Acest proiect contine o scurta prezentare a biotehnologiei de obtinere a vinurilor de desert oxidate chimic. Am ales pentru aceasta tema un vin cu specific portughez, si anume vinul de Porto.
Lucrarea de diploma a fost elaborata luand in considerare o structura orientata pe doua directii: teoretica si practica. Proiectul este structurat pe sase capitole astfel:
In introducere este prezentat un memoriu tehnic in care am trecut in revista pe scurt, structura si importanta acestui proiect. Odata primul capitol intram direct in tema si anume in tehnologia de fabricatie, unde vom intalni mai intai o scurta descriere a oenologiei, a vinurilor de desert, iar apoi istoricul tehnologie de fabricatie a vinului de Porto.
Capitolul al doilea cuprinde bilantul de material necesar obtinerii a 2000 kg de vin de Porto, bilant constituit din pierderi, calculele in sine si de aflarea consumului specific, mai precis, de cantitatea de struguri necesara pentru obtinerea a 100 kg vin de Porto.
Capitolul trei prezinta care sunt metodele de valorificare a produselor secundare din industria vinului, mai exact: valorificarea tescovinei, separarea semintelor si valorificarea lor, valorificarea drojdiei de vin si valorificarea tirighiei.
Principiile si functiile sistemului HACCP le gasim insumate in cel de-al patru-lea capitol, alaturi de diagram de flux, o scurta descriere a operatiilor de pe flux, identificarea riscurilor intalnite si totodata arboreal decizional. Normele privind securitatea si sanatatea in munca si situatii de urgenta sunt cuprinse in cel de-al cinci-lea capitol, urmand apoi in capitolul sase partea experimental a proiectului cu aprecierea culorii vinului si studiul unor compusi care intervin in maturarea si invechirea vinului, iar in incheiere cateva mici concluzii.
Tehnologia de fabricare a vinurilor de desert este una pe cat de special, pe atat de importanta, iar pentru obtinerea unui vin de calitate superioara etapele sale vor trebui respectate intocmai
Ana, Al., 1980 - Curs de tehnologia vinului si subproduselor, Universitatea din Galati
Ana, Al., 2002 - Manual de lucrari practice in enologie, Editura Fundatiei
3.Dabija A ., 2010 - Biotehnologii in industria alimentara fermentativa , Editura PIM. Iasi,
Universitare ,,Dunarea de Jos"Galati
Adriana Dabija -Tehnologii si utilaje in industria alimentara fermentativa: Tehnologie si utilaj in industria berii. Tehnologie si utilaj in industria alcoolului si a drojdiei. Tehnologie si utilaj in industria vinului si a bauturilor alcoolice distilate, Editura Alma Mater, Bacau, 2002;
Banu, C., et al., 1998 - Manualul inginerului de industrie alimentara, vol. I, Editura Tehnica, Bucuresti
6.Banu, C., et al., 1999 - Manualul inginerului de industrie alimentara, vol. II, Editura Tehnica, Bucuresti
Combes Daniel - Epopeea vinului, Editura: Institutul European, Iasi, 1996.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.