Monografia localității Covasna

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE 3
Capitolul 1. Covasna - prezentare generala 5
1.1. Asezarea geografica si cadrul natural 5
1.2. Prezentare istorica 8
1.3. Aspecte administrative si socio-economice 14
1.4. Factorii terapeutici naturali si turismul balnear din Covasna 15
Capitolul 2. Rolurile, relatiile si functiile orasului Covasna in sistemul de asezari 24
Capitolul 3. Analiza infrastructurii, a institutiilor si a serviciilor existente 34
3.1. Infrastructura comunala 34
3.2. Infrastructura de transport 36
3.3. Infrastructura telecomunicatiilor 37
3.4. Infrastructura recreationala si culturala 38
3.5. Infrastructura aferenta serviciilor de sanatate si invatamant 38
3.6. Infrastructura turistica 39
3.7. Institutii si serviciile acestora 44
Capitolul 4. Atractii turistice 48
4.1. Resurse turistice antropice 48
4.1.1. Evenimente culturale, traditie, arta popular 48
4.1.2. Edificii, constructii monumentale 49
4.1.3. Monumente istorice, muzee 50
4.1.4. Vestigii arheologice 51
4.2. Resurse turistice naturale 52
4.2.1. Relieful 52
4.2.2. Ape minerale, mofete 52
4.2.3. Clima, vegetatie, hidrografie 53
4.2.4. Resurse turistice naturale din aria limitrofa 54
4.2.5. Accesibilitatea orasului Covasna si sistemul de relatii in teritoriu 54
4.3. Marketingul localitatii din punct de vedere turistic 56
Capitolul 5. Recreere si cultura locala 60
5.1. Conditiile locale de recreere 60
5.2. Cultura locala 63
Capitolul 6. Analiza mediului din Covasna 66
6.1. Scurta prezentare a mediului natural al orasului Covasna 66
6.2. Deseurile menajere 68
6.3. Apele de suprafata si freatice 69
6.4. Apele minerale 71
6.5. Mediul Urban. Alimentarea cu apa potabila 73
6.6. Canalizarea, statia de epurare si evacuarea apei epurate in emisar 74
6.7. Spatii verzi 74
6.8. Factori naturali de risc, starea generala a mediului natural 75
Capitolul 7. Conceptia de lunga durata a orasului Covasna 76
7.1. Puncte forte 77
7.2. Puncte slabe 79
7.3. Oportunitati 81
7.4. Pericole 82
Bibliografie 84

Extras din licența:

Analiza catorva aspecte din trecutul orasului Covasna se intemeiaza pe consultarea prealabila a izvoarelor istorice si colectiilor de documente, surse esentiale de informatii pentru continutul lucrarii, precum si studiilor de istorie care au ajutat la intelegerea unor aspecte generale legate de probleme ce au facut obiectul preocuparii noastre si pe care le-am enuntat in lucrarea de fata.

Am ales acest subiect din dorinta de a studia si analiza trecutul orasului Covasna, deoarece mi s-a parut interesant sa cunosc istoria orasului si pentru ca acolo am gasit oameni primitori, in special la Primaria orasului Covasna, dispusi sa ma ajute cu materiale si informatii in demersul meu. Pe aceasta cale, tin sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat la redactarea acestei lucrari.

Izvoarele documentare si narative si istoriografia problemelor ce m-au preocupat le-am intrebuintat in lucrarea mea, pe care am structurat-o in sapte capitole, fiecare tratand probleme ce constituie coordonate fundamentale care trebuiesc urmarite in studierea organizarii si evolutia orasului statiune.

Primul capitol il constituie prezentarea generala a localitatii, cu asezarea geografica, o scurta trecere prin istoria acestui minunat loc, cateva aspect administrative si socio-economice si, bineinteles, cateva cuvinte despre turismul balnear al localitatii si factorii terapeutici naturali pe care-i detine.

Al doilea capitol prezinta rolurile, relatiile si functiile orasului Covasna in sistemul de asezari, incepand cu prezentarea localitatilor limitrofe si relatiile dintre acestea si continuand cu o scurta trecere prin functiile administrative, educative, functia de servicii de sanatate, functia culturala si recreativa.

