Sa se proiecteze o unitate de prelucrare a laptelui care sa pelucreze zilnic in medie 10 tone lapte materie prima. Materia prima se va prelucra in proportie de 50 % pentru obtinerea laptelui de consum, iar 50% pentru obtinerea iaurtului probiotic.
2. Obiectivul proiectului
Obiectivele proiectului sunt:
- imbunatatirea competitivtatii produselor din lapte;
- orientarea productiei in functie de tendintele previzionate ale pietei;
- aparitia si consolidarea unor agenti economici privati competitive;
- lipsa unei fabrici de prelucrare a laptelui si a produselor lactate probiotice in aceasta zona, indicate in tratarea bolilor gastro-intestinale;
-fabrica este amplasata intr-o zona montana in vecinatatea unor statiuni balneo-climaterice destinate bolilor digestive sin u numai.
2.1. Denumirea obiectivului proiectat
Unitatea de proiectare a laptelui S.C AncaLact S.R.L. este amplasata in judetul Valcea, pe raza localitatilor Calimanesti - Caciulata , pe drumul European 81.Fabrica se va constri pe malul stang al Oltului, care reprezinta o sursa buna de apa potabila, iar hidrocentrala din vecinatate poate asigura necesarul de energie electrica.Transportul laptelui se va asigura de la centrele de colectare situate la distante de maxim 80 km.
2.2. Capacitate de productie
Laptele materie prima va avea un continut mediu de grasime de 3,5 %. Cantitatile de materie prima prelucrate in timpul anului sunt:
- perioada maxima de productie: 4 luni (48% din totalul anual);
- perioada medie d eproctie: 4 luni (34 % din totalul annual);
- perioada minima de productie: 3 luni (18 % din totalul annual);
Produsele finite obtinute vor corespunde standardelor tehnologice existente in tara noastra. Laptele d econsum va avea un continut de grasime de 1,6 %, iar iaurtul probiotic va avea 17 % substanta uscata totala.
Tabel 1. Capacitatea de productie a unitatii proiectate
PerioadaLuni% din totalul anualZileCapacitate / PerioadaCantitate / Zi
Maxim4481231 752 00014 244
Mediu5341501 241 0008 274
Minim31892657 0001 742
Total121003653 650 00010 000
Utilitatile necesare realizarii procesului de productie sunt asigurate astefel:
- apa rece si energia electrica de la retea;
- aburul si frigul de lainstalatiile centrale ale societatii comerciale in care este inclusa unitatea de fabricare proiectata.
2.3. Justificarea necesitatii si oportunitatii
realizarii productiei proiectate
Laptele si produsele lactate, datorita compozitiei lor chimice si gradului de asimilare, ocupa un loc important in alimentatia rationala a omului, fiind una din sursele cele mai accesibile de proteina de origine animala.
Calitatile nutritive ale laptelui ca prods alimetar se cunosc din vremuri stravechi. Filozofii antici au numit laptele " izvorul tamaduirii " , "sucul vietii ", " sangele alb". Iar marele filosof rus I. P. Pavlov l-a numit "hrana remarcabila creata de inusi natura".
Laptele este unicul produs alimentar natural, care asigura organismul tanar cu toate substantele nutritivenecesare pentru crestere si dezvoltare. Dintre toate tipurile de lapte, cel mai prfect, adoptat posibilitatilor de digestie si asimilare ale sugarului, ste laptle uman, de aceea el este considerat drept aliment de prima importanta, superior tuturor celorlalte alimente.
Laptele este unul dintre produsele alimentare componente in alimentatia zilnica a populatiei de oate varstele. Consumul unui litru de lapte acopera necesarul zilnic de lapte al unui om matur , in lipide, calciu, si fosor, 53% din necesarul d eproteine, 35% din necesarul din vitaminele A, B, C si 26% din necesarul de energie.
Valoare nutritiva a laptelui si produselor lactate este conditionata de componenta si structura acestor produse, cat si de gradul inalt de asimilare in organism.Proteinele din lapte fac parte din grupa proteinelor complexe, car contin toti aminoacizii necesari nu numai in cantitati suficiente, dar si intr-o corelatie optima, pentru alimentatia rationala. Lipidele din lapte,datorita compozitiei chimice si gradului inalt de dispersie sunt mai usor assimilate de catre organism, in comparatie cu alte tipuri de grasimi. El conditioneaza in mare masura proprietatile organoleptice la majoritatea produselor lactate, iar continutul d ecolesterol in grasimea lactata este comparative redusa in comparatie cu alte produse. Hidratii de carbon sau glucidele din lapte sunt reprezentati in special, de lactoza - glucid ce se gaseste numai in lapte si conditioneaza gustul placut, dulceag al laptelui. Lactoza in fiziologia alimentatiei, este considerata ca material de constructie pentru cresterea tesutului nervos si contribuie in mare masura la asimilarea calciului, fosforului, magneziului, borului, caonferind astefl laptelui proprietati antirahitice mai pronuntate.
