Unitate de prelucare a laptelui

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1. Tema proiectului de diploma 3
2.Obiectivil proiectului 4
2.1Denumirea obiectivului proiectat 4
2.2. Capacitatea de productie 4
2.3. Justificarea necesitatii si oportunitatii realizarii productiei proiectate 5
3. Elemente de inginerie tehnologica 8
3.1. Analiza comparativa a tehnologiilor existente pe plan mondial
pentru realizarea productiei proiectate 8
3.2. Alegerea si descrierea schemei tehnologice adoptate cu analiza
factorilor care influienteaza productia 11
3.3. Principalele caracteristici ale materiei prime , auxiliare si ale
produsului finit 17
3.4. Managementul calitatii 30
3.4.1. Sistemul de organizare al activitatilor referitoare la calitate 30
3.4.2. Managemenul inocuitatii - sitemul HACCP 32
3.4.2.1. Implemetarea sistemului HACCP la fabricarea
lapetelui de consum 50
3.4.2.2. Implemetarea sistemului HACCP la fabricarea
iaurtului probiotic 74
3.4.3. Controlul statistic de receptie 96
3.4.4. Controlul procesului tehnologic 100
3.5. Igienizarea in intreprinderile de industrializare a laptelui 106
3.6. Regimul de lucru al sectiei 122
4. Bilantul de materiale 123
4.1. Calculul bilantului de materiale 123
4.2. Consumuri specifice de fabricatie 126
5. Utilaje tehnologice si de transport 127
5.1. Alegerea utilajelor si descrierea lor 127
5.2. Bilantul termic si dimensionarea tehnologica a unui
utilaj la alegere 153
5.3. Cronogramele consumurilor de utilitati si a functionarii utilajelor 175
5.3.1. Cronograma conumului de energie electrica 176
5.3.2. Cronograma consumului de apa rece 177
5.3.3. Cronograma consumului de apa calda 178
5.3.4. Cronograma consumului de abur 179
5.3.5. Cronograma functonarii utilajelor 180
5.4. Graficul transporturilor 181
6. Structura si dimensionarea principalelor spatii de productie 182
7. Calculul eficientei econmice 185
8. Bilbliografie 194

Extras din licența:

Sa se proiecteze o unitate de prelucrare a laptelui care sa pelucreze zilnic in medie 10 tone lapte materie prima. Materia prima se va prelucra in proportie de 50 % pentru obtinerea laptelui de consum, iar 50% pentru obtinerea iaurtului probiotic.

2. Obiectivul proiectului

Obiectivele proiectului sunt:

- imbunatatirea competitivtatii produselor din lapte;

- orientarea productiei in functie de tendintele previzionate ale pietei;

- aparitia si consolidarea unor agenti economici privati competitive;

- lipsa unei fabrici de prelucrare a laptelui si a produselor lactate probiotice in aceasta zona, indicate in tratarea bolilor gastro-intestinale;

-fabrica este amplasata intr-o zona montana in vecinatatea unor statiuni balneo-climaterice destinate bolilor digestive sin u numai.

2.1. Denumirea obiectivului proiectat

Unitatea de proiectare a laptelui S.C AncaLact S.R.L. este amplasata in judetul Valcea, pe raza localitatilor Calimanesti - Caciulata , pe drumul European 81.Fabrica se va constri pe malul stang al Oltului, care reprezinta o sursa buna de apa potabila, iar hidrocentrala din vecinatate poate asigura necesarul de energie electrica.Transportul laptelui se va asigura de la centrele de colectare situate la distante de maxim 80 km.

2.2. Capacitate de productie

Laptele materie prima va avea un continut mediu de grasime de 3,5 %. Cantitatile de materie prima prelucrate in timpul anului sunt:

- perioada maxima de productie: 4 luni (48% din totalul anual);

- perioada medie d eproctie: 4 luni (34 % din totalul annual);

- perioada minima de productie: 3 luni (18 % din totalul annual);

Produsele finite obtinute vor corespunde standardelor tehnologice existente in tara noastra. Laptele d econsum va avea un continut de grasime de 1,6 %, iar iaurtul probiotic va avea 17 % substanta uscata totala.