Cel de-al treilea capitol cuprinde elemente definitorii ale organizarii administrative, cu o analiza a infrastructurii, a institutiilor si a serviciilor existente in localitate. Aflam astfel informatii interesante despre infrastructura comunala, infrastructura de transport, cea a telecomunicatiilor, infrastructura recreationala si culturala, precum si cea aferenta serviciilor de sanatate si invatamant.

Mai pe larg am dezbatut infrastructura tursitica a localitatii, careia i-am dedicat un capitol intreg, in care am prezentat evenimentele culturale din oras, traditia si arta populara, edificiile si constructiile monumentale, monumentele istorice si muzeele, vestigiile arheologice gasite pe teritoriul localitatii. Am continuat apoi cu prezentarea cadrului natural al localitatii, patrimoniul touristic fiind dat de un peisaj geografic favorabil desfasurarii unor importante activitati turistice, componentele acestuia, luate in ansamblu sau individual, raspunzand unor motivatii turistice de interes major. Dintre acestea amintim apele minerale si mofetele, rezervatia geologica "Balta Dracului", Valea Zanelor sau Planul Inclinat.

Cel de-al cincilea capitol este dedicat conditiilor locale de recreere si culturii locale, cu avantajele si punctele slabe din acest punct de vedere, iar cel de-al saselea capitol prezinta o analiza a mediului natural din localitatea Covasna, a deseurilor menajere si modul de gestionare a acestura de catre institutiile statului, o analiza a apelor de suprafata si freatice, a apelor minerale, precum si a mediului urban. Aici am prezicat modalitatea de alimentare cu apa potabila, canalizarea si epurarea apei, am analizat spatiile verzi din localitate si starea generala a mediului natural.

In final, in cel de-al saptelea capitol, am facut o analiza SWOT, care ne ajuta la ierarhizarea problemelor si la stabilirea prioritatilor in rezolvarea obiectivelor, comparand acestea cu viziunea, imaginea de viitor a comunitatii.

CAPITOLUL 1. COVASNA - PREZENTARE GENERALA

1.1. Asezarea geografica si cadrul natural

Conditii oro-hidrografice.

Depresiunea Tg. Secuiesc, la marginea careia este situata si orasul Covasna, face parte din complexul depresionar al Brasovului, unitate fizico-geografica din cadrul Carpatilor de Curbura. Complexul depresionar se suprapune unei unitati tectonice puternic fragmentate in horsturi si grabene. Daca horsturile, blocurile scoartei terestre aflate in ridicare se regasesc sub forma munceilor care patrund dinspre nord in depresiune (Muntii Baraolt si Bodoc), grabenele sunt portiunile aflate intr-un proces de scufundare lenta, cum ar fi compartimentele numite Depresiunea Barsei, Depresiunea Sf. Gheorghe-Prejmer si Depresiunea Tg. Secuiesc. Fracturile si faliile adanci au favorizat extinderea ,,aureolei mofetice" a zonei eruptive din Carpatii Orientali (vulcanismul neogen din lantul Calimani- Gurghiu-Harghita). De aceea, manifestarile postvulcanice, cum sunt emanatiile de gaze mofetice si apele minerale carbogazoase sunt prezente si in aceasta zona de flis cretacic- paleogen.

Orasul Covasna se situeaza pe aliniamentul asezarilor de la marginea de est a Depresiunii Tg. Secuiesc, la contactul fasiei de depozite sedimentare piemontane (pietrisuri, nisipuri, argile) si formatiunile flisului carpatic, format din roci relativ mai dure, ca gresiile, marnocalcare, sisturile negre etc. Alungit de-alungul vaii Covasna si cu unele patrunderi pe vaile afluentilor acesteia, vatra orasului se intinde pe o lungime de cca. 9 km, la o altitudine de 550-600 m.

