Topologie Întorsura Buzăului

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

CAP. 4. CLASIFICAREA TOPONIMELOR
4.1. Clasificarea semantica a toponimelor
4.2. Clasificarea tipologica a toponimelor
4.2.1. Toponime simple
4.2.2. Toponime derivate sau secundare
4.2.3. Toponime compuse
CAP. 5. ASPECTE ALE GRAIULUI
5.1. Fonetica
5.1.1. Accentul
5.1.2. Vocalism
5.1.3. Consonantism
5.2. Morfosintaxa
5.3. Lexicul
5.4. Influenta maghiara in lexic si toponimie

Extras din licența:

Toponimia unei regiuni, in sensul de totalitatea numelor de locuri reprezinta o parte din patrimoniul spiritual al populatiei care a trait sau traieste pe teritoriul respectiv. ,,Caci toponimia poate fi socotita drept istoria nescrisa a unui popor, o adevarata arhiva unde se pastreaza amintirea atator evenimente, intamplari si fapte mai mult sau mai putin importante, care s-au petrecut de-a lungul timpurilor si au impresionat intr-un chip oarecare sufletul popular."

Toponimia ne ajuta asadar sa cunoastem starile sociale, politice, economice, viata si istoria localitatilor respective. Atunci cand lipsesc documente sau fapte materiale ale arheologiei, toponimia vine cu datele necesare. Astfel toponimia poate fi considerata ,,arheologie lingvistica".

Foarte importanta este si ocuparea unui anumit teritoriu, pentru vreme indelungata, de catre mai multe popoare, simultan sau rand pe rand. Prezenta fiecaruia dintre ele se tradeaza prin numirile pe care le-au primit diverse locuri din regiunea in discutie. Faptul ca pe acelasi teritoriu traiesc mai multe neamuri duce la rezultate foarte interesante pentru toponimie. Uneori se poate ajunge la amestecul numelor de origine diferita. Insa fenomenul cel mai intalnit este traducerea numelor dintr-un idiom in altul, traducere adevarata sau doar o simpla adaptare semantica sau fonetica a numelui strain. ,,Traducerea sau adaptarea este produsul vointei: oameni care cunosc insemnatatea vechilor numiri le transforma, fie ca simplu exercitiu lingvistic, inofensiv, fie in epoci mai apropiate de noi, cu scopuri politice precise." Se intampla uneori ca acelasi loc sa poarte doua nume sinonimice provenind din doua limbi diferite, fara ca cei ce le intrebuinteaza sa-si dea seama de situatie.

Putem observa ca toponimia localitatii Intorsura Buzaului este foarte diversificata. Aceasta diversitate isi are originile in multitudinea formelor de relief existente aici. Unele toponime au fost la inceput cuvinte comune care insemnau ceva: Dealul Mare. Unele au in componenta lor adjective. Acestea vin sa precizeze o caracteristica a toponimelor: Floroaia Mare, Floroaia Mica, Poiana Mare, Poiana Mica. Alte toponime au in componenta lor adverbe. Adverbele cele mai folosite arata pozitia locului fata de punctele cardinale: Sub Dos.

Multe dintre toponime primesc un amanunt suplimentar in functie de vegetatia sau fauna specifica zonei: Bradet, Dumbrava, Stejeris, Alunis, Tipirig.

Intrebuintate mult timp pentru a desemna unele locuri, numele si-au pierdut intelesul de baza si s-au transformat in etichete geografice. Calitatea de eticheta cu functie de orientare a determinat o izolare fata de limba curenta si conserva anumite sensuri din limba comuna. Multe din toponime, ca forma si sens, apartin unor faze vechi de evolutie a limbii.

Totodata diversitatea toponimelor este datorata si conditiilor social-istorice in care oamenii acestor locuri au evoluat. Cercetarile au stabilit ca toponimele, in primul rand hidronimele, oronimele si oiconimele se pastreaza deseori cu mare tenacitate chiar si la schimbarea populatiei. Populatia noua preia numele de la cea veche, de multe ori fara sa inteleaga semnificatia. ,,Daca intr-o anumita regiune gasim un numar oarecare de locuri aprtinand unei limbi, putem fi siguri ca acolo a existat o populatie care a vorbit limba respectiva (chiar daca populatia aceea, din diverse motive, a parasit zona sau a fost asimilata de o alta populatie existenta anterior sau stabilita mai tarziu in acele locuri)." Este si cazul zonei Buzaielor unde intalnim o multitudine de toponime de origine maghiara, desi astazi orasul este majoritar romanesc. Autoritatile maghiare, care au stapanit efectiv intreaga Transilvanie peste 800 de ani, au dat si au impus pe cale oficiala numeroase toponime maghiare, care se pastreaza si astazi. ,,In acelasi timp si populatia maghiara a dat denumiri specifice asezarilor si locurilor unde ea era majoritara sau exclusiva, toponime preluate si utilizate de populatia romaneasca."

Nu toate toponimele au aceasi rezistenta in timp. Stabilitate mai mare au in general, hidronimele si oronimele. Toponimia minora are uneori o valoare probata istoric mai mare decat cea majora. Insemnatatea lingvistica si istorica a acesteia, in comparatie cu cea majora, consta in faptul ca ea ,,oglindeste mai fidel viata oamenilor locului, continuitatea neintrerupta a acelorasi oameni in anumite locuri, legatura indestructibila dintre oameni si locuri."

Toponimia majora nu este atat de ,,credincioasa" locurilor si realitatilor vii ca toponimia minora. Fiind istoria nescrisa a unui popor, toponimia pastreaza amintirea multor evenimente, intamplari si fapte mai vechi sau mai noi care s-au petrecut de-a lungul timpului si au avut o influenta asupra oamenilor. Astfel de la trecerea lui Mihai Viteazu in anul 1599 prin Intorsura Buzaului, dealul pe care acesta si-a asezat tabara se numeste Dealul Taberei, iar strada principala din oras Strada Mihai Viteazu.

O destul de mare importanta are si ocuparea unui anumit teritoriu, pentru o perioada de timp, de un anumit popor, in cazul nostru maghiarii. Prezenta acestora se regaseste in numele pe care le-au dat locurilor. Unele au rezstat in timp, alete nu.

Numele de locuri din Intorsura Buzaului au numeroase izvoare din care amintim:

- Apelativele, in special cele care denumesc diferite forme de relief (deal, vale, curmatura, lunca, varf) aspecte geomorfice (prund, piatra, cremene) precum si cele care evoca vegetatia si fauna locurilor, apele, sau cele care se refera la ocupatiile oamenilor sau unele evenimente social-istorice.

- Antroponimele care amintesc de oameni care au fost sau sunt proprietarii pamanturilor.

- Alte toponime.

In ceea ce priveste clasificarea toponimelor Iorgu Iordan propune o impartire in patru mari categori: toponime topografice, toponime sociale, toponime istorice si toponime psihologice.

Toponimele topografice se impart in:

- Toponime care descriu forma sau aspectul exterior al locului

- Toponime care evoca natura terenului apartinand localitatii respective sau aflate in apropierea ei.

- Toponime care arata o insusire a locului.

- Toponime care arata pozitia locului fata de punctele cardinale, fata de altitudinea solului sau fata de localitatile invecinate.

Toponimele sociale pot fi:

- Derivate de la nume de persoane

- Antroponimice cu forma de plural -esti, -eni.

- Antroponimice care isi pastreaza neschimbata forma:

- antroponimice masculine cu forma de singular

- antroponimice feminine

- nume formate cu ajutorul lui -falau

- Toponime care arata raporturi de proprietate.

- Toponime insotite de adjectivele mare, mic, nou, vechi.

- Toponime care amintesc existenta unor categorii de locuitori avand o situatie speciala in organizarea statului

- Toponime care se refera la organizatia fiscala din secolele trecute

- Toponime care arata ocupatia locuitorilor

- Toponime care vorbesc despre credinte, superstitii si obiceiuri

- Toponime care amintesc existenta unor foste asezari omenesti

Toponimele istorice se impart in:

- Toponzme formate de la nume de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Topologie intorsura buzaului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
10 126 cuvinte
Nr caractere:
50 345 caractere
Marime:
46.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
locuitori, traditii, ocupatie
Predat:
Facultatea de Litere si Arte , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Nitu Ioana
Sus!