Tabel 1. Capacitatea de productie a unitatii proiectate

PerioadaLuni% din totalul anualZileCapacitate / PerioadaCantitate / Zi

Maxim4481231 752 00014 244

Mediu5341501 241 0008 274

Minim31892657 0001 742

Total121003653 650 00010 000

Utilitatile necesare realizarii procesului de productie sunt asigurate astefel:

- apa rece si energia electrica de la retea;

- aburul si frigul de lainstalatiile centrale ale societatii comerciale in care este inclusa unitatea de fabricare proiectata.

2.3. Justificarea necesitatii si oportunitatii

realizarii productiei proiectate

Laptele si produsele lactate, datorita compozitiei lor chimice si gradului de asimilare, ocupa un loc important in alimentatia rationala a omului, fiind una din sursele cele mai accesibile de proteina de origine animala.

Calitatile nutritive ale laptelui ca prods alimetar se cunosc din vremuri stravechi. Filozofii antici au numit laptele " izvorul tamaduirii " , "sucul vietii ", " sangele alb". Iar marele filosof rus I. P. Pavlov l-a numit "hrana remarcabila creata de inusi natura".

Laptele este unicul produs alimentar natural, care asigura organismul tanar cu toate substantele nutritivenecesare pentru crestere si dezvoltare. Dintre toate tipurile de lapte, cel mai prfect, adoptat posibilitatilor de digestie si asimilare ale sugarului, ste laptle uman, de aceea el este considerat drept aliment de prima importanta, superior tuturor celorlalte alimente.

Laptele este unul dintre produsele alimentare componente in alimentatia zilnica a populatiei de oate varstele. Consumul unui litru de lapte acopera necesarul zilnic de lapte al unui om matur , in lipide, calciu, si fosor, 53% din necesarul d eproteine, 35% din necesarul din vitaminele A, B, C si 26% din necesarul de energie.

Valoare nutritiva a laptelui si produselor lactate este conditionata de componenta si structura acestor produse, cat si de gradul inalt de asimilare in organism.Proteinele din lapte fac parte din grupa proteinelor complexe, car contin toti aminoacizii necesari nu numai in cantitati suficiente, dar si intr-o corelatie optima, pentru alimentatia rationala. Lipidele din lapte,datorita compozitiei chimice si gradului inalt de dispersie sunt mai usor assimilate de catre organism, in comparatie cu alte tipuri de grasimi. El conditioneaza in mare masura proprietatile organoleptice la majoritatea produselor lactate, iar continutul d ecolesterol in grasimea lactata este comparative redusa in comparatie cu alte produse. Hidratii de carbon sau glucidele din lapte sunt reprezentati in special, de lactoza - glucid ce se gaseste numai in lapte si conditioneaza gustul placut, dulceag al laptelui. Lactoza in fiziologia alimentatiei, este considerata ca material de constructie pentru cresterea tesutului nervos si contribuie in mare masura la asimilarea calciului, fosforului, magneziului, borului, caonferind astefl laptelui proprietati antirahitice mai pronuntate.

Laptele si produsele lactate servesc ca si sursa importanta de saruri minerale, mai cu seama de calciu si fosfor. Raportul dintre aceste doua elemente in lapte este asemanator celui existent in tesutul osos. Calciul din lapte se asimileaza complet fata de celelalte alimente, de aceea produsele lactate sunt foarte importante in alimentatia copiilor, dolescentilor, sportivilor. Laptele este bogat si in vitamine. Atat lipsolubile, cat si hidrosolubile servind astfel si ca sursa importanta de vitamine.manifesta si proprietati bactericide, diuretice si laxative.

