Proiectare secție preparate carne

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Cap. 1 TEMA PROIECTULUI 3
Cap. 2 MEMORIU JUSTIFICATIV 4
2.1. Obiectivul proiectului. Capacitatea de productie. Profilul de produse 4
2.1.1. Denumirea obiectivului proiectat 4
2.1.2. Capacitatea de productie 4
2.1.3. Profilul de productie pe sortimente sau grupe de sortimente
2.1.4.Justficarea necesitati si oportunitati realizari productiei 4
. .
proIectate
2.2. Analiza comparativa a tehnologiilor din tara si strainatate
pentru realizarea productiei proiectate 6
2.3. Alegerea si descrierea schemei adoptate si analiza factorilor care influenteaza productia 10
2.4. Principalele caracteristici ale materiei prime, auxiliare si ale produsului finit 24
2.5. Schema controlului pe faze 37
Cap. 3 MEMORIU TEHNIC 43
3.1. Bilantul de materiale. Consum specific. Randamentul de
fabricatie 43
3.2. Calculul termic si calculul de dimensionare a utilajului
conducator 56
3.3. Alegerea si dimensionarea tehnologica a utilajelor si a instalatiei de climatizare 63
3.4. Masuri de protectia muncii, P.S.I. si igiena muncii 82
Cap. 4 CALCULUL EFICIENTEI ECONOMICE 87
Cap. 5 TEMA SPECIALA 96
5.1. Generalitati 96
5.2. Pregatirea probei pentru analiza 96
5.3. Determinarea nitritilor prin metoda Griess 96
5.4. Modul de lucru 97
5.5. Calculul 99
5.6. Cercetari proprii 99
BIBLIOGRAFIE 101
PARTEA GRAFICA 103

Extras din licența:

2.1. OBIECTIVUL PROIECTULUI. CAPACITATEA DE PRODUCTIE. PROFILUL DE PRODUCTIE.

2.1.1. Denumirea obiectivului proiectat

In acest proiect este prezentata documentatia tehnico-economica privind amenajarea unei fabrici de preparate din carne cu o capacitate de 1500 kg/zi si avand urmatorul profil de productie:

- sunca presata : 1000 kg;

- carnati de porc afumati: 500 kg.

Fabrica este destinata pentru a acoperi cerinta de pe piata din Halmagiu cu acest tip de produse.

Acest lucru se explica prin faptul ca produsele sunt de larg consum, avand o valoare nutritiva mare si care pot fi consumate ca atare fara nici un fel de prelucrare suplimentara.

Aceste produse in marea lor majoritate pot fi pastrate un anumit timp in conditii obisnuite de micro climat si constituie completarea de baza a hranei la toate categoriile de consumatori.

2.1.2. Capacitatea de productie

Capacitatea de productie a sectiei de preparate din carne este de 1500 kg/zi si este impartita astfel:

- sunca presata;

- carnati de porc afumati.

2.1.3. Profilul de productie pe sortimente sau grupe de sortimente Profilul de productie al sectiei este impartit pe sortimente astfel:

- sunca presata;

- carnati de porc afumati.

2.1.4. Justficarea necesitatii si oportunitatii realizarii productiei proiectate

Preparatele din carne tip sunca presata si carnati sunt produse de larg consum, avand o valoare biologica si nutritiva mare si pot fi consumate ca atare, fara nici un fel de prelucrare suplimentara. Aceste produse pot fi pastrate in marea lor majoritate un anumit timp in conditii obisnuite de microclimat, incat constituie completarea de baza a hranei la toate categoriile de consumatori, in special la cei care se deplaseaza.

Preparatele din carne de tip sunca presata si carnati sunt destinate consumului casnic sau in alimentatia publica de catre toate categoriile de consumatori, datorita calitatilor nutritive pe care le poseda.

Sectia va fi amplasata in orasul Halmagiu, colectarea materiei pnme pentru obtinerea preparatelor din carne se va face de la abatoarele cele mai apropiate situate pana la 40-50 km de fabrica. in acest mod piata de desfacere va fi aproape de fabrica, cheltuielile de transport fiind minime. O parte din costurile necesare achizitionarii materiilor prime si auxiliare vor fi recuperate din vanzarea subproduselor rezultate in urma transarii, dezosarii si alegerii carnii.

Motivul principal al realizarii obiectivului proiectat este urmatorul: la ora actuala piata halmageana este aprovizionata cu preparate din carne tip sunca presata si camati provenite de la firme din alte localitati (ex. Firma Campofrio-Tulcea; Cris-Tim-Bucuresti; Lori Alba-Brad, etc.). De aceea alegerea Halmagiului ca locatie pentru aceasta sectie de preparate din carne este justificata, concurenta locala fiind aproape inexistenta. Prezenta in peisajul halmageana a unor sectii de preparate din carne, care produc cantitati neglijabile de preparate din carne tip sunca presata si carnati nu fac altceva decat sa intareasca afirmatiile de mai sus, demonstrand astfel faptul ca Halmagiul are nevoie de o productie mai mare si bineanteles constanta.

