.1. Definitii si intelesuri ale conceptului de strategie

Din punctul de vedere al specialistilor de marketing, intr-o economie globala, succesul unei afaceri poate fi garantat daca managerii intreprinderilor au o viziune integratoare de marketing si mai ales au o viziune orientata catre piata. Obtinerea unor pozitii avantajoase pe o piata globala se face doar prin aplicarea unor strategii de marketing concurentiale care presupun existenta unor competente in domeniul marketingului bazate pe orientare strategica.

Strategia poate fi definita ca ansamblul masurilor tehnice, economice, organizatorice si de decizii optime ce se iau intr-o perioada de timp in cadrul unei firme, in vederea realizarii de activitati eficiente si rentabile. Strategia de marketing se constituie in ansamblul structurat al activitatilor de marketing prin care o firma urmareste sa-si indeplineasca obiectivele specifice.

Conform definitiei prezentate in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, conceptul de strategie se refera la o ,,parte componenta a artei militare, care se ocupa cu problemele pregatirii, planificarii si ducerii razboiului si operatiilor militare" Dictionarul de neologisme ofera o definitie mai clara a conceptului de strategie, care permite o paralela intre domeniul militar si domeniul marketingului: ,,arta de a folosi cu dibacie toate mijloacele disponibile in vederea asigurarii succesului intr-o lupta".

Conform unuia dintre cei mai mari strategi militari, Clausewitz, strategia reprezinta mijloacele prin care se realizeaza politica: ,,Razboiul este de fapt, continuarea relatiilor politice prin alte mijloace". De aici rezulta faptul ca razboiul poate fi caracterizat prin doua trasaturi: strategie si tactica. Tacticile se refera la totalitatea mijloacelor si procedeelor necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite de o intreprindere, ele fiind subordonate strategiei. Conform spuselor lui Al Ries si Jack Trout ,,Strategia trebuie sa urmeze tactica. Adica, obtinerea de rezultate tactice este singurul scop al strategiei".

Bibliografie:

1.Adascalitei, V. (2005), Euromarketing, Editura URANUS, Bucuresti

2.Balaure, V. (coord.) (2002), Marketing, Editura ECONOMICa, Bucuresti

3.Bari, I. (2005), Globalizarea economiei, Editura ECONOMICa, Bucuresti

4.Bennett, R., Blythe, J. (1998), International marketing - Strategy planning, Market Entry & Implementation, Third Edition

5.Bradley, F. (2001), Marketing International, Editura TEORA, Bucuresti

6.Bruce, M., Moore, C., Birtwistle, G. (2004), International Retail Marketing, Elsevier Ltd.

7.Ciobanu, I., Ciulu, R. (2005), Strategiile competitive ale firmei, Editura POLIROM, Iasi

8.Cruceru, A. F. (2006), Marketing - Strategii concurentiale, Editura UNIVERSITARa, Bucuresti

9.Danciu, V. (2001), Marketing International - De la traditional la global, Editura ECONOMICa, Bucuresti

10.Danciu, V. (2004), Marketing Strategic Competitiv - O abordare internationala, Editura ECONOMICa, Bucuresti

11.Datculescu, P. (2006), Cercetarea de marketing, Editura BRANDBUILDERS GRUP, Bucuresti

12.Dictionar de neologisme, Editura ACADEMIEI, 1978

13.Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura ACADEMIEI, 1975

14.Juganaru, M. (1998), Teorie si practica in cercetarea de marketing, Editura EXPERT, Bucuresti

15.Kenneth, A. (1980), The Concept of Corporate Strategy, 2-nd edition, Dow-Jones Irwin

16.Maha, L. (2009), Suport de curs - Tehnici de comert exterior, Iasi

17.Marieke de Mooij (1998), Global Marketing And Advertising - Understanding Cultural Paradox, SAGE Publications

18.Mintzburg, H. (1994), The Fall and Rise of Strategic Planning, Harvard Business Review

19.Munteanu, C. (coord.) (2006), Marketing - principii, practici, orizonturi, Editura SEDCOM LIBRIS, Iasi

20.Nicolescu, O., Verboncu, I. (1995), Management, Editura ECONOMICa, Bucuresti

21.Niculescu, E. (coord.) (2000), Marketing modern, Editura POLIROM, Iasi

22.Pandelica, A. (2006), Companii Multinationale - Strategii de Marketing, Editura ECONOMICa, Bucuresti

23.Pop, N. A., Dumitru, I. (2001), Marketing International, Editura URANUS, Bucuresti

24.Popescu, A. C. (2002), Marketing, Editura ECONOMICa, Bucuresto

25.Prutianu, s., Munteanu, C., Caluschi, C. (1999), Inteligenta marketing-plus, Editura POLIROM, Bucuresti

26.Prutianu, s., Anastasiei, B., Jijie, T. (2001), Cercetarea de marketing: studiul pietei pur si simplu, Editura POLIROM, Iasi

27.Ries, Al., Trout, J. (1997), Marketingul ca razboi, Editura ANTET, Bucuresti

28.Sasu, C. (2005), Maketing international, Editura POLIROM, Iasi

29.Sasu, C. (2003), Initierea si dezvoltarea afacerilor - Editia a doua revizuita si adaugita, Editura POLIROM, Iasi

30.Savoiu, Ghe., Grigorescu, R., Mande S. (2004), Cercetari si modelari de marketing, Editura UNIVERSITARa, Bucuresti

31.Somesan, C. (2001), Marketing Global, Editura CASA CaRtII DE sTIINta, Cluj Napoca

32.Thomas, M., Martin, D. (1998), Manual de marketing, Editura CODECS, Bucuresti

33.Zait, A. (2004), Marketingul serviciilor, Editura SEDCOM LIBRIS, Iasi

34.http://www.marketingpower.com

35.http://www.listafirme.ro/firme_domenii.asp

36.http://www.articole-online.ro/pdf/article-16.pdf

37.http://fluca.uv.ro/analiza_mediului_global.html

38.http://www.ciprianman.net/cursuri/mkint/strategii_de_mk__int_.htm

39.http://www.uvvg.ro/studia/economice/index.php?categoryid=14&p2_articleid=172

40.http://www.scribd.com/doc/5454857/mkt-internat

41.http://www.niculadragossorin.files.wordpress.com/2009/01/marketing-international.doc

42.http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_2299/p_1/2.html

43.http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM/sica/9.htm

44.http://www.cse.uaic.ro/_Fisiere/Documentare/Suporturi%20de%20curs/Afaceri%20in%20mediul%20european.pdf

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii de marketing pentru patrunderea unei intreprinderi pe piata romaneasca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
17 348 cuvinte
Nr caractere:
98 591 caractere
Marime:
134.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
intreprindere, patrundere, piata, lansare
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!