Valoarea energetica a laptlui este comparative redusa si variaza in limitele 680-900 kcal/kg, ceea ce permite reglarea valorii calorice a ratiei.

Produsele lactate fermentate sunt fabricate din lapte si/sau produse lactate prin actiunea unor microorganisme specifice care determina reducerea ph-ului. Microorganismele utilizate trebuie sa fie: viabile, active si in numar important in produsul finit in momentul vanzarii la consummator.

Laptele si produsele lactate utilizate in fabricatie trebuie sa fie tratate termic, cel putin prin pasteurizare

Nu se admite ca dupa fermentarea produselor lactate fermentate sa li se aplice un tratament termic prin incalzire. Componntele esentiale sunt materiile prime si culturile microbiene.

Calitatea laptelui folosit determina in mare masura calitatea produsului finit. Din aceasta cauza calitatea produsului finit. Din aceasta cauza, receptia calitativa a mteriilor prime trebuie facuta cu multa strictete urmarind in primul rand selectionarea laptelui cu o compozitie normala, un grad redus de infectie si un grad ridicat de prospetime. In general este indicat ca densitatea laptelui sa fie 1,029, aciditatea 17-19 - T, titrul proteic 3,2.

Produsele lactate acide sunt considerate alimente dietetice si au proprietatcurativ. Valoarea dietetica si alimentara aproduselor lactate acide rezilta din faptul, ca ele contin toate substantele nutritive din lapte, insa intr-o forma mai usor accesibila pentru organism. Toate substantele proteice sufera in procesul fabricarii un inceput de hidroliza, ceea ce determina o digestibilitate mai mare a acestora. In urma cercetarilor s-a stability ca laptele acru se digera in tubul digstiv in decurs de o ora, in proportie de 91%, pe cand laptele integral in proporttie de 32%.

Produsele lactate acide sunt larg utilizate in alimentatia bolnavilor, cand este necesara restabilirea sanatatii cu cheltuieli minime de energie pentru asimilarea hranei. Proprietatile terapeutice sunt conditionate de continutul lor in acid lactic si a nei mase enorme de bacterii lactice, care ajungand in tubul digestive, modifica ph-ul acestuia sub limita de dezvoltare a bacteriilor de putrefactie bacterii daunatoare pentru organism, impiedicand astefl dezvoltarea lor

Bibliografie:

1.Banu Constantin, " Manualul inginerului de industrie alimentara", Editura Tehnica, Bucuresti, 1998.

2.Banu, C., " Manualul inginerului de industrie alimentara", vol. I, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998i;

3.Banu, C., " Manualul inginerului de industrie alimentara", vol. II, Editura Tehnica, Bucuresti,1999 ;

4.Banu, C, " Calitatea si controlul calitatii produselor alimentare", Editura Agir, Bucuresti, 2002 ;

5.Banu C., Moraru C., "Biochimia produselor alimentare" , Editura Tehnica, Bucuresti, 1972 ;

6.Costin G.M., " Produse lactate fermentate" , Editura Academica, Galati.329-371 ;

7.G. Chintescu, S. Grigore, " Indrumator pentru tehnologia produselor lactate" , Editura Tehnica, Galati, 1982;

8.Vizireanu C., Banu C., " Procesarea industriala a laptelui", Editura Tehnica Bucuresti, 1998 ;

9.www.tetrapack.com

10.http://www.regielive.ro/;

11.http://markets.tetrapak.com/romania/content/frset_main.asp?navid=63;

12.http://www.bizoo.ro/firma/Byrinox/vanzare/16663/Pasteurizator-lapte.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unitate de prelucare a laptelui.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
193 pagini
Imagini extrase:
193 imagini
Nr cuvinte:
48 201 cuvinte
Nr caractere:
280 867 caractere
Marime:
6.51MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
lapte, utilaje, prelucrare, fabrica, lactate, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!