Influența Antioxidanților Naturali Asupra Produselor Lactate Acide

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. PRODUSE LACTATE ACIDE 6
1.1. Aspecte generale 6
1.2. Clasificare 8
1.3. Materii prime pentru obtinerea produselor lactate acide 9
1.3.1. Compozitia chimica a laptelui 9
1.3.2. Conditiile care trebuie sa le indeplineasca laptele destinat fabricarii produselor lactate acide 11
1.4. Bacterii starter utilizate in biotehnologia produselor lactate acide 11
1.5. Principale tipuri de produse lactate acide fabricate in Romania 18
1.5.1. Lapte batut 18
1.5.2. Lapte acidofil 21
1.5.3. Chefir 23
1.6. Caracteristicile nutritionale ale produselor lactate acide 27
1.7. Valoarea biologica a produselor lactate acide 28
CAPITOLUL 2. TEHNOLOGIA DE OBTINEREA A IAURTULUI 30
2.1. Microbiologia iaurtului 30
2.2. Tehnologia de fabricatie a iaurtului 32
2.3. Caracteristicile produsului finit 37
2.4. Elaborarea planului HACCP pentru iaurt 38
2.5. Valoarea nutritiva si terapeutica a iaurtului 46
CAPITOLUL 3. ANTIOXIDANTI NATURALI FOLOSITI IN OBTINEREA PRODUSELOR LACTATE ACIDE 47
3.1. Consideratii generale 47
3.2. Tocoferolii (Vitamina E) 48
3.2.1. Structura chimica si propritati 48
3.2.2. Tocoferolii in natura 50
3.2.3. Actiunea antioxidanta a tocoferolilor 52
3.3. Acidul ascorbic sau Vitamina C (E300) 52
3.3.1. Structura chimica si proprietati 52
3.3.2. Mecanismul antioxidant 53
3.3.3. Surse de vitamina C 53
3.3.4. Sinteza chimica artificiala 54
CAPITOLUL 4. ANALIZA PRODUSELOR LACTATE ACIDE 55
4.1. Material de cercetat 55
4.2. Controlul produselor lactate acide 55
4.2.1. Controlul calitatii laptelui 56
Sursa: Prelucrare dupa Bahrim, G., Borda, D., Costin, Gh. M., si col. - ,,Produse lactate fermentate" , Editura Academica, Galati, 2005, p. 384 56
4.2.2. Verificarea calitatii produselor lactate acide 56
4.3. Metode si materiale utilizate in experimentari 57
4.3.1. Determinarea proprietatilor fizico-chimice a laptelui cu ajutorul aparatului ,,Lactostar" 57
4.3.2. Determinarea densitatii laptelui 58
4.3.3. Determinarea aciditatii laptelui si a produselor lactate acide (metoda prin titrare) 59
4.3.4. Determinarea substantelor proteice (determinarea titrului proteic - metoda rapida) 60
4.3.5. Determinarea continutului de substanta uscata din lapte (metoda prin uscare la etuva) 61
4.3.6. Detreminarea continutului de grasime din lapte (metoda acid-butirometrica - cu butirometrul Gerber) 63
4.3.7. Determinarea pH-ului laptelui si al produselor lactate acide 64
4.3.8. Determinarea cenusii din lapte 64
4.3.9. Determinarea continutului de grasime din produsele lactate acide 65
4.3.10. Determinarea continutului de substanta uscata din produsele lactate acide 65
4.3.10.1. Determinarea prin uscare la etuva 65
4.3.10.2. Determinarea continutului de substanta uscata cu ,,Balanta digitala de masurare a umiditatii (AND seria AD 4714), metoda rapida 66
4.3.11. Controlul microbiologic al produselor lactate acide 66
4.4. Rezultate si discutii 67
4.4.1. Caracteristicile fizica-chimice ale laptelui folosit pentru obtinerea iaurtului 67
4.4.2. Determinarea aciditatii iaurtului 67
4.4.3. Determinarea pH-ului iaurtului 69
4.4.4. Determinarea continutului de grasimi din iaurt 69
4.4.5. Determinarea substantei uscate totale din iaurt 70
4.4.6. Determinarea umiditatii din iaurt 71
4.4.7. Analiza microbiologica 72
CONCLUZII 78
BIBLIOGRAFIE 80

Extras din licența:

INTRODUCERE

Produsele lactate acide sunt extrem de populare in intreaga lume atat datorita caracteristicilor senzoriale placute, cat si potentialului pe care il au pentru mentinerea si chiar imbunatatirea sanatatii consumatorilor. Consumul de produse lactate in general si de produse lactate acide in particular a atins o noua dimensiune in ultimii ani, datorita efectelor benefice asupra sanatatii, efecte demonstrate de ani de cercetari nutritionale si medicale. Corelatiile dintre consumul de iaurt si kefir si buna functionare a sistemelor digestiv, circular si chiar imunitar sunt doar cateva dintre motivele pentru care consumatorii din intreaga lume sunt din ce in ce mai atrasi de aceste alimente.

Obtinerea de produse la nivel calitativ mondial, diversificarea fara precedent a gamei sortimentale de produse lacatate acide presupun utilizarea de ingrediente si procese noi, mai putin familiare sectorului de prelucare a laptelui din tara. Tipurile de microorganisme fermentative, proprietatile lor fermentative si rolul lor in dezvoltarea caracteristicilor de gust si textura ale produselor finite, precum si aspecte legate de efectele probiotice ale unor bacterii lactice sunt de asemenea abordate. Recunoscand ca inainte de toate orice produs alimentar trebuie sa fie sigur pentru consum, trebuie avut in vedere o evaluare atenta a tuturor riscurilor ce ar putea fi asociate cu productia de produse lactate fermentate, o analiza a punctelor critice de control si recomandari privind masurile preventive necesare pentru ca toate produsele care ajung pe masa consumatorului sa fie lipsite de patogeni sau substante daunatoare sanatatii.

