Laptele este un aliment de prima necesitate, cu implicatii majore in conditia de existenta si de sanatate a omului.
Alimentele, laptele in principal, trebuie sa asigure starea e sanatate a omului, caci in acceptiunea actuala notiunea de sanatate nu se rezuma doar la absenta starii de boala. Sanatatea inseamna inmultire, crestere si dezvoltare normala din punct de vedere somatic, in asa fel incat sa se asigure la nivel optim desfasurarea tuturor functiilor specifice vietii, inclusiv capacitatea de munca, gandire, de creatie, de adaptare sau de reactie.
Laptele asigura substantele necesare desfasurarii in bune conditii a tuturor proceselor vitale. Factori nutritivi, reprezentati de proteine, glucide, lipide, saruri, minerale si vitamine, indeplinesc in economica organismelor roluri importante, cum ar fi: -rol plastic, prin asigurarea sintezei substantelor proprii organismului si reinnoirea continua a acestora; -rol catalitic, prin favorizarea desfasurarii normale a proceselor biologice care au loc in organism.
Principala componenta a hranei, care asigura satisfacerea cerintelor de sanatate ale omului, o constituie substantele proteice.
Este de dorit, deci, ca sub acest aspect, alimentele sa indeplineasca trei conditii: -sa aiba un continut proteic global cat mai bogat; -coeficientul de utilizare digestiva, deci de absorbtie a proteinei alimentare sa fie cat mai aproape de 100%; -molecula proteica sa contina toti aminoacizii si in proportie echilibrata, in special cei esentiali, astfel incat utilizarea metabolica sa fie completa.
Aceste trei conditii sunt asigurate la nivel satisfacator numai de alimentele de origine animala, considerate pe drept cuvant alimente proteice.
Nu toate alimentele de origine animala au insa aceeasi calitate biologica, in special pentru prima categorie cu prisosinta acestei conditii, cu mici exceptii (continut redus de fier, cupru, magneziu), cuprinde in compozitia sa toate trofele necesare desfasurarii normale a proceselor vitale fiind considerat un aliment complet pentru trebuintele de hrana ale omului.
The American Society for Clinical Nutrition (1998) apreciaza consumul necesar zilnic de lapte la cel putin 700 ml.
Nutrientii de care poti beneficia, la acest consum, sunt urmatorii: Din necesarul zilnic Calciu (900mg. ) 90% Vitamina D (300 I.
U. ) 75% Vitamina A (1500 I.
U. ) 30% Proteine (24 g) 48% Potasiu (1170 mg) 33% Riboflavina (12 mg) 70% Vitamina B 12 (24 mcg) 40% Fosfor (600 mg) 60% 1. 1. 1. ROLUL PROTEINELOR, LIPIDELOR SI GLUCIDELOR Proteinele reprezinta unul din cei mai importanti piloni ai alimentatiei, luand parte la formarea, dezvoltarea si reinnoirea substratului material al vietii. Nevoia de proteine este mai mare la copii, in perioada de crestere si dezvoltare la femei in perioada maternitatii, la convalescenti dupa boli consumativ.
In aceeasi masura proteinele iau parte la formarea enzimelor si hormonilor, precum si in producerea anticorpilor, contribuind la procesele de aparare fata de diferite agresiuni ...
BANU CONSTANTIN - "ALIMENTATIA SI SANATATEA" - EDITURA TEHNICA, GALATI, 2001
COLEOU J. - "PRODUCTION ANIMALES ET PRODUITS ANIMAUX" - I. N. A. P. G. , FRANCE, 1991
DRUGA MIHAI, 1999 - "CONTROLUL CALITATII LAPTELUI SI PRODUSELOR DIN LAPTE" - EDITURA MIRTON, TIMISOARA
GUS CAMELIA - "GHID PRACTIC DE CONTROL AL CALITATII LAPTELUI SI AL PRODUSELOR LACTATE" - EDITURA RISOPRISIT, CLUJ - NAPOCA, 1998
GUS CAMELIA - "CONTROLUL CALITATII LAPTELUI SI AL PRODUSELOR LACTATE" - EDITURA RISOPRISIT, CLUJ - NAPOCA, 1999
IOSIF N. ZAHIF LETITIA, FRATILA GHEORGHE - "ECONOMIA SI ORGANIZAREA PRODUCTIEI DE LAPTE" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1984
JIANU IOAN, LUCACIU LUMINITA - "TEHNOLOGIA LAPTELUI SI A PRODUSELOR LACTATE; CALCULE TEHNOLOGICE SI CONTROLUL LOR" - EDITURA TIMISOARA, TIMISOARA, 1997
MAN CORNEL, PODAR CORNEL, ILARIE IOAN - "ECOLOGIA EXPLOATARII TAURINELOR" - EDITURA ACADEMIC PRES, CLUJ - NAPOCA, 2002
MAN C. , BELDEAN I. - "LAPTELE DE"NISA ECOLOGICA"DIN ROMANIA SI PERSPECTIVELE DE EXPORT IN PIATA COMUNITATII EUROPENE" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, CLUJ - NAPOCA, XXII, 54 - 58, 1996
MAN C. , CRISTEA C. - "STRATEGII UTILIZATE IN TARILE C. E. E. PENTRU IMBUNATATIREA LAPTELUI COLECTAT DE LA PRODUCATORI" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, CLUJ - NAPOCA, XXII, 18 - 25, 1996
MAN C. , LASLO C. , CIUPE MARIA - "STUDIUL CONDITIILOR DE IGIENA PE"FILIERA LAPTE"IN GOSPODARII TARANESTI DIN DIFERITE ZONE ALE TRANSILVANIEI" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, CLUJ - NAPOCA, XXII, 426 - 431, 1997
MAN C. , ICAN I. , HEGEDUS CRISTINA, CIUPE MARIA - "LAPTELE BIO - LAPTELE CU ZERO DEFECTE DE CALITATE SI CONDITIILE ECOLOGIC NECESARE PENTRU OBTINEREA LUI" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, EDITURA OSAMA, CLUJ - NAPOCA, VOL. 25, 57 - 60, 1999
MAN C. , MORARU R. , IVAN I. - "ASPECTE PRIVIND PRODUCTIA DE LAPTE SI EXIGENTE IN APRECIEREA CALITATII ACESTUIA, DANEMARCA" - LUCRARILE SIMPOZIONULUI ACTUALITATII SI PERSPECTIVE IN ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGII AGRICOLE, EDITURA OSAMA, CLUJ - NAPOCA, VOL. 25, 294 - 298, 1999
MIHANI MIHAI, MIHANI RAMOLICA - "LAPTELE SI CONTROLUL CALITATII SALE" - EDITURA RISAPRISIT, CLUJ - NAPOCA, 1998
OPREA A. , RADU VASILICA - "CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA" - U. B. B. , NOTE DE CURS, 2003
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.