Laptele si produsele lactate servesc ca si sursa importanta de saruri minerale, mai cu seama de calciu si fosfor. Raportul dintre aceste doua elemente in lapte este asemanator celui existent in tesutul osos. Calciul din lapte se asimileaza complet fata de celelalte alimente, de aceea produsele lactate sunt foarte importante in alimentatia copiilor, dolescentilor, sportivilor. Laptele este bogat si in vitamine. Atat lipsolubile, cat si hidrosolubile servind astfel si ca sursa importanta de vitamine.manifesta si proprietati bactericide, diuretice si laxative.
Valoarea energetica a laptlui este comparative redusa si variaza in limitele 680-900 kcal/kg, ceea ce permite reglarea valorii calorice a ratiei.
Produsele lactate fermentate sunt fabricate din lapte si/sau produse lactate prin actiunea unor microorganisme specifice care determina reducerea ph-ului. Microorganismele utilizate trebuie sa fie: viabile, active si in numar important in produsul finit in momentul vanzarii la consummator.
Laptele si produsele lactate utilizate in fabricatie trebuie sa fie tratate termic, cel putin prin pasteurizare
Nu se admite ca dupa fermentarea produselor lactate fermentate sa li se aplice un tratament termic prin incalzire. Componntele esentiale sunt materiile prime si culturile microbiene.
Calitatea laptelui folosit determina in mare masura calitatea produsului finit. Din aceasta cauza calitatea produsului finit. Din aceasta cauza, receptia calitativa a mteriilor prime trebuie facuta cu multa strictete urmarind in primul rand selectionarea laptelui cu o compozitie normala, un grad redus de infectie si un grad ridicat de prospetime. In general este indicat ca densitatea laptelui sa fie 1,029, aciditatea 17-19 - T, titrul proteic 3,2.
Produsele lactate acide sunt considerate alimente dietetice si au proprietatcurativ. Valoarea dietetica si alimentara aproduselor lactate acide rezilta din faptul, ca ele contin toate substantele nutritive din lapte, insa intr-o forma mai usor accesibila pentru organism. Toate substantele proteice sufera in procesul fabricarii un inceput de hidroliza, ceea ce determina o digestibilitate mai mare a acestora. In urma cercetarilor s-a stability ca laptele acru se digera in tubul digstiv in decurs de o ora, in proportie de 91%, pe cand laptele integral in proporttie de 32%.
Produsele lactate acide sunt larg utilizate in alimentatia bolnavilor, cand este necesara restabilirea sanatatii cu cheltuieli minime de energie pentru asimilarea hranei. Proprietatile terapeutice sunt conditionate de continutul lor in acid lactic si a nei mase enorme de bacterii lactice, care ajungand in tubul digestive, modifica ph-ul acestuia sub limita de dezvoltare a bacteriilor de putrefactie bacterii daunatoare pentru organism, impiedicand astefl dezvoltarea lor
1.Banu Constantin, " Manualul inginerului de industrie alimentara", Editura Tehnica, Bucuresti, 1998.
2.Banu, C., " Manualul inginerului de industrie alimentara", vol. I, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998i;
3.Banu, C., " Manualul inginerului de industrie alimentara", vol. II, Editura Tehnica, Bucuresti,1999 ;
4.Banu, C, " Calitatea si controlul calitatii produselor alimentare", Editura Agir, Bucuresti, 2002 ;
5.Banu C., Moraru C., "Biochimia produselor alimentare" , Editura Tehnica, Bucuresti, 1972 ;
6.Costin G.M., " Produse lactate fermentate" , Editura Academica, Galati.329-371 ;
7.G. Chintescu, S. Grigore, " Indrumator pentru tehnologia produselor lactate" , Editura Tehnica, Galati, 1982;
8.Vizireanu C., Banu C., " Procesarea industriala a laptelui", Editura Tehnica Bucuresti, 1998 ;
9.www.tetrapack.com
10.http://www.regielive.ro/;
11.http://markets.tetrapak.com/romania/content/frset_main.asp?navid=63;
12.http://www.bizoo.ro/firma/Byrinox/vanzare/16663/Pasteurizator-lapte.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.