Sectia va fi amplasata la marginea orasului si va fi racordata la reteaua de apa si canalizare a orasului, conform normelor prevazute de STAS-uri.

Piata de desfacere este foarte larga, deoarece produsele sunt de foarte buna calitate si se adreseaza tuturor categoriilor de consumatori.

2.2. ANALIZA COMPARATIVA A TEHNOLOGIILOR DIN TARA SI STRAINATATE PENTRU REALIZAREA PRODUCTIEI PROIECTATE

La nivel mondial, progresele in industria alimentara se reflecta in mai multe planuri, cele mai importante fiind urmatoarele:

- - in domeniul masinilor, utilajelor, instalatiilor pentru prelucrarea initiala a animalelor, prelucrarea primara a carnii, fabricarea preparatelor din carne si subproduselor;

- in domeniul ambalajelor si materialelor de ambalat.

Principalele forte care au dus la aceste progrese pot fi rezumate in:

- ameliorarea productivitatii muncii (realizarea unor masini mai puternice si mai rapide, mecanizarea partiala sau totala a operatiilor);

~ imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare in vederea realizarii de produse alimentare cu un grad de inocuitate mare (folosirea de materiale inoxidabile in constructia de masini, mecanizatea si automatizarea operatiilor de igienizare);

- ameliorarea conditiilor

Bibliografie:

Banu C; Alexe A.; Vizireanu Camelia- Procesarea industriala a carnii, Editura Tehnica,Bucuresti, 2003.

Banu C- Manualul inginerului de industrie alimentara volumul 2, Editura Tehnica,Bucuresti, 1999.

Banu C; Racoveanu, S.; Dinache, P.; Mircea, C; Musca M.; Bejan D.; Ionescu, Aurelia.;

Eisele. I.- Tehnologul carnii si subproduselor pentru ingineri si subingineri, EdituraDidactica si Pedagogica, Bucuresti, 1994.

Banu C; Oprea A.; Danicel A.- indrumator in tehnologia produselor din carne, EdituraTehnica, Bucuresti, 1985.

Banu C; Ionescu Aurelia; Vizireanu Camelia; Borza M; Alexe P.- indrumar de proiectare in industria carnii, Editat Universitatea ,, Dunarea de jos" , Galati, 1993.

Banu C; Ionescu Aurelia; Vizireanu Camelia; Borza M; Alexe P - indrumar de proiectare in industria carnii, Editat Universitatea ,, Dunarea de jos" , Galati, 1995.

Banu C- Folosirea aditivilor in industria alimentara, Editura Tehnica, Bucuresti, 1985.

Banu C; Alexe P; Dragan H; Panturu D; Oprea A; Burea I; Toader Roxana- Exploatarea, intretinerea si repararea utilajelor din industria carnii, Editura Tehnica, Bucuresti, 1990.

Banu C. - Tehnologia seniiconservelor si conservelor din carne, Editat Universitatea ,,Dunarea de jos" , Galati, 1996.

Barariu I; Hobincu Alice; Fantana C; Vlad, Ioana- Materii prime si materiale folosite in industria alimentara, Editura Didactica si Pedagogica R.A., Bucuresti, 1993.

Bojidar D.D.; Neagoe Corina; Predescu, E Mihaela- Elemente practice de expertizare a calitatii si falsurilor din alimente; Expertizarea Alimentelor, Arad, 2001.

Bojidar D.D.; Tudor D.S.; Neagoe Corina; Predescu, E Mihaela- Expertizarea alimentelor- controlul si depistarea falsurilor, Editura Viata Aradeana, Arad, 2002.

Bojidar D.D.; Neagoe Corina; Magulescu Mihaela- Expertizarea alimentelor-calitate si falsuri, Editura Universitatii ,, Aurei Vlaicu", Arad, 2005.

Bojidar D.,D.; Trif, R- Elemente practice de expertizare microbiologica a alimentelor, Editura ,,Viata aradeana" Arad, 2006.

Ivan, Elisabeta; Craiu, I; Onita, N- Operatii si aparate in industria alimentara, Editura Mirton, Timisoara, 2003.

Onita N; Ivan Elisabeta- Memorator pentru calcule in industria alimentara, Editura Mirton, Timisoara, 2004.

Parjol G; Pantu G; Dumitrascu-Nicu Dorina; Brumar C- Tehnologia culinara, de cofetarie si patiserie, Manual pentru clasa a IX-a, licee economice , si de drept administartiv, cu profil in alimentatie publica si scoli profesionale, Editura Didactica si Pedagogica R.A.,Bucuresti, 1994.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectare sectie preparate carne.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
103 pagini
Imagini extrase:
103 imagini
Nr cuvinte:
19 576 cuvinte
Nr caractere:
112 065 caractere
Marime:
1.82MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
Carne, alimente, productie
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Bojidar Dragomir
Sus!