Monografia geografică reprezentată de o comună

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 ASEZARE GEOGRAFICA SI LIMITELE
3 ISTORICUL COMUNEI
4 RELIEFUL SI RISCURILE GEOMORFOLOGICE
5 POTENTIALUL CLIMEI SI RISCURILE CLIMATICE
6 RESURSELE DE APA SI RISCURILE HIDROLOGICE
7 POTENTIALUL BIOGEOGRAFIC
8 POTENTIALUL DEMOGRAFIC
9 INFRACSTRUCTURA
10 ACTIVITATEA ECONOMICA
11 ASPECTE SOCIALE
12 STAREA MEDIULUI
13 CONCLUZII
14 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

In Campia Crisurilor, asezarile umane actuale, reprezinta consecintele unui indelungat si dinamic proces de umanizare a obstilor satesti existente primordial, respectiv, de dezvoltare sinergetica a spatiului geografic realizat de aceste comunitati sociale prin acltivitatile lor multiple care s-au succedat ori chiar s-au suprapus unele altora. Un rol important in acest proces l-au avut factorii naturali, care au intervenit activ in relatiile dintre om si natura, aceasta din urma conservandu-se realmente destul de bine, in detrimentul factorului antropic.

In cele ce urmeaza, lucrarea de fata isi propune sa elaboreze o perspectiva comparativa asupra problemelor demografice, geologice, turistice, istorice si economice ale comunei Husasau de Tinca cu celelalte localitati din arealul de campie inalta a judetului Bihor.

Studierea geografiei a trezit in mine interesul pentru cunoasterea cat mai profunda a particularitatilor din spatiului vicinal comunei Husasau de Tinca, locul de nastere al tatalui meu.

Modelul de analiza utilizat a fost constituit din doua parti: una de documentare in biblioteca, iar cealalta, din deplasarea pe teren, in comuna Husasau de Tinca pentru cercetarea la fata locului.

Deplasarea in comuna Husasau de Tinca si in satele apartinatoare ei, m-au condus la descoperirea faptului ca aceasta localitate nu a fost studiata in mod deosebit de catre geografi.

Pornind de la recoltarea materialelor necesare intocmirii lucrarii si de la interpretarea datelor, vor fi evidentiate in continuare particularitatile specifice localitatii Husasau de Tinca precum si a celor patru sate apartinatoare: Fonau, Miersig, Osand si Sititelec.

In elaborarea acestei lucrari am recurs si la portalurile existente pe Internet, pentru usurarea accesului la informatii.

Dupa o scurta istorie a cercetarilor demografice, geologice, istorice, turistice si economice, studii elaborate de specialistii care cercetat arealul zonei din care face parte si comuna Husasau de Tinca, am trecut descrierea asezarii geografice, atat in judetul Bihor cat si in tara.

Capitolul urmator este dedicat istoriei locurilor, folosind toate izvoarele pe care le-am avut, cu aratarea evolutiei numerice a populatiei, pe o lunga perioada de timp, facand totodata si analize privind sporul natalitatii si mortalitatii.

Conditiile fizico-geografice au constituit continutul urmatorului capitol, unde am scos in evidenta caracteristicile reliefului, conditiile climatice, reteaua hidrografica, bazinul de contact, precum si fauna si vegetatia.

Economia comunei, desi nu este prea dezvoltata, este prezentata cu ramurile de productie existente, infrastructura si activitatile culturale si turistice.

Problema protectiei mediului a fost tratata pornind de la punctul de vedere al autoritatilor locale si acelor judetene, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Comuna Husasau de Tinca, aidoma celorlalte asezari omenesti din spatiul romanesc actual, se gaseste intr-o reala perioada de tranzitie spre ...

Bibliografie:

STASAC MARCU - "2005, RECONSTITUIREA MEDIULUI RURAL" - IN CAMPIA CRISURILOR, EDITURA UNIVERSITATII, ORADEA

BERINDEI IGNATIE, GRIGOR POP - "1972, JUDETUL BIHOR" - EDITURA ACADEMIEI ROMANE, BUCURESTI

IELENICZ MIHAI - "2000, GEOGRAFIA ROMANIEI - MICA ENCICLOPEDIE" - EDITURA CORINT, BUCURESTI

MAHARA GHEORGHE - "1977, CAMPIA CRISURILOR" - IN VOL. CAMPIA CRISURILOR, CRISUL REPEDE, TARA BEIUSULUI, EDITURA STIINTIFICA SI ENCICLOPEDICA, BUCURESTI

MAHARA GHEORGHE - "1996, DEALURILE BANATULUI SI CRISANEI - ASPECTE GEOGRAFICE" - ART. APARUT IN ANALELE UNIV. DIN ORADEA, SERIA GEOGRAFIE, TOM VI

MAHARA GHEORGHE - "2003, UNITATILE SI SUBUNITATILE GEOGRAFICE ALE DEALURILE BANATULUI SI CRISANEI" - ART. APARUT IN ANALELE UNIV. DIN ORADEA, SERIA GEOGRAFIE, TOM XIII

PASCU STEFAN - "1988, ISTORIA MILITARA A POPORULUI ROMAN" - VOL. V, EDITURA MILITARA, BUCURESTI

PACURARIU FRANCISC - "1988, ROMANII SI MAGHIARII DE - A LUNGUL VEACURILOR" - EDITURA MINERVA, BUCURESTI

POP P. GRIGOR - "2005, DEALURILE DE VEST SI CAMPIA DE VEST" - EDITURA UNIV. DIN ORADEA

POSEA GRIGORE - "1995, CAMPIA DE VEST A ROMANIEI" - EDITURA FUNDATIEI "ROMANIA DE MAINE", BUCURESTI

PREDESCU LUCIAN - "1999, ENCICLOPEDIA ROMANIEI - CUGETAREA" - EDITURA SAECULUM I. O. SI EDITURA VESTALA, BUCURESTI

PRODAN DAVID - "1968, IOBAGIA IN TRANSILVANIA IN SEC. AL XVI - LEA" - VOL. II, EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI

SIMEDRE CRACIUN - "2002, MONOGRAFIA ORASULUI STEI"

STEFANESCU BARBU, BODO EDITH - "1998, RUPEREA TACERII" - EDITURA MUZEULUI TARII CRISURILOR, ORADEA

BENTE FLORIAN, GREAVU EMILIA - "1970, ASPECTE FIZICO - GEOGRAFICE IN ZONA ORADIEI" - LUCRARI STIINTIFICE, SERIA A, ORADEA

SUCIU CORIOLAN - "1968, DICTIONAR ISTORIC AL LOCALITATILOR DIN TRANSILVANIA" - EDITURA ACADEMIEI ROMANE, BUCURESTI

VLASCEANU GHEORGHE, IANOS ION - "1995, ORASELE ROMANIEI, BUCURESTI

ZAHARESCU VASILE - "1958, CONTRIBUTIA ROMANIEI LA RAZBOIUL ANTIHITLERIST - 23. 08. 1944 - 09. 05. 1945" - EDITURA MILITARA, BUCURESTI

ARHIVELE STATULUI DIN ORADEA, FOND EPISCOPIA ROMANO - CATOLICA

ARHIVELE COMUNEI HUSASAU DE TINCA

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografia geografica reprezentata de o comuna
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
74 pagini
Imagini extrase:
57 imagini
Nr cuvinte:
17 644 cuvinte
Nr caractere:
98 807 caractere
Marime:
5.15MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate din Oradea
Specializare:
Geografie
Materie:
Geografie
Sus!