Proiectarea unei pensiuni situata in orasul Slanic Moldova, Judetul Bacau, dotata cu:
- restaurant cu specific pescaresc cu o capacitate de 30 de locuri si bucatarie aferenta;
- spatii de cazare cu o capacitate de 20 de locuri;
- Pastravarie ;
- Sectie de prelucrare si comercializare a pestelui in stare proaspata dar si congelata.
Denumirea pensiunii: Sprown
2.Memoriu justificativ
2.1.Caracterizarea institutiei proiectate
a)De ce Slanic Moldova?
Slanic - Moldova, este un oras in Judetul Bacau, asezat pe raul Slanic, la poalele Muntilor Nemira situat la o distanta de 84 km de Municipiul Bacau. Asezat intr-o vale, la altitudine de 530 m fiind inconjurata de paduri de fagi si brazi, statiune Slanic Moldova este o statiune cu sezon permanent, cu un aer lipsit de praf si particule si bogat in aerosoli si ioni negativi. Temperatura medie anuala este de 7,4?C, media precipitatiilor anuale este de 700 mm, cu o clima intramontana-depresionara temperata.
-Slanic Moldova statiune balneoclimaterica
Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, usor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice si oligominerale.
Botezata "Perla Moldovei", Slanic Moldova asigura tratament pentru:
- tulburari digestive, ulcere gastrice si duodenale, afectiuni stomacale;
- postchirurgicale, gastrite cronice, colite cronice atipice, colon inflamabil;
- boli hepatobiliare, colicistita cronica, dischinezie biliara;
- boli metabolice si nutritionale;
- boli ale rinichiului si urinare
-Cura cu apa minerala Slanic Moldova
Cura externa cu apele minerale de la Slanic Moldova ajuta la tratamentul bolilor endocrine, cardiovasculare si respiratorii, tratamentul bolilor reumatismale si al bolilor ginecologice. Pentru cura interna cu apa minerala se recomanda izvoarele nr.l, nr.8 si 8 bis si izvoarele nr. 1 bis, nr.3 si nr. 10. Se pot face bai calde in cada cu apa minerala, electroterapie si hidroterapie sau se pot folosii bazinele pentru kinetoterapie sau se poate face gimnastica medicala sau de recuperare.
Statiunea Slanic Moldova dispune de numeroase oferte de cazare in hoteluri si vile si de un complex sanatorial.
b)Obiective turistice
-Salina Tg. Ocna
Este situata in inima Moldovei, pe valea pitoreasca a Trotusului, in perimetrul orasului Targu Ocna din judetul Bacau, acces rutier pe DN12A.
Principalul nostru domeniu de activitate il constituie extractia, prepararea si comercializarea sarii. Oferim clientilor produse din sare intr-o gama sortimentala variata. In paralel cu activitatea de exploatare si preparare a sarii, desfasuram servicii de turism. Noua si moderna baza de agrement, amplasata in mina Trotus, la 240 m adancime, ofera conditii optime pentru: relaxare, miscare, tratarea afectiunilor respiratorii, reculegere in lacasul sfant al bisericii ortodoxe "Sf. Varvara" si cunoastere in cadrul muzeului sari.
-Complex Monahal Magura
Situat la aproximativ 2 km de orasul Onesti ;reprezinta un loc minunat de refugiu si de meditatie in fata stresului cotidian. Loc de reculegere recomandat pentru purificarea gandurilor si in special a sufletului.
-Izvoarele de ape minerale
Slanic Moldova este renumita pentru cele peste 20 de izvoare minerale cu efect curativ.
Se recomanda cura interna cu apa minerala de la izvoarele nr.l, nr.8 si 8 bis (aflate in acelasi pavilion) si izvoarele nr. 1 bis, nr.3 si nr. 10 (aflate intr-un alt pavilion).
-Biserica ortodoxa
Loc de reculegere pentru numerosi credinciosi
-Complexul sanatorial
Aici exista instalatii pentru bai calde in cada cu apa minerala, instalatii pentru terapie respiratorie (aerosoli si inhalatii), electroterapie si hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, mofete, instalatii pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice, si pentru gimnastica medicala.
-Cazinoul Slanic Moldova, popicarie si terenuri de sport;
-Parcul statiunii Slanic Moldova;
-Drumetii la Cheile "300 de scari", Popasul "Cascada", Pastravarie, Valea Slanicului, Muntele "Pufu" si Muntele "Corbu".
c)Caracterizarea pensiunii Sprown
Pensiunea Sprown avand in dotare un restaurant cu profil pescaresc si spatii de cazare este amplasat intr-o zona de acces permanent, langa artera de circulatei care leaga centrul statiunii Slanic de zona montana existenta. Pensiunea este amplasata in vecinatatea muntilor , turistii cazati in partea estica a pensiunii putand admira privelistea minunata a unui rasarit de soare specific montan cu aer curat si apa limpede si cristalina a Slanicului. Pensiunea este dotata si amenajata pentru satisfacerea necesitatilor de masa si cazare, punand la dispozitia clientilor posesori de masina locuri de parcare. Dotarile si amenajarile pensiunii permit incadrarea unitatii in categoria 3 margarete.
Intrarea clientilor in motel se realizeaza separat pentru spatiul de cazare si restaurant. Intrarea se realizeaza intr-un mic hol unde se afla si spatiul de receptie unde se realizeaza
ALEXE, Petru, Calculul economic la proiectele de diploma, Editura Fundatiei Universitare ,,Dunarea de Jos", Galati, 2001
BANU, C., s.a. Manualul inginerului de industrie alimentara, Editura Tehnica, Bucuresti, 1999
BANU, C., s.a. Tehnologia carnii si a subproduselor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980
BANU, C., VINTILA, Iuliana Produse de catering, Editura Evrika, Braila, 1998
BANU, C., VINTILA, Iuliana Catering in alimentatie publica si turism, Editura Presa Universitara
BOTEZ, E., Utilaje si instalatii in alimentatie publica si turism, Editura Agir, Bucuresti, 2001
COSOVLIU, Octavian Proiectarea si exploatarea amenajarilor in alimentatie publica si turism, Note de curs
PARJOL, Gabriela, PARASCHIV, Elisabeta, s.a. Tehnologia culinara, Editura Didactica si Pedagogica, R.A.-Bucuresti, 1995
MARIN, Sandu Carte de bucate, Editura Z, 2000
MINCU, I., SEGAL, B. Orientari actuale de nutritie, Editura Medicala, Bucuresti, 1981
NICOLESCU, R., Tehnologia restaurantelor, Editura Inter, Bucuresti, 1997
RADU ANTON ROMAN Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, Editura Paidela, 1998
ROTARU, Gabriela, MORARU, Carmen HA.CCP.-Analiza riscurilor. Puncte Critice de Control, Editura Academica, Galati, 1997
SEGAL, R., COSTIN, G., M. Alimente functionale, Editura Academica, Galati, 1997
VIZIREANU CAMELIA Bazele gastronomiei, Note de curs
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.