Biotehnologii de Obținere a Vinurilor de Desert Oxidate Chimic

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

MEMORIU TEHNIC......................................................................................4
Capitolul 1 - TEHNOLOGIA DE FABRICATIE A VINURILOR DE DESERT OXIDATE CHIMIC......................................................................................................5
1.1 Clasificarea vinurilor de desert..........................................................7
1.2 Alegerea variantei optime...............................................................12
1.2.1. Istoria vinului de Porto.........................................................12
1.3 Descrierea materiilor prime............................................................17
1.3.1. Brandy..............................................................................17
1.3.2. Strugurii...........................................................................18
1.4 Schema tehnologica.........................................................................21
1.5 Descrierea operatiilor tehnologice.....................................................23
1.5.1. Receptia strugurilor..............................................................23
1.5.2. Zdrobirea strugurilor............................................................23
1.5.3. Desciorchinarea strugurilor.....................................................23
1.5.4. Sulfitarea mustuielii.............................................................24
1.5.5. Macerare - Fermentare.........................................................24
1.5.6. Presarea............................................................................25
1.5.7. Fermentatia alcoolica...........................................................27

Extras din licența:

Acest proiect contine o scurta prezentare a biotehnologiei de obtinere a vinurilor de desert oxidate chimic. Am ales pentru aceasta tema un vin cu specific portughez, si anume vinul de Porto.

Lucrarea de diploma a fost elaborata luand in considerare o structura orientata pe doua directii: teoretica si practica. Proiectul este structurat pe sase capitole astfel:

In introducere este prezentat un memoriu tehnic in care am trecut in revista pe scurt, structura si importanta acestui proiect. Odata primul capitol intram direct in tema si anume in tehnologia de fabricatie, unde vom intalni mai intai o scurta descriere a oenologiei, a vinurilor de desert, iar apoi istoricul tehnologie de fabricatie a vinului de Porto.

Capitolul al doilea cuprinde bilantul de material necesar obtinerii a 2000 kg de vin de Porto, bilant constituit din pierderi, calculele in sine si de aflarea consumului specific, mai precis, de cantitatea de struguri necesara pentru obtinerea a 100 kg vin de Porto.

Capitolul trei prezinta care sunt metodele de valorificare a produselor secundare din industria vinului, mai exact: valorificarea tescovinei, separarea semintelor si valorificarea lor, valorificarea drojdiei de vin si valorificarea tirighiei.

Principiile si functiile sistemului HACCP le gasim insumate in cel de-al patru-lea capitol, alaturi de diagram de flux, o scurta descriere a operatiilor de pe flux, identificarea riscurilor intalnite si totodata arboreal decizional. Normele privind securitatea si sanatatea in munca si situatii de urgenta sunt cuprinse in cel de-al cinci-lea capitol, urmand apoi in capitolul sase partea experimental a proiectului cu aprecierea culorii vinului si studiul unor compusi care intervin in maturarea si invechirea vinului, iar in incheiere cateva mici concluzii.

Tehnologia de fabricare a vinurilor de desert este una pe cat de special, pe atat de importanta, iar pentru obtinerea unui vin de calitate superioara etapele sale vor trebui respectate intocmai

Bibliografie:

Ana, Al., 1980 - Curs de tehnologia vinului si subproduselor, Universitatea din Galati

Ana, Al., 2002 - Manual de lucrari practice in enologie, Editura Fundatiei

3.Dabija A ., 2010 - Biotehnologii in industria alimentara fermentativa , Editura PIM. Iasi,

Universitare ,,Dunarea de Jos"Galati

Adriana Dabija -Tehnologii si utilaje in industria alimentara fermentativa: Tehnologie si utilaj in industria berii. Tehnologie si utilaj in industria alcoolului si a drojdiei. Tehnologie si utilaj in industria vinului si a bauturilor alcoolice distilate, Editura Alma Mater, Bacau, 2002;

Banu, C., et al., 1998 - Manualul inginerului de industrie alimentara, vol. I, Editura Tehnica, Bucuresti

6.Banu, C., et al., 1999 - Manualul inginerului de industrie alimentara, vol. II, Editura Tehnica, Bucuresti

Combes Daniel - Epopeea vinului, Editura: Institutul European, Iasi, 1996.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biotehnologii de Obtinere a Vinurilor de Desert Oxidate Chimic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
83 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
21 028 cuvinte
Nr caractere:
115 786 caractere
Marime:
349.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
vin, biotehnologii
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Dabija Adriana
Sus!