Inchizitia sau Politica Prezentei

Previzualizare licenta:

Extras din licenta:

Inchizitia sau politica prezentei

Inchizitia a fost o instanta judecatoreasca instituita de biserica catolica, prin decretul papei Gregor IX in anul 1231, in scopul depistarii si reprimarii sangeroase a asa-zisilor eretici. Sarcina interogatoriilor, persecutiilor, torturilor si arderilor pe rug a fost preluata de catre ordinele calugaresti ale franciscanilor si dominicanilor. In fruntea Inchizitiei a stat un Mare Inchizitor. Inchizitia a constituit una dintre cele mai grave erori savarsite de Biserica Romano-Catolica, care a dus la crime pe scara de masa impotriva umanitatii.

Dupa ce Romano-Catolicismul si-a consolidat puterea in Evul Mediu, cetatenii cu vederi liberale, care nu se aliniau cu dorintele, nu intotdeauna biblice, ale Bisericii oficiale, au inceput sa fie priviti ca eretici, ca inamici ai societatii. La doi ani dupa masacrarea ereticilor albigenezi, Papa Grigore IX publica domeniul apostolic Excommunicamus (20 aprilie 1231) prin care anunta infiintarea unui tribunal supranational care sa judece cazurile de erezie. Intentia Papei Grigore IX stabilea ca obligatorie efectuarea unei anchete care sa confirme sau sa infirme temeinicia acuzatiei de erezie. Tribunalul a primit numele de inchizitie (lat. Inquisitio-cercetare, ancheta). Inchizitia a functionat mai mult in tarile din sudul si vestul Europei, in special in Spania si a inceput a judeca pe toti aceia care au incercat sa raspandeasca printre credinciosi invataturi asa zise-false in materie religioasa, in dauna credintei. Biserica a considerat firesc sa aiba si ea un for care sa ceara socoteala celor care se amestecau in probleme religioase fara a fi - dupa parerea ei - competenti; acesta a fost Inchizitia. Ea a jucat un rol deosebit mai ales in istoria Evului Mediu. Condamnarile care s-au facut se datoreaza principiilor considerate optime pentru a apara ordinea publica lezata prin invataturile asa-zise eretice.

,,Cand era semnalata prezenta ereziei intr-o regiune, se anunta o ancheta: ori se deplasa tribunalul la fata locului, ori erau convocati suspectii, in corpore, la centru. Cand era vorba de cazuri particulare, celui in cauza i se trimitea o citatie prin parohia teritoriala. Neprezentarea la locul stabilit in termen de 30 de zile atragea dupa sine excomunicarea, fapt care reducea sansele la proces. Adus in fata Tribunalului, suspectul era pus sa jure ca va spune adevarul,dupa care era interogat si un notar consemna intrebarile si raspunsurile. Mijloacele dure de constrangere fizica erau folosite in cazul in care cel anchetat refuza sa raspunda la intrebari. Asa-zisul eretic care isi retracta erorile primea o sanctiune ispasitoare, dupa gravitatea constatata arbitrar."1

Download licenta

Primești licenta în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
58 pagini
Imagini extrase:
58 imagini
Nr cuvinte:
16 929 cuvinte
Nr caractere:
91 426 caractere
Marime:
61.35 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licenta
Domeniu:
Istorie Universala
Tag-uri:
istorie, inchizitie
Data publicare:
24.03.2015
Structură de fișiere:
  • Inchizitia sau Politica Prezentei.doc
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Exista o criza integrala si integratoare, un fel de black hole, care inghite, modifica si apoi...
1.Precizari terminologice Precizarea obiectului unei stiinte in general si in mod deosebit al...
1. PARTID SI IDEOLOGIE POLITICA - DEFINIREA CONCEPTELOR 1.1. Pluripartidismul si sistemul...
Specific lumii animale, dar si civilizatiei umane este faptul ca fiecare individ poseda un...
I. ACTIVITATEA SAU ADMINISTRAREA BISERICII Biserica este Trupul lui Hristos, dar un Trup viu, in...
Sus!