Biotehnologia produselor lactate acide, in forma sa empirica, a existat ca o metoda cunoscuta de mii de ani pentru conservarea laptelui prin ,,protectie acida". De multa vreme si mai ales dupa lucrarile lui Mecinicov, laureat al premiului Nobel pentru medicina, si a altor numerosi cercetatori s-a stabilit ca produsele lactate fermentate au importante beneficii pentru sanatate. Dezvoltarea consumului de produse lactate fermentate si perspectivele determinate de orientarea consumatorilor spre produsele lactate probiotice poate justifica aparitia a tot mai multe lucrari in care autorii prezinta atat proprietatile si valoarea nutritionala a produselor lactate fermentate cat si efectul acestora asupra sanatatii consumatorului.

Produsele lactate acide sunt considerate ca fiind ,,alimente sanatoase" in special datorita efectelor fiziologice asupra organismului uman, care pot fi grupate in trei categorii:

- efectele directe ale bacteriilor lactice folosite in fabricatie.

- efectele metabolitilor produsi de bacteriile lactice.

- efectele unor componente rezultate din transformari ale laptelui - materie prima supus actiunii bacteriilor lactice.

Asocierea dintre alimentatie si ,,bolile adultului" din ce in ce mai frecvente, mai ales ca rezultat al unei alimentatii dezechilibrate, a fost studiata de multa vreme. Inca din urma cu doua decenii s-au abordat lucrari referitoare la corelatia dintre flora intestinala, ,,bolile adultului" si imbatranirea precoce a organismului. O serie de autori au evidentiat faptul ca activitatea metabolica a bacteriilor lactice utilizate la fabricarea produselor lactate acide au proprietati antitumorale, efecte hipotensive sau anticolesteroleminate.

Produsele lactate acide din comert sunt de obicei contaminate cu diverse microorganisme straine. Se intelege prin aceasta alti germeni decat culturile specifice introduse pentru fermentare. In functie de gradul de contaminare si de natura microorganismelor se influenteaza negativ calitatea produselor lactate acide si conserviabilitatea acestora.

Studiind aceasta problema Kurman considera ca se poate obtine o durata de conservare a iaurtului de cel putin 4 saptamani printr-o biostabilizare bazata pe tehnologia clasica de fabricatie intelegand prin aceasta dirijarea diferitilor factori care influenteaza conserviabilitatea, in scopul incetinirii sau chiar al opririi transformarilor de origine enzimatica si chimica, fara modificarea calitatilor naturale ale produsului. Pentru aceasta este necesar sa se ia o serie de masuri pe parcursul procesului tehnologic, de la materie prima si pana la depozitare si transport. Pentru moment, maximum de rezultate se pot obtine folosind culturi anume selectionate si luptand contra infectiilor microbiene.

In ultimii ani s-au introdus o serie de procedee avand drept scop prelungirea duratei de conservare a iaurtulu. Acestea sunt:

- uperizarea laptelui;

- tehnica tratarii aseptice;

- congelarea sau uscarea produsului finit.

Este foarte greu de realizat fabricatia in conditii de lipsa absoluta de infectie.

Aceste metode permit aducerea de solutii noi in procesul tehnologic de fabricatie si distribuire a unor produse lactate acide cu conserviabilitate indelungata. Automatizarea a tinut cont de aceste transformari, in special la reglarea parametrilor tehnologici, mergand pana la cuprinderea intregului proces de productie.

Studiul ameliorarii conserviabilitatii produselor lactate acide prezinta actualmente un interes deosebit.

CAPITOLUL 1. PRODUSE LACTATE ACIDE

1.1. Aspecte generale

Produsele lactate acide sunt originare din Asia Centrala si tarile situate in bazinul Mediteranean. Procedeele tehnologice moderne au permis diversficarea din ce in ce mai accentuata a acestor produse. Intre cele 400 de sortimente de produse lactate acide cunoscute unele sunt obtinute la nivel local, prin procedee traditionale, obtinute aproape exclusiv prin fermentatie lactica, altele fac obiectul unui comert international fiind realizate prin metode industriale. Studiile efectuate in diferite tari au demonstrat cresterea interesului fata de acest tip de produse. Un studiu efectuat in Franta a demonstrat cresterea consumului de produse lactate acide cu aproape 20% intr-un interval de 5 ani (Paccalin J. Si col., 1986). In general, diferite tipuri de produse lactate acide sunt clasificate dupa metodele de fermentare si/sau prelucrare care sunt dependente de microoragnismele folosite. Fiecare tip de produs se obtine cu microorganisme specifice, insa intre tehnologiile de fabricatie exista stranse asemanari.

Produsele lactate acide sunt fabricate din lapte si/sau produse lactate prin actiunea unor microorganisme specifice care determina reducerea pH-ului si coagularea.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta Antioxidantilor Naturali Asupra Produselor Lactate Acide.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
81 pagini
Imagini extrase:
81 imagini
Nr cuvinte:
23 192 cuvinte
Nr caractere:
134 447 caractere
Marime:
662.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
industria alimentara, chimie
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Industria Alimentară
Sus!