Sistemul de transport pentru o linie tehnologică de prelucrare a cartofilor

Previzualizare licența:

Extras din licența:

CAPITOLUL 1

STUDIUL DOCUMENTAR PRIVIND DEPOZITAREA CARTOFILOR

1.1 Consoderatii generale ale cartofului

Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete si tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita. Planta este cultivata pentru acesti tuberculi care sunt comestibili, bogati in amidon, motiv pentru care sunt folositi in alimentatie, dar si ca furaj.

Cartoful fiind considerat pe buna dreptate a doua paine a omenirii, se cultiva pentru tuberculii sai, folositi intr-o gama larga de preparate culinare si ca materie prima importanta pentru industria spirtului, amidonului, glucozei, dextrinei etc.

De la bun inceput trebuie stabilita terminologia de cartof timpuriu, de vara si de toamna, deoarece nu de putine ori se confunda scopul urmarit cu soiul cultivat. De fapt prin cartof pentru consum timpuriu, se inteleg acele culturi care au ca perioada de recoltare incepand cu a doua jumatate a lunii mai si continuand-se de-alungul lunii iunie. In categoria culturilor de vara se incadreaza culturile de cartof cu recoltare pe parcursul lunilor iulie si august, iar cele care se recolteaza toamna constituie cartoful pentru consum de toamna si pana in primavara la aparitia noii recolte.

Referitor la realizarea cartofului extratimpuriu in gospodariile individuale se pot utiliza ca sisteme: cultura in rasadnite calde cu platforma de biocombustibil; cultura in camp; cultura protejata cu folie de polietilena sau cultura in solarii.

Pe langa utilizarea spatiilor de cultura enumerate mai sus trebuie avut in vedere si introducerea diferitelor masuri tehnice si tehnologice care imbunatatesc conditiile de crestere si dezvoltare a plantelor.

Dintre masurile tehnice folosite cu bune rezultate in cultura cartofului timpuriu mentionam utilizarea materialului biologic la plantare atat preincoltit cat si inradacinat. Inradacinarea se poate realiza in ladite unde se pun in straturi alterne amestecul de pamant format din mranita, turba si nisip cu grosime de 5 cm si tuberculii de cartof in prealabil preincoltiti. Pentru umectarea amestecului nutritiv se poate folosi o solutie formata din 60 g superfosfat si 30 g sare potasica la 10 ml apa. Timpul de inradacinare fiind de 6-10 zile, in acest caz rasarirea are loc dupa 12-15 zile, iar la circa 20 zile se poate incepe recoltarea, functie de epoca de plantare si sistemul de cultura.

Sub aspectul imbunatatirii tehnologiei de cultura prin introducerea de noi masuri care sa asigure sporuri insemnate de productie, pe langa utilizarea unui material sanatos din verigi biologice de inmultire superioare se impune corelarea cerintelor fiecarui soi cu cerintele speciei in ansamblu in ceea ce privesc factorii de vegetatie.

In acest sens, pentru asigurarea unui nivel de temperatura optima in perioadele rasaritului si a formarii tuberculilor de cartof, putem utiliza cu bune rezultate folia de polietilena perforata care asigura un aport suplimentar de caldura in fenofazele critice ale acestei specii. Pe langa aceasta, in plus spre exemplu la cultura in camp, realizarea biloanelor din toamna constituie o masura de imbunatatire a regimului de temperatura deoarece primavara cu ajutorul masinilor de plantat are loc deschiderea bilonului, plantarea si fixarea foliei de polietilena pentru mulcirea solului. Aceasta masura tehnologica de mulcire a solului, pe langa realizarea unui regim optim de temperatura in sol contribuie la mentinerea unui nivel optim de umiditate si combaterea nepoluanta a buruienilor din cultura. [8]

Asigurarea spatiului de nutritie necesar cresterii si dezvoltarii fiecarei plante constituie un alt deziderat in cadrul tehnologiei de cultura, deoarece trebuie avut in vedere asigurarea acestuia pe orizontala prin corelarea distantelor de plantare intre randuri si pe rand cat si volumul de bilon pe verticala stiut fiind faptul ca doar 10-15 % din productie se dezvolta sub nivelul de plantare al tuberculului mama.

Pentru asigurarea unui nivel optim de umiditate in sol in fazele critice pentru apa al plantelor recomandam aplicarea a 2-3 udari cu norme moderate de apa, pentru a evita racirea solului. Acest lucru conduce la obtinerea de productii superioare atat cantitative cat si calitative.

Utilizarea metodei de irigare prin picurare la nivelul rigolei de plantare cu distribuirea apei prin tubulatura, in unele cazuri de unica folosinta atrage sporuri semnificative de recolta, deoarece se asigura o uniformitate a regimului de umiditate din sol. In cazul oscilatiilor mari ale umiditatii in sol unele soiuri de cartof formeaza un numar mai mare de tuberculi la cuib din care o buna parte nu vor ajunge la un diametru de peste 55 mm, proprii consumului curent.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Transport Pentru O Linie Tehnologica de Prelucrare a Cartofilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
89 pagini
Imagini extrase:
89 imagini
Nr cuvinte:
22 489 cuvinte
Nr caractere:
123 594 caractere
Marime:
3.33MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
transport, prelucrare, industrie, Alimentatie
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!