Vatra asezarii este dominata de inaltimile culmilor ce se desprind din Muntii Vrancei, respectiv ai Bretcului si din Munceii Intorsurii. Datorita eroziunii regresive a raurilor, paraurilor din bazinul hidrografic al Buzaului (Buzaul si Basca Mare) cumpana principala a apelor din Curbura Carpatilor se apropie mult de Depresiunea Tg. Secuiesc, aceasta liniei hidrografica fiind purtata de Munceii Intorsurii din care prin virful Poienii (1166 m) la sud de Zagon, trece prin Chiuzul Papauti (1319 m), la sud-est de Covasna, face o cotitura spre nordest, spre Vf. Negru (1543 m), Zarna (1602 m), Poarta Vantului (1524 m), Bonio Mic si Mare (1542 si 1548 m). Vf. Lacauti, se afla mai la sud de acestea, fiind cel mai inalt varf din judetul Covasna (1777 m), si al doilea din Muntii Vrancei (dupa Vf. Goru 1783 m). Din aceasta catena muntoasa care desparte bazinul Raului Negru de cele ale Bastilor, a Zabalei si a Putnei, se desprind culmi secundare spre depresiunea Tg. Secuiesc, promontoriile, umerile acestora dominand vetrele orasului Covasna si al comunelor, satelor vecine. Intravilanul orasului este inconjurat de urmatoarele inaltimi: Dealul Stejarului (751 m), Dealul Magos (878 m), Kis-kofarka (1101 m), Pal feje (1169 m), Tistabic (1340 m), dealul Soimului sau Pilisul Covasnei (1376 m), Cihanios (1258 m), Siclaul (1113 m), iar la sud Cocorea sau Mische (1164 m), Delul Cetatii (935 m), Piliske (918 m). Paraul Covasna, afluent al Raului Negru, colecteaza in perimetrul orasului urmatoarele paraie: la izvoare p. Candia, Ketag, iar in zona Vaii Zanelor P. Dobromir sau Horgasz si Meses sau Hanko pe partea dreapta, p. Cetatii, p. Mische pe partea stanga. In zona centrala a orasului, de sub varful Piliske coboara paraiele Vizi, Karacsony si Tiganilor. La capatul spre Chiurus al orasului se varsa p. Adanc, langa care se afla si un mic lac artificial (helesteu).

Bibliografie:

Carti, ghiduri turistice:

Atlasul localitatilor - Judetul Covasna, Editat de Suncart, Cluj-Napoca, 2014

Dr. BenkV Gyula - Fabian ErnV: Kovaszna, Editat de Trisedess Press - Casa de

cultura orasenesc din Covasna, Covasna, 2005

Efectele terapeutice ale statiunilor balneo-climaterice din judetul Covasna, Editat de Comitetul Judetean pentru Cultura si Arta, Filiala Uniunii Societatilor de Stiinte Medicale Judetul Covasna, 1969

.

Documente, articole, lucrari utilizate:

Geocart: Harta orasului Covasna, Odorheiu Secuiesc, 2014

INS, DJS Covasna, 2015: Fisa localitatii Covasna 2005-2014

INS: Recensamantul Populatiei si a Locuintelor din martie 2011

INS: Statistica Teritoriala, 2014

Strategia Turismului Balnear, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Turism, Bucuresti, septembrie 2006

Studiu de oportunitate privind amenajarea turistica a statiunii balneaclimaterice Covasna si a imprejurimii, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Turism, Bucuresti, 2012

Studiu de Marketing al statiunii balneare Covasna Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Turism, Bucuresti 2009

Autoritati care au furnizat date:

Primaria Covasna, judetul Covasna;

Pagini web:

www.kovaszna.ro

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografia localitatii Covasna
    • Anexa 1 fotografii.docx
    • Monografia localitatii Covasna.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
91 pagini
Imagini extrase:
91 imagini
Nr cuvinte:
28 198 cuvinte
Nr caractere:
168 515 caractere
Marime:
3.24MB (arhivat)
Publicat de:
Rita Burcea
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
covasna, monografie, geografie
Predat:
Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Specializare:
PSIHOLOGIE SI STIINTE ALE EDUCATIEI
Materie:
Geografie
Sus!