Studiu privind măsurile controlului calității produselor alimentare la o unitate producătoare

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 IMPORTANTA LAPTELUI IN ALIMENTATIA OMULUI
2.1 LAPTELE - FACTOR DE SANOGENEZA
2.1.1 ROLUL PROTEINELOR, GLUCIDELOR SI LIPIDELOR
2.1.2 ROLUL SARURILOR MINERALE SI AL VITAMINELOR
2.1.3 LAPTELE ALIMENT SI MEDICAMENT
2.2 LAPTELE - FACTOR DE PATOGENEZA
2.2.1 POLUAREA BACTERIOLOGICA A LAPTELUI
2.2.2 POLUAREA CHIMICA A LAPTELUI
2.2.3 MASURI DE PREVENIRE SI COMBATERE A POLUARII CHIMICE
2.2.4 POLUAREA RADIOACTIVA A LAPTELUI
3 CONTROLUL LAPTELUI DE CONSUM
3.1 PUNCTE DE VEDERE ACTUALE ASUPRA CONCEPTULUI CALITATIV
3.1.1 DEFINIREA SI ANALIZA CONCEPTULUI CALITATIV
3.1.2 STRATEGII UTILIZATE IN TARILE CEE PENTRU IMBUNATATIREA CALITATII LAPTELUI LA PRODUCATOR
3.2 APLICAREA METODEI HACCP IN INDUSTRIA LAPTELUI
3.3 COMPONENTELE LAPTELUI SI CARACTERISTICILE ACESTORA
3.3.1 SUBSTANTELE AZOTOASE
3.3.2 LIPIDELE
3.3.3 LACTOZA
3.3.4 SUBSTANTELE MINERALE
3.3.5 VITAMINELE
3.4 ANALIZELE FIZICO - CHIMICE ALE CONTROLULUI CALITATII LAPTELUI
3.4.1 RECOLTAREA PROBELOR PENTRU ANALIZA
3.4.2 APRECIEREA ORGANOLEPTICA A LAPTELUI CRUD INTEGRAL
3.4.2.1 DETERMINARI FIZICO - CHIMICE
3.4.2.2 APRECIERI ASUPRA LIPIDELOR DIN LAPTE
3.4.2.3 DETERMINAREA CANTITATII DE GRASIME
3.5 CONTROLUL CALITATII LAPTELUI PRIN ANALIZE BACTERIOLOGICE
3.5.1 METODE BACTERIOLOGICE PENTRU CONTROLUL CALITATII LAPTELUI
3.5.1.1 RECOLTAREA, AMBALAREA SI PREGATIREA PROBELOR IN VEDEREA EXAMENULUI BACTEOROLOGIC
3.5.1.2 DETERMINAREA NUMARULUI TOTAL DE GERMENI AEROBI MEZOFILI (NTGMA)
3.5.1.3 DETERMINAREA AUTOMATA A NUMARULUI DE BACTERII DIN LAPTE CU APARATURA BACTRO - SCAN 8000 S
3.5.2 DETERMINAREA NUMARULUI DE BACTERII COLIFORME (NBC) SI A SPECIEI E. COLI
3.5.3 DETERMINAREA GERMENILOR DIN GENUL SALMONELLA
4 FALSIFICAREA LAPTELUI
4.1 FALSIFICAREA LAPTELUI PRIN ADAOS DE APA
4.2 FALSIFICAREA LAPTELUI PRIN EXTRAGEREA PARTIALA A GRASIMILOR
4.3 FALSIFICAREA LAPTELUI CU DIFERITE SUBSTANTE ADAUGATE IN SCOPUL CORECTARII DENSITATII
4.4 FALSIFICAREA LAPTELUI CU UREE
4.5 FALSIFICAREA LAPTELUI CU FOSFATI
4.6 FALSIFICAREA LAPTELUI CU COMPUSI AI CALCIULUI
4.7 FALSIFICAREA LAPTELUI CU NEUTRALIZANTI
4.8 FALSIFICAREA LAPTELUI CU CONSERVANTI
5 STUDIU PROPRIU: CONDITII DE COLECTARE LA PRELUCRAREA DE LA FERMA SI DEPISTAREA FALSURILOR
5.1 DESCRIEREA FERMEI DE VACI DE LAPTE PROPRII CARE PRODUCE LAPTE ECOLOGIC CERTIFICAT
5.2 TRATAMENTUL PRIMAT AL LAPTELUI IN FERMA DE CRESTERE SI EXPLOATARE A VACILOR
5.2.1 FILTRAREA, RACIREA SI PASTRAREA LAPTELUI IN FERMA
5.2.2 LAPTARIA DE FERMA
5.2.3 TRANSPORTUL LAPTELUI DIN FERMA LA BENEFICIAR
5.3 MASURI PENTRU OBTINEREA UNUI LAPTE IGIENIC SI ECOLOGIC
5.3.1 EXIGENTE TEHNOLOGICE DE IGIENA IN FERMELE CE PRODUC LAPTE IGIENIC SI ECOLOGIC
5.3.2 APRECIEREA LAPTELUI SUB RAPORTUL CALITATII SALE IGIENICE
5.3.2.1 APRECIEREA IMPURITATILOR DIN LAPTE
5.3.2.2 APRECIEREA GRADULUI DE PROSPETIME A LAPTELUI
5.3.2.3 DE TERMINAREA CLORURILOR
5.3.2.4 STABILIREA INDICELUI CLOR - LACTOZA
5.3.2.5 APRECIERI INDIRECTE ASUPRA NUMARULUI DE GERMENI DIN LAPTE
5.3.2.6 NUMARAREA CELULELOR SOMATICE DIN LAPTE
5.4 LEGISLATIA PRIVIND CONDITIILE GENERALE DE IGIENA IN EXPLOATATIILE DE ANIMALE PRODUCATOARE DE LAPTE
5.4.1 NORMA SANITARA VETERINARA PRIVIND CONDITIILE GENERALE DE IGIENA IN EXPLOATATIILE DE ANIMALE PRODUCATOARE DE LAPTE
5.4.2 CONDITII GENERALE DE IGIENA APLICABILE IN EXPLOATATIILE DE ANIMALE PRODUCATOARE DE LAPTE
5.4.3 HOTARAREA DE GUVERN NR. 917 PENTRU APROBAREA NORMELOR METODOLOGICE DE APLICARE A ORDONANTEI DE URGENTA A GUVERNULUI NR. 34/2000, PRIVIND PRODUSELE AGROALIMENTARE ECOLOGICE
6 REZULTATE SI COMENTARII, CONCLUZII SI PROBE
7 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Laptele este un aliment de prima necesitate, cu implicatii majore in conditia de existenta si de sanatate a omului.

Alimentele, laptele in principal, trebuie sa asigure starea e sanatate a omului, caci in acceptiunea actuala notiunea de sanatate nu se rezuma doar la absenta starii de boala. Sanatatea inseamna inmultire, crestere si dezvoltare normala din punct de vedere somatic, in asa fel incat sa se asigure la nivel optim desfasurarea tuturor functiilor specifice vietii, inclusiv capacitatea de munca, gandire, de creatie, de adaptare sau de reactie.

Laptele asigura substantele necesare desfasurarii in bune conditii a tuturor proceselor vitale. Factori nutritivi, reprezentati de proteine, glucide, lipide, saruri, minerale si vitamine, indeplinesc in economica organismelor roluri importante, cum ar fi: -rol plastic, prin asigurarea sintezei substantelor proprii organismului si reinnoirea continua a acestora; -rol catalitic, prin favorizarea desfasurarii normale a proceselor biologice care au loc in organism.

Principala componenta a hranei, care asigura satisfacerea cerintelor de sanatate ale omului, o constituie substantele proteice.

Este de dorit, deci, ca sub acest aspect, alimentele sa indeplineasca trei conditii: -sa aiba un continut proteic global cat mai bogat; -coeficientul de utilizare digestiva, deci de absorbtie a proteinei alimentare sa fie cat mai aproape de 100%; -molecula proteica sa contina toti aminoacizii si in proportie echilibrata, in special cei esentiali, astfel incat utilizarea metabolica sa fie completa.

Aceste trei conditii sunt asigurate la nivel satisfacator numai de alimentele de origine animala, considerate pe drept cuvant alimente proteice.

Nu toate alimentele de origine animala au insa aceeasi calitate biologica, in special pentru prima categorie cu prisosinta acestei conditii, cu mici exceptii (continut redus de fier, cupru, magneziu), cuprinde in compozitia sa toate trofele necesare desfasurarii normale a proceselor vitale fiind considerat un aliment complet pentru trebuintele de hrana ale omului.

The American Society for Clinical Nutrition (1998) apreciaza consumul necesar zilnic de lapte la cel putin 700 ml.

Nutrientii de care poti beneficia, la acest consum, sunt urmatorii: Din necesarul zilnic Calciu (900mg. ) 90% Vitamina D (300 I.

U. ) 75% Vitamina A (1500 I.

U. ) 30% Proteine (24 g) 48% Potasiu (1170 mg) 33% Riboflavina (12 mg) 70% Vitamina B 12 (24 mcg) 40% Fosfor (600 mg) 60% 1. 1. 1. ROLUL PROTEINELOR, LIPIDELOR SI GLUCIDELOR Proteinele reprezinta unul din cei mai importanti piloni ai alimentatiei, luand parte la formarea, dezvoltarea si reinnoirea substratului material al vietii. Nevoia de proteine este mai mare la copii, in perioada de crestere si dezvoltare la femei in perioada maternitatii, la convalescenti dupa boli consumativ.

In aceeasi masura proteinele iau parte la formarea enzimelor si hormonilor, precum si in producerea anticorpilor, contribuind la procesele de aparare fata de diferite agresiuni ...

Bibliografie:

BANU CONSTANTIN - "ALIMENTATIA SI SANATATEA" - EDITURA TEHNICA, GALATI, 2001

COLEOU J. - "PRODUCTION ANIMALES ET PRODUITS ANIMAUX" - I. N. A. P. G. , FRANCE, 1991

DRUGA MIHAI, 1999 - "CONTROLUL CALITATII LAPTELUI SI PRODUSELOR DIN LAPTE" - EDITURA MIRTON, TIMISOARA

GUS CAMELIA - "GHID PRACTIC DE CONTROL AL CALITATII LAPTELUI SI AL PRODUSELOR LACTATE" - EDITURA RISOPRISIT, CLUJ - NAPOCA, 1998

GUS CAMELIA - "CONTROLUL CALITATII LAPTELUI SI AL PRODUSELOR LACTATE" - EDITURA RISOPRISIT, CLUJ - NAPOCA, 1999

IOSIF N. ZAHIF LETITIA, FRATILA GHEORGHE - "ECONOMIA SI ORGANIZAREA PRODUCTIEI DE LAPTE" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1984

JIANU IOAN, LUCACIU LUMINITA - "TEHNOLOGIA LAPTELUI SI A PRODUSELOR LACTATE; CALCULE TEHNOLOGICE SI CONTROLUL LOR" - EDITURA TIMISOARA, TIMISOARA, 1997

MAN CORNEL, PODAR CORNEL, ILARIE IOAN - "ECOLOGIA EXPLOATARII TAURINELOR" - EDITURA ACADEMIC PRES, CLUJ - NAPOCA, 2002

MAN C. , BELDEAN I. - "LAPTELE DE"NISA ECOLOGICA"DIN ROMANIA SI PERSPECTIVELE DE EXPORT IN PIATA COMUNITATII EUROPENE" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, CLUJ - NAPOCA, XXII, 54 - 58, 1996

MAN C. , CRISTEA C. - "STRATEGII UTILIZATE IN TARILE C. E. E. PENTRU IMBUNATATIREA LAPTELUI COLECTAT DE LA PRODUCATORI" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, CLUJ - NAPOCA, XXII, 18 - 25, 1996

MAN C. , LASLO C. , CIUPE MARIA - "STUDIUL CONDITIILOR DE IGIENA PE"FILIERA LAPTE"IN GOSPODARII TARANESTI DIN DIFERITE ZONE ALE TRANSILVANIEI" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, CLUJ - NAPOCA, XXII, 426 - 431, 1997

MAN C. , ICAN I. , HEGEDUS CRISTINA, CIUPE MARIA - "LAPTELE BIO - LAPTELE CU ZERO DEFECTE DE CALITATE SI CONDITIILE ECOLOGIC NECESARE PENTRU OBTINEREA LUI" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, EDITURA OSAMA, CLUJ - NAPOCA, VOL. 25, 57 - 60, 1999

MAN C. , MORARU R. , IVAN I. - "ASPECTE PRIVIND PRODUCTIA DE LAPTE SI EXIGENTE IN APRECIEREA CALITATII ACESTUIA, DANEMARCA" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, EDITURA OSAMA, CLUJ - NAPOCA, VOL. 25, 294 - 298, 1999

MIHANI MIHAI, MIHANI RAMOLICA - "LAPTELE SI CONTROLUL CALITATII SALE" - EDITURA RISAPRISIT, CLUJ - NAPOCA, 1998

OPREA A. , RADU VASILICA - "CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA" - U. B. B. , NOTE DE CURS, 2003

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind masurile controlului calitatii produselor alimentare la o unitate producatoare
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2005
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
127 pagini
Imagini extrase:
114 imagini
Nr cuvinte:
32 908 cuvinte
Nr caractere:
204 309 caractere
Marime